Nyitókép: Komjáthy Lóránt

 

Hónapok óta tart az éhínség a futballszerető közönség körében, hiszen épp csak elindultak az országos, vagy épp alacsonyabb osztályú bajnokságok, rögtön jött a koronavírus és az ehhez kapcsolódó korlátozó intézkedések. A járványügyi szakértők láthatóan úgy vélik, a sportesemények ilyen időben nem olyan fontosak, nem szabad azonban elfeledkezni arról a tényről, hogy nagymúltú egyesületek kerülnek sokszor nehéz helyzetbe az érvényben lévő intézkedések miatt.

 

Komáromban a járvány rányomja bélyegét a klub 120-éves jubileumi ünneplésére és mindennapjaira is. Bár a Fortuna Ligát két hét múlva valószínűleg újraindítják, az országos másodosztály esetében már nem kecsegtetnek semmi jóval. Ez azt jelenti, hogy a lila-fehér szurkolók hiába várják, még a városi tévében sem nézhetik meg majd a meccseket, mert valószínűleg nem lesznek.

 

Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk arra, hogy miként telnek a klub és a játékosok mindennapjai, készülnek-e a bajnokság esetleges folytatására, vagy épp az új idényre. Kérdéseinkre Konczer András, a klub sajtómenedzsere válaszolt.

 hirdetes_400x285  

 

120 éve a labdarúgás égboltján – Keresztbe tett a járvány a komáromiaknak

 

Ez elmúlt hetekben a másodosztálybeli csapatok is megkezdték már a csoportos edzéseket. Mi a helyzet Komáromban? 

 

Amint úgy adódott, mi is elkezdtük az edzéseket, a lehetőségekhez mérten gyűltek össze a játékosok erőnléti, valamint labdás edzésekre, a változatosságra összpontosítva.

 

Külföldi játékosaik egy része hazautazott, amíg tehette. Ők miként jutnak vissza? Karanténkötelezettségük lesz? 

 

Külföldi játékosaink többsége szerencsére Komáromban maradt, így csatlakozhattak a csapathoz. A határon túl maradt játékosok visszatérésének körülményei az aktuális határátlépési feltételektől függ majd.

 

Előfordulhat, hogy valaki esetleg nem tér vissza annak ellenére, hogy már jöhetne?

 

Igen, Varjas Zoltánt visszahívta kölcsönszerepléséből a Mezőkövesd, Patrik Begáňtól pedig elköszöntünk.

 

Terveznek már esetleg a nyári  játékosmozgással? 

 

Igen, ezen is dolgozunk, de a lényegi lépések a bajnokság sorsától függnek majd.

 

Mennyire hat ki a koronavírus-járvány a komáromi focira?

 

Milyen a hangulat a stábban és a csapaton belül? 

 

Mindenki örült a lehetőségnek, hogy ha limitált körülmények közt is, de fokozatosan visszatérhetett a közös munkavégzéshez, annak ellenére is, hogy nem tudtunk többet a bajnoki küzdelmek folytatásáról.

 

És milyen a visszajelzés a szurkolók részéről? 

 

A visszajelzésekből úgy látjuk, szurkolóinknak is hiányzik a labdarúgás, a helyszíni mérkőzések izgalma, minél előbb KFC-meccsekre szeretnének járni.

 

Sok csapattól kiszivárgott, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel átmeneti bércsökkentésekről egyeztek meg a játékosokkal és a klub személyzetével. Komáromban is szükség volt ilyen intézkedések meghozatalára? 

 

Igen, más csapat mintáját is követve, közös egyeztetések után sikerült megegyeznünk a bérezések mindenki számára elfogadható mértékű csökkentéséről.

 

Hivatalos! Június közepén folytatódik a Fortuna Liga

 

A Fortuna Liga már június 13-án elrajtolhat, de a másodosztály mérkőzéseiről egyelőre nem sokat hallani. Folynak az egyeztetések a szövetségen belül? Mi a véleményük a történések alakulásáról?

 

Az ÚLK közzé tett tervei alapján a Fortuna Liga csapatainak összetétele a következő szezonra változatlan maradna. Ennek következményeként a SFZ olyan javaslatot kapott, mely alapján II. liga idei küzdelmeit már nem indítanák újra, ráadásul a III. liga négy csoportjából háromban törölve lett a pontvadászat. Hivatalos döntés a II. ligát irányító bizottság május 27-i ülése után várható.

 

A feljutó és kieső csapatok kiléte ideális esetben a pályán, egyenlő feltételek mellett dől el. Számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy nem születik mindenki számára megfelelő megoldás. A II. ligából 12 forduló volna hátra. Ha az új szezont az előző kiírásokhoz hasonlóan júliusban indítják útjára, akkor a megszakított évadot hat héten át heti két fordulóval lehetne megrendezni, ráadásul az első tavaszi fordulóból is pótolni kellene még egy mérkőzést. 2020-ban mindössze egy tétmérkőzést játszottak a csapatok, sőt vannak játékosok, akik november óta nem szerepeltek bajnoki találkozón. Az ilyen hirtelen mérkőzésterhelés precedens nélküli volna a II. ligában.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.