Nyitókép: m4sport.hu

 

A 2020/2021-es idénytől bevezetik a videóbíró (VAR) rendszerét a legmagasabb szlovák bajnokságban, a Fortuna Ligában. A hírről a Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) elnöke számolt be szerdán.

 

Ivan Kozák elmondása szerint jelenleg a szimulátorok megvétele körüli kiválasztási folyamatot indították el. Ezeket Szencen helyeznék el, ahol levezetnék az iskolázásokat is úgy a bírók, míg a rendszergazdák számára.

 

„Tényleg nagy lépés lesz, hogy előrelépjünk ambícióinkban és a következő szezontól már a Szlovák Labdarúgó-szövetséggel karöltve elindíthassuk a VAR-projektet a televíziós mérkőzéseken. Egyelőre a televíziós mérkőzésekre és televíziós jelre lesz csatlakoztatva”

 

 hirdetes_300x300  

Az ÚLK egyelőre több lehetőséggel is számolt.

 

„Lehetséges, hogy három napra osztjuk szét a fordulókat, hogy minél több mérkőzést lefedjünk. A VAR-rendszerhez lesz módosítva az összes fortunaligás stadion”

 

tette hozzá Kozák.

 

A VAR-rendszer bevezetésével a játékvezető segítséget kérhet a mérkőzés közben a videóasszisztenstől, hogy kell avagy sem tizenegyest ítélni, súlyos szabálytalanság esetén kell-e piros lapot adni, ill. ha nem egyértelmű, hogy ki volt szabálytalan az adott játékhelyzetben.

 

A videóasszisztens nem hoz döntést, csak segíti a játékvezetőt a döntéshozatalban a rendelkezésére álló felvételek és adatok alapján.

 

sport.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.