Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Hosszú Katinkát és Milák Kristófot választották az Év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetségének 62. alkalommal kiírt szavazásán. Az M4 Sport – Az Év sportolója gálán a 2019-es év legjobb csapatának az egyéni sportágakban Babos Tímea és Kristina Mladenovic teniszpárosa, a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi vízilabdacsapata bizonyult.

 

A köszönetét Kínából küldött videoüzenetben megfogalmazó Hosszú Katinka hetedik elsőségét szerezte meg, ezzel utolérte a rekorder Egerszegi Krisztinát.

 

 hirdetes_300x300  

Milák Kristóf a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszólegendától, Mark Spitztől vette át a díjat. A címét azzal érdemelte ki, hogy a kvangdzsúi világbajnokságon 200 méter pillangón megdöntette minden idők legeredményesebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek a világrekordját, és ezzel aranyérmes lett.

 

„Magam ellen szurkoltam, hogy ne kelljen itt állnom, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok”

 

– mondta a színpadon Milák.

 

Milák Kristóf világ- és Európa-bajnok, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó, miután átvette az év férfi sportolójának járó díjat az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án. MTI/Illyés Tibor

 

Az Év edzője a Fradi pólósainak trénere, Varga Zsolt lett.

 

 „Volt olyan pillanat, amikor be akartam fejezni a pályafutásomat, de akkor egy barátom azt tanácsolta, egyszerűsítsem a gondolataimat és üzeneteimet”

 

– mondta a zöld-fehérek trénere, aki edzői hitvallását is megfogalmazta a színpadon: „nem érdekel, mitől nem működik, az érdekel, mitől működik”. Hozzátette, az elismerést annak köszönheti, hogy amikor edzeni kellett, edzettek, amikor játszani kellett, játszottak, amikor nyerni kellett, nyertek a játékosai.

 

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros lett.

 

Zsóri Dániel, a Debreceni VSC labdarúgója, miután átvette az év futballgóljáért járó díjat az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án. MTI/Illyés Tibor

 

 „Most átvettük a stafétát a győri kézisektől, de remélem, méltóak leszünk rá és mi is hasonló sikerszériát indítottunk el”

 

– utalt a csapat kapitánya a másik jelöltre, a 2017-ben, 2018-ban és tavaly is BL-győztes győri kézisekre.

 

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic világbajnok női teniszpárosa végzett az élen a szavazáson.

 

2019-es esztendő legjobb labdarúgójának járó elismerést a férfiaknál Gulácsi Péter, a nőknél Jakabfi Zsanett vehette át. A tavalyi év legszebb góljának Zsóri Dániel Puskás-díjas ollózását választották. A Magyar Labdarúgó Szövetség Életműdíját pedig Mezey György mesteredző, korábbi szövetségi kapitány vehette át.

 

Zsóri Dániel, a Debreceni VSC labdarúgója, miután átvette az év futballgóljáért járó díjat az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2020. január 16-án. MTI/Illyés Tibor

 

A fogyatékos sportolóknál Ekler Luca és Kiss Péter Pál lett a legjobb, a csapatok kategóriájában a férfi kosárlabda-válogatott, az edzők között pedig Szabó Álmos nyert.

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamásnak ítélték oda, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum. A legendás sportember erő, kitartás és szerencse mellett azt a kis hazafiságot kívánta a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóknak, amire mindegyiküknek szüksége van. „Elszállt felettem az idő” – utalt súlyos betegségére az MTK legendás sportolója, és szeretetcunaminak nevezte a közönség köszöntését.

 

Az M4 Sport – Az Év sportolója gála kategóriáinak győztesei:

 

férfiak:
Milák Kristóf (úszó)

nők:
Hosszú Katinka (úszó)

csapat:
a Ferencváros férfi vízilabdacsapata

csapat (egyéni sportágakban):
Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszpáros

edzők:
Varga Zsolt (vízilabda)

férfi labdarúgó:
Gulácsi Péter

női labdarúgó:
Jakabfi Zsanett

az év gólja:
Zsóri Dániel (DVSC) Ferencváros ellen szerzett találata

 

fogyatékos sportolók (a sorrend az MPB által felkért szakemberek, szakírók voksolása alapján alakult ki):
férfiak:

Kiss Péter Pál (kajakos)

nők:
Ekler Luca (atléta)

csapat:
férfi kosárlabda-válogatott (Magyar Speciális Olimpia Szövetség)

az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
Szabó Álmos (úszás)

 

MSÚSZ-MOB Életműdíj:
Wichmann Tamás

MLSZ Életműdíj:
Mezey György

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.