Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Jozef Olejník, a szlovák másodosztályban szereplő Komáromi FC vezetőedzője nem a szószaporításról híres. Nyilatkozatai általában rövidek, lényegre törőek. Éppen ezért volt meglepetés, hogy a Poprád elleni, szombati vereség után nem csak a mérkőzést értékelte, hanem egy össztársadalmi problémára is rámutatott.

 

Olejník edző a 2:0-ás komáromi vereséget követő sajtótájékoztatón amellett, hogy elismerte az ellenfél érdemeit, szót ejtett a szlovákiai futball egyik visszatérő – vagy inkább folyamatosan fennálló – problémájáról is. Ez pedig a szurkolói viselkedés.

 

A Poprád-Komárom találkozó alatt ugyanis egy, vagy több személy magyarellenes szólamokat kiabált be, melyeket az edzőnek és játékosainak címzett.

 hirdetes_300x300  

 

„Engem nagyon bánt, és nem ez az első eset, ezért úgy döntöttem, hogy ma beszélek róla. Mi szeretjük a labdarúgást, dolgozunk benne azért, mert szeretjük – én, a stábom, a játékosaim. Mi Marekkal (az ellenfél edzője – a szerk. megj.) barátok vagyunk, nagy örömmel járunk Poprádra, mert köztünk nincs probléma.

 

Egy dolgot azonban elutasítok. Amikor ott állok a vonal mellett, nem fogom azt hallgatni, hogy – már elnézést – ‘kib*szott magyarok’, meg ‘Olejník, menj Magyarországra’. Én ezt nem értem. Minek járnak itt az emberek focira?”

 

A mérkőzés hajrájában, két perc alatt kapott ki Komárom Poprádon

 

Olejník hangsúlyozta, hogy az ilyen szurkolói megnyilvánulásoknak nincs helye a stadionokban.

 

„Elutasítom, hogy a játékosaimat szidják, a magyar kisebbséget szidják, vagy a ‘kis feketét’ küldjék el melegebb égtájakra… Ennek nincs semmi köze a focihoz. Mi igyekszünk, játszani akarjuk a focit (…) A focinak összekötni kellene, nem megosztania. Ilyen embereket mindenhol találni. Nálunk is. Nem fogok ferdíteni, de ezzel kezdeni kell valamit. Talán meg kellene nevelni ezt a társadalmat.”

 

zárta Olejník.

 

A poprádiak igazat adtak a komáromi szakembernek, és felszólították a szurkolóiakat, hogy tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és sértő megnyilvánulásoktól.

 

Magyar válogatott védővel erősítettek a komáromiak

 

Nem elszigetelt eset

 

A Körkép.sk az eset kapcsán érdeklődött a komáromi klubnál Jozef Olejník kifakadását illetően.

 

„Nem elszigetelt esetről van szó, más stadionokban, sőt az ifikategóriákban és a női mérkőzéseken is előfordulnak ilyen esetek. Van, ahol csak egy ember a hangadó, de előfordult már olyan is, amikor többen kiabáltak be – és nem feltétlenül csak a keménymag tagjai közül”

 

nyilatkozta a Körképnek Konczer András, a klub sajtószóvivője, aki hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül nem áll szándékukban panaszkodni, mivel minden csapatuk esetében igyekeznek a labdarúgásra összpontosítani. Ezen felül kiemelte, hogy a KFC nem tűri a nemre, származásra, felekezetre irányuló diszkriminatív manifesztálódásokat a sportlétesítményekben és azokon kívül.

 

Tizenegy új játékossal erősített a KFC

 

Nem csak Komáromban

 

A szlovákiai foci nem mentes a magyar-szlovák viszony negativitásaitól. Kiváló példa erre a DAC, amely esetében nem egyszer fordultak már elő akár vérre menő atrocitások is a szurkolók, vagy épp a szurkolók és rendőrök között. A különbség talán csak a szurkolók számában és a sajtófigyelem nagyságában mérhető.

 

A komáromi klub nyáron több magyar játékost is igazolt, szurkolói vegyesen szlovák és magyar nemzetiségűek, a közeljövőben pedig komoly magyarországi támogatással kezdik meg a stadionfelújítási/építési munkálatokat.

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.