Mindennapjaink

Szidták a magyarokat Poprádon, kifakadt a komáromi focicsapat edzője

"Engem nagyon bánt, és nem ez az első eset, ezért úgy döntöttem, hogy ma beszélek róla."

Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Jozef Olejník, a szlovák másodosztályban szereplő Komáromi FC vezetőedzője nem a szószaporításról híres. Nyilatkozatai általában rövidek, lényegre törőek. Éppen ezért volt meglepetés, hogy a Poprád elleni, szombati vereség után nem csak a mérkőzést értékelte, hanem egy össztársadalmi problémára is rámutatott.

 

Olejník edző a 2:0-ás komáromi vereséget követő sajtótájékoztatón amellett, hogy elismerte az ellenfél érdemeit, szót ejtett a szlovákiai futball egyik visszatérő – vagy inkább folyamatosan fennálló – problémájáról is. Ez pedig a szurkolói viselkedés.

 

A Poprád-Komárom találkozó alatt ugyanis egy, vagy több személy magyarellenes szólamokat kiabált be, melyeket az edzőnek és játékosainak címzett.

 

“Engem nagyon bánt, és nem ez az első eset, ezért úgy döntöttem, hogy ma beszélek róla. Mi szeretjük a labdarúgást, dolgozunk benne azért, mert szeretjük – én, a stábom, a játékosaim. Mi Marekkal (az ellenfél edzője – a szerk. megj.) barátok vagyunk, nagy örömmel járunk Poprádra, mert köztünk nincs probléma.

 

Egy dolgot azonban elutasítok. Amikor ott állok a vonal mellett, nem fogom azt hallgatni, hogy – már elnézést – ‘kib*szott magyarok’, meg ‘Olejník, menj Magyarországra’. Én ezt nem értem. Minek járnak itt az emberek focira?”

 

A mérkőzés hajrájában, két perc alatt kapott ki Komárom Poprádon

 

Olejník hangsúlyozta, hogy az ilyen szurkolói megnyilvánulásoknak nincs helye a stadionokban.

 

“Elutasítom, hogy a játékosaimat szidják, a magyar kisebbséget szidják, vagy a ‘kis feketét’ küldjék el melegebb égtájakra… Ennek nincs semmi köze a focihoz. Mi igyekszünk, játszani akarjuk a focit (…) A focinak összekötni kellene, nem megosztania. Ilyen embereket mindenhol találni. Nálunk is. Nem fogok ferdíteni, de ezzel kezdeni kell valamit. Talán meg kellene nevelni ezt a társadalmat.”

 

zárta Olejník.

 

A poprádiak igazat adtak a komáromi szakembernek, és felszólították a szurkolóiakat, hogy tartózkodjanak a gyűlöletkeltő és sértő megnyilvánulásoktól.

 

Magyar válogatott védővel erősítettek a komáromiak

 

Nem elszigetelt eset

 

A Körkép.sk az eset kapcsán érdeklődött a komáromi klubnál Jozef Olejník kifakadását illetően.

 

“Nem elszigetelt esetről van szó, más stadionokban, sőt az ifikategóriákban és a női mérkőzéseken is előfordulnak ilyen esetek. Van, ahol csak egy ember a hangadó, de előfordult már olyan is, amikor többen kiabáltak be – és nem feltétlenül csak a keménymag tagjai közül”

 

nyilatkozta a Körképnek Konczer András, a klub sajtószóvivője, aki hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül nem áll szándékukban panaszkodni, mivel minden csapatuk esetében igyekeznek a labdarúgásra összpontosítani. Ezen felül kiemelte, hogy a KFC nem tűri a nemre, származásra, felekezetre irányuló diszkriminatív manifesztálódásokat a sportlétesítményekben és azokon kívül.

 

Tizenegy új játékossal erősített a KFC

 

Nem csak Komáromban

 

A szlovákiai foci nem mentes a magyar-szlovák viszony negativitásaitól. Kiváló példa erre a DAC, amely esetében nem egyszer fordultak már elő akár vérre menő atrocitások is a szurkolók, vagy épp a szurkolók és rendőrök között. A különbség talán csak a szurkolók számában és a sajtófigyelem nagyságában mérhető.

 

A komáromi klub nyáron több magyar játékost is igazolt, szurkolói vegyesen szlovák és magyar nemzetiségűek, a közeljövőben pedig komoly magyarországi támogatással kezdik meg a stadionfelújítási/építési munkálatokat.

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Varga Lajos
2019. aug. 25. 20:54

Hát igen, ilyenek vagyunk, mert ezt és az ehhez hasonló gondolatvilágot szívtuk/szívják magukba a felnövekvő nemzedékek. És hiába a későbbi szépen csomagolt hazugságok a baráti viszonyról és a másság elfogadásáról, ha egy gyerek körös-körül nyakra-főre a kizárólagosság és a felsőbbrendűség minden mást semmibe vevő szemetével van körülvéve, akkor nincs neki honnan megtanulnia, hogy a másik is ugyanolyan érték, mint ő maga, sőt még az is lehetséges, hogy egyben-másban akár még nála is különb és ezért illik őt tisztelni annyira, mint bárki mást, aki hasonló erényeket tudfelmutatni

Fehér István
2019. aug. 27. 06:44

Engem érdekel, milyen büntetést kapott a Poprád! Egyébként meg így van ez az egész, Trianonnal 99 éve megátkozott Kárpát házában, de ezt is tudja mindenki! Sokkal szomorúbb viszont az, hogy az elszakított területeken élő magyarság többsége már rég nem is bízik a REND ÉS IGAZSÁG visszaállításában! Teret nyert az "itt íllünk Szlovákiánn" típusú gerinctelenség, amelynek még a pártja is van, amely parlamenti szintre emelte az árulást! Az igazsághoz az is hozzátartozóik, hogy a DAC stadionban nem szurkolnak "do toho" - val, csak a vendégek szektorában, már ha ül /áll ott valaki! Komáromban ez bizony nem így van...

Szóljon hozzá!

Kövessen minket

Megosztás