Nyitókép: Pohl Zoltán (középen, b) és az orosz Szergej Liszunov (középen, j), valamint Nagy Viktor (hátul) kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornája negyeddöntőjében játszott Magyarország – Oroszország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 22-én. MTI/Czagány Balázs

 

A magyar férfi vízilabda-válogatott magabiztos teljesítménnyel, Oroszország 14-10-es legyőzésével jutott a hazai rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol Montenegróval találkozik.

 

vízilabda-Eb, férfi, negyeddöntő:

Magyarország–Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)

 hirdetes_810x300  

gólszerzők: Manhercz, Varga Dé. 3-3, Zalánki, Angyal, Vámos 2-2, Erdélyi, Hárai 1-1, illetve Merkulov, Kiszeljov 3-3, Harkov, Gyerevjankin, Nagajev, Asajev 1-1

Magyarország: Nagy V. – Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai – cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz.

 

Esélyesként ugrott medencébe a magyar válogatott, amely a két csapat legutóbbi hét egymás elleni Európa-bajnoki összecsapásából hatot megnyert. A kivétel a két évvel ezelőtti barcelonai összecsapás volt, melyet a hetedik helyért rendeztek, és az oroszok 9-8-ra diadalmaskodtak. Legutóbb a világligában, két hónappal ezelőtt játszott egymással a két csapat, a magyarok akkor fölényes, 14-6-os győzelmet arattak.

 

Nagy Viktor két remek védéssel kezdett a kapuban, Zalánki Gergő góljával pedig megszerezte a vezetést a magyar csapat. Az oroszok fórból egyenlítetek, Manhercz Krisztián azonban nem sokkal később egy gyönyörű elhajlásos lövéssel talált be. A harmadik hazai találatot Angyal Dániel szerezte, de gyorsan jött az orosz válasz emberelőnyből.

 

A második negyed első két percében mindkét oldalon voltak kimaradt lehetőségek, majd Vámos Márton remek egyéni villanása után nőtt kétgólosra a különbség. A magyarok elhibáztak egy fórt, az oroszok viszont belőtték a magukét. A rivális egy remek centergóllal egyenlített újra, de a válasz rögtön érkezett: Zalánki létszámfölényben lőtt pontosan. Ezután egy Nagy-védést követő megúszás után Vámos bombázott a kapuba. Az oroszok fél perccel a nagy szünet előtt újabb akciógóllal csökkentették minimálisra a különbséget (6-5).

 

A harmadik felvonás is hazai góllal indult, Varga Dénes értékesített gyorsan egy emberelőnyt, majd Manhercz lőtt elemi erővel az orosz kapus szeme közé. Az oroszok ugyan létszámfölényben szépítettek, de azután Erdélyi Balázs akcióból bombázott a hálóba (9-6). Ezt követően Mezei Tamás harcolt ki ötméterest, amelyet Varga kíméletlenül értékesített. A magyar válogatott kicsit elkényelmesedett a játékrész hajrájára, amit a rivális két góllal büntetett (10-8), Varga pedig ötméterest rontott 50 másodperccel a dudaszó előtt.

 

A zárónegyedet Hárai Balázs szépen kijátszott emberelőnyös gólja vezette fel, Manhercz pedig a következő támadásból gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, amely végül – további két-két találattal – 14-10-es hazai győzelemmel zárult.

 

A magyar csapatra a négy között pénteken az Olaszországot legyőző montenegrói együttes vár.

 

M4Sport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.