Nyitókép: mlsz.hu

 

Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a Digi Sport híradójának nyilatkozva értékelte és elemezte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, valamint beszélt a Bulgária elleni Nemzetek Ligája rájátszásról is. Ebből szemezgettünk.

 

Rossi a Sport24-nek nyilatkozva elmondta, hogy ősszel, szeptembertől novemberig történt valami, ami miatt nem tudták a korábbi jobb teljesítményt nyújtani játékosai.

 

„Nem tudtuk a megfelelő hozzáállást mutatni a horvátok elleni mérkőzésen, és a walesi meccs második félidejében sem. Pedig fejlődött a csapat addig, az utolsó időszakig. Taktikai és más szempontok tekintetében is láthatóan előre léptünk. De a két említett meccsen, ezen a két kulcsfontosságú mérkőzésen véleményem szerint elfogadhatatlan módon kaptunk ki. Mélyre kell ásnunk, és meg kell találnunk az okát ennek a visszaesésnek”

 

 hirdetes_400x285  

Az olasz szakember azt is kiemelte, hogy bár a fociban az eredmény a fontos, ő mégis szeret a fejlődésre fókuszálni.

 

„Még egy olyan meccsen is, amit például Szlovákia ellen elveszítettünk, ahol mindenki győzelmet akart. Néhány nappal a vereség után több, ha nem is boldog, de pozitív visszajelzést kaptam, hogy a szurkolók büszkék voltak a nemzeti csapatra, arra a hozzáállásra, amit kivittünk a pályára”

 

mondta Rossi, aki szerint márciusban mindenképpen modern focit, jó játékot kell majd mutatniuk a pótselejtezőn, miközben győzniük kell.

 

„Sokszor hallottam, hogy azt mondják, a játékosok nem koncentrálnak. Ez nem igaz! Pedig nem csak a szurkolók, hanem mi az edzői stábban is erre következtetünk elsőre. Az okot viszont sokkal inkább a játékosokra nehezedő nyomásban kell keresni. Nem mindegyikük képest elbírni ezt a terhet.”

 

mondta Rossi játékosai védelmében, majd beszélt a megoldási lehetőségekről is.

 

„Vannak relaxációs technikák, amelyek segíthetnek a játékosoknak abban, hogy ne érezzék a nyomást, el tudjanak lazulni, és jobban összpontosíthassanak a feladataikra. A lazaság tud segíteni, és ez nem egyenlő a koncentráció elvesztésével. Nyomás alatt egyszerűen nem lehet a feladatokra összpontosítani. Ebben az irányban kell elindulnunk, hogy mentális, pszichológiai téren előre tudjunk lépni. És az állóképesség is kiemelten fontos!”

 

Rossi láthatóan még mindig meg tud lepődni a magyar szurkoló futballszeretetén és szenvedélyén.

 

„A magyar szurkolók elképesztően szenvedélyesek. Korábban meg voltam győződve róla, hogy egyetlen nemzet sem szeretheti úgy a focit, mint az olasz. De rájöttem, hogy tévedtem. A magyarok túltesznek az olaszokon is! És a válogatott szeretete mindenek felett áll. Elszomorítja őket, ha a nemzeti csapat sikertelen. Miért is lennének boldogok? Ilyenkor jönnek a kritikák. A szurkolók csalódottak, keményen megszólják a csapatot, de ez a normális. Ezt el kell fogadnunk. Őszintén szólva, a walesi meccset követően én is ugyanazokat gondoltam, mint a drukkerek. Pontosan tudom, hogy nekik milyen volt megélni azt a kudarcot.”

 

A szövetségi kapitány az interjúban elismerte saját hibáját is, miszerint nem szabadott volna a sérült játékosokat pályára küldenie és várni a sikert.

 

„A sérüléshullámban néhány olyan játékost játszattam, akik nem voltak megfelelő állapotban. Hallgatnom kellett volna a nagyapámra, aki egyébként orvos volt. Rengetegszer elmondta, hogy többet ér egy élő szamár, mint egy halott doktor. Úgyhogy, a jobb állapotban lévő játékosokat kellett volna pályára küldenem, még akkor is, ha technikai és taktikai szempontól nem képviselték ugyanazt a szintet, mint a sérüléssel bajlódók.”

 

A válogatott márciusban Bulgária ellen lép pályára, Rossi pedig láthatóan elégedett a sorsolással.

 

„A bolgár játékosok a tipikus balkáni mentalitást képviselik. Meg fogják találni magukban azokat a tartalékokat, amelyekkel képesek lehetnek átlépni a saját határaikat. Pont ez az, ami belőlünk hiányzik, és amiben előre kell lépnünk. Viszont ez egyáltalán nem egyszerű. (…) Nem lesz könnyű dolgunk Bulgáriában. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez a párosítás egyáltalán nem rossz. Több esélyünk lesz Szófiában nyerni Bulgária ellen, mint mondjuk Rejkjavíkban lenne Izland ellen márciusban. Vagy más csapatok ellen. Ha így nézzük, a sorsolás egész előnyös volt.”

 

mondta Rossi, aki azért arra is figyelmeztet, hogy a magyar válogatott jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy bármelyik csapatot is lebecsülhesse, főleg, hogy a bolgárok többé-kevésbé a magyarok szintjén állnak.

 

„Ráadásul ők játszanak majd hazai pályán.”

 

emelte ki a szövetségi kapitány.

 

A teljes interjú itt érhető el.

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!