Nyitókép: dac1904.sk

 

Múlt héten megkezdte a téli felkészülést a DAC, immáron új edzőjük, Hélder Cristovao irányításával. Az új vezetőedzőt eddig jobbára csak képeken lehetett látni, most pedig egy videóinterjúban is bemutatkozott a sárga-kék szurkolóknak.

 

Megnyilatkozásai szerint az új edző követni kívánja elődjei példáját, és szeretne jó kapcsolatot kialakítani a dunaszerdahelyi szurkolókkal, akik már idáig is pozitív benyomást keltettek benne. De lássuk, miért is döntött úgy, hogy elfogadja a DAC ajánlatát!

 

Cristovao hangsúlyozta, hogy ismeri már a klubot és annak filozófiáját, ahogy tisztában van ambícióival is.

 hirdetes_400x285  

 

„Úgy gondolom, hogy jelenleg mindenki a részese akar lenni ennek a projektnek”

 

mondta, majd kiemelte, hogy az elmúlt években olyan feltételeket építettek ki Dunaszerdahelyen, amely „csodálatra méltó”.

 

„A feltételek, az akadémia is kiváló, de szerintem a legfontosabbak a szurkolók. Személyesen voltam jelen itt egy barátságos mérkőzésen, ahol láttam a szenvedélyességüket és megtapasztalhattam a stadion hangulatát.”

 

célzott a DAC-Fradi barátságos mérkőzésre, majd jelezte,

 

„Szeretnénk nagyon szoros kapcsolatot kialakítani velük és fantasztikus hangulatot teremteni a stadionban, de tisztában vagyunk azzal, hogy ezt fokozatosan kell felépítenünk.”

 

A játékosok kapcsán elmondta, hogy a keretet jelenleg is jó játékosok alkotják.

 

„Azt gondolom, hogy a klub egy üzenetet akart közvetíteni a kinevezésemmel. Többet akarnak attól, mint amit eddig elértek, ehhez viszont mindenkinek ugyanabba az irányba kell haladnia, hogy évről évre egy jobb klubot építsünk.”

 

A közeli jövővel kapcsolatban Cristovao megjegyezte, hogy

 

„Elengedhetetlen, hogy mindenki egy irányba húzzon, mert számomra nagyon fontos a DAC. Szerintem képesek vagyunk létrehozni egy erős és jól működő klubot.”

 

Új arcok az edzői stábban

 

Peter Hyballával együtt segítői is távoztak Dunaszerdahelyről, csupán Martin Raška kapusedző maradt meg a „régiek” közül. Hélder Cristovaoval egy összeszokott edzői stáb utazott Dunaszerdahelyre.

 

„Ők az elmúlt tizenegy évben velem dolgoztak, közösen kezdtük az edzői pályafutásomat. André az erőnléti edző, Nuno a videoelemző, Nikola Popovic pedig a pályaedző. Utóbbi már vezetőedzőként is dolgozott, most az ő segítségére is szükségem lesz ebben a projektben, így ő lesz az asszisztensem, több metodológiai és taktikai feladattal megbízva”

 

Cristovao hangsúlyozta, hogy véleménye szerint egy ember nem elég, közösen kell dolgozniuk a csapatépítésen.

 

Eljött az akadémia ideje?

 

Az új vezetőedző azt is kiemelte, hogy szeretné, ha az U19-es és U17-es korosztályos csapatok edzőivel is együtt tudna dolgozni, mivel

 

„egy olyan munkakörnyezetet akarunk kialakítani, amelyben mindenki ugyanazon a projekten dolgozik. Szeretnék folyamatosan egyeztetni az U19-es és U17-es csapatok edzőivel és együtt dolgozni velük a terepen is, hiszen segíthetnek nekünk, egyúttal megérthetik azt a filozófiát, amit meg akarunk honosítani Dunaszerdahelyen”

 

Cristovao vs. játékosok

 

A játékosaival kapcsolatban a vezetőedző megjegyezte, hogy látta őket korábban videófelvételeken, de az ambícióikat még nem ismeri, így ezen dolgozniuk kell.

 

„Olyan futballistákra van szükségem, akik kizárólag a klubra összpontosítanak, nem pedig az átigazolásokra, vagy más klubra. Ha itt fontos szerepet fognak játszani, akkor talán a jövőben feljebb léphetnek. Jelenleg az a fontos, hogy a futballisták képesek legyenek a klub hasznára lenni.”

 

Az edző kitért arra is, hogy a mérkőzéseken a játékosok hibáznak, de mint mondta, ez természetes.

 

„Minőségi játékosaink vannak, akik dominálnak a meccseken. (…) Azért jöttünk ide, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljük. Nem azért érkeztem Dunaszerdahelyre, hogy én legyek a legfontosabb személy, hanem hogy az itteni labdarúgókból még jobb játékosokat csináljak”

 

szögezte le Cristovao.

 

Attraktív focit ígér a portugál

 

Az elmúlt másfél évben a szurkolóknak és a játékosoknak is a Hyballa-féle gegenpressinget kellett megszokniuk ill. elsajátítaniuk. Hélder Cristovao nyilván nem a korábban alig ismert stílust képviseli, ettől függetlenül attraktív focit ígér.

 

„Az én filozófiám az attraktív foci. Szeretnék domináns futballt játszani, támadó felfogású középpályával. A labdabirtoklást hátulról akarom felépíteni, sok labdajáratással és kialakított helyzettel. Szeretem a háromszögezést, amikor sok futballista helyezkedik a labda közelében. Ez az a foci, amelyet mindenki szeret.”

 

mondta az új edző, majd hozzátette, hogy

 

„Néha pragmatikusabbnak kell lennünk, mert bár mindenki szereti a közönségvonzó futballt, a végén mégiscsak a győzelem a fontos. Szeretnénk kialakítani ezt a környezetet, mert ez nagyon fontos. Vannak olyan mérkőzések, amelyeket nem a játékosok nyernek meg, hanem a szurkolók.”

 

Akár a boltban is összefuthatunk Cristovaoval

 

Az új vezetőedző beszámolt arról, hogy stábjával nem szeretnének Pozsonyba költözni, ehelyett mindannyian Dunaszerdahelyen fognak élni.

 

„Szeretnénk helyben maradni, megismerni az itteni embereket, éttermekbe járni és a közösség részévé válni. Ez része a filozófiánknak. Keményen dolgozunk és a városban lakunk.”

 

Korábbi játékoskarrierjével kapcsolatban Cristovao elmondta, hogy mikor egy játékosból edző lesz, akkor már nem számítanak korábbi eredményei.

 

„Már edző vagyok, de az aktív pályafutásomból maradtak olyan dolgok, amelyek az edzői pályán is a segítségemre lehetnek, de nem szeretek a múltról beszélni. Azért jöttünk, hogy dolgozzunk, és rengeteget fogunk is, hogy segíthessünk a klubnak.”

 

…Két és fél évvel később

 

Arra a kérdésre, hogy a következő két és fél évben, ameddig szerződés köti a DAC-hoz, mit szeretne elérni, Cristovao úgy felelt, hogy

 

„Szeretnénk nagyobb klubbá válni és minél tovább részesei lenni az európai kupasorozatoknak. Szeretnénk kupákat nyerni, ami szerintem nem lehetetlen dolog. A kezdetektől jobban meg kell szerveznünk a dolgokat. Az a cél, hogy nyerjünk valamit, mert mindenki győzni akar. Versenyképesek akarunk lenni, közelebb akarunk kerülni a Slovanhoz, mert szerintem megvan az esélyünk, hogy a következő szezonban összecsapjunk velük a bajnoki címért.”

 

zárta az edző.

 

A teljes interjú a DAC oldalán tekinthető meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.