Nyitókép: Buday Mária

 

Az Európai Mobilitási Hét alkalmából a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület szeptember 18-án biciklis felvonulást szervezett Komáromban. Az említett közösség még 2003-ban alakult, szellemi szülője  Bujna Zoltán, a közismert és népszerű biciklis dervis, valamint Csiba Zoltán.  Az egyesület fő célja a természetvédelem, a kerékpározás népszerűsítése. Megalakulásuk óta több biciklis rendezvénybe kapcsolták be a város lakóit.  Jelenlegi felvonulásukkal második éve csatlakoztak a mobilitás hetéhez, megmozdulásukhoz társszervezőként, aktív szerepvállalással a Komáromi Művészeti Alapiskola is kapcsolódott.

 

fotó: Buday Mária

 

Maga az Európai Mobilitási Hét 1997-ben Franciaországból indult, s napjainkra már többezer település csatlakozik hozzá, mely rendezvényeikkel mind a gyalogos közlekedést, a kerékpáros közlekedést, valamint a tömegközlekedési járművek használatát preferálja.

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Buday Mária

 

A komáromi rendezvény résztvevői 17.00 órakor találkoztak a Klapka-téren, ahol a főszervező Bujna Zoltán köszöntötte az egybegyűlt bringásokat. Hangsúlyozta, hogy céljuk a figyelemfelkeltés, a kerékpározás népszerűsítése, ugyanis tudvalevő, hogy Komárom utcái a közlekedési járművektől rettenetesen zsúfoltak, és sok egyéb hátránya mellett az autók parkolása is nehézségekbe ütközik. Egészségünket szolgálja, nyugalmunkat óvja, s a pénztárcánkat is kíméli, ha a személykocsit lehetőség szerint a napi közlekedésünkben kerékpárra cseréljük.

 

fotó: Buday Mária

 

Bizony mindnyájan megtapasztalhatjuk, hogy lakókörnyezetünkben is rengeteg a személygépkocsi, elég csak kinézni az ablakon. Amellett, hogy sokan panaszkodnak a nehéz életkörülményekre, a pénztelenségre, a lakótelepek tömbházaiban is számtalan olyan család él, ahol minden családtag saját kocsiján indul a dolgára. Persze, ha nagy távolságra kell eljutni, és nincs más lehetőség, akkor ez rendben is van. Csak hát ennek oka elég gyakran a megszokás, az elkényelmesedés. ( A cikk szerzőjét ez a veszély egész életében elkerülte.  🙂 Így a legtöbb esetben kerékpárral közlekedik. )

 

Bujna Zoltán a megnyitóra szólítja az egybegyűlteket

 

A Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület által megrendezett felvonulás nagyon hangulatos, jól szervezett, és határozottan családbarát volt. Öröm volt megtapasztalni, hogy rengeteg kisgyermekes szülő kapcsolódott be a megmozdulásba. A Klapka-téri üdvözlő beszéd után Bujna Zoltán főszervező kedves, sportolással, mozgásos tevékenységgel kapcsolatos apró ajándéktárgyakat osztott szét a résztvevő gyerekek között, amelyekkel a Közlekedési Minisztérium és Komárom Város Önkormányzata szponzorálta a rendezvényt.

 

fotó: Buday Mária

 

A biciklis felvonulás összesen 7 km távot tett ki, a város főteréről indult, végig haladva a Nádor utcán, majd a Duna-rakparton. Innen áttértek az Eötvös utcára, majd a külső városrészben érintették a Bástya lakótelepet, s innen kanyarodtak vissza a Klapka-térre.

 

Bujna Zoltán ajándékot oszt a résztvevő gyerekeknek

 

A kerékpáros rendezvényt a Művészeti Alapiskola növendékei és zenetanáruk, Kulin Ödön hegedűművész varázsolta igazán hangulatossá, hiszen a város több pontján utcazenével szórakoztatták a kerékpározókat, s a nézelődőket. Először az Eötvös utcán, a fedett uszoda melletti térségben adtak koncertet, s záróakkordként, a rendezvény végén a Klapka György téren ismét fölcsendült muzsikájuk. 

 

fotó: Buday Mária

 

A kerékpáros megmozdulás példaértékű volt,  aktív résztvevői minden bizonnyal kellemes emlékként tekintenek majd rá vissza.

 

Buday Mária

 

A rendezvényen készült további fotókat lásd alább képgalériánkban!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.