Nyitókép forrása straitstimes.com

 

Az olasz stadionok már tíz éve is elavultnak számítottak, az azóta eltelt időben pedig jelentősen visszaesett a nézők forgalma is. Az olasz elsőosztályt, a Serie A-t ráadásul most súlyos anyagi gondok szorongatják a koronavírus-járvány miatt. A kluboknak most egyszerre kell túlélniük a pénzhiányt, újragondolni bevételeik forrását és felkészülni arra, hogy elkerülhetetlen lesz a külső befektetők bevonása.

 

Olaszországban hónapok óta üresen tátonganak a stadionok lelátói, és nagyon valószínű, hogy a járvány a következő szezon kezdetén is elkaszálja majd a jegyeladásokat, nincsenek televíziós jogdíjbevételek sem, és persze a kapcsolódó idegenforgalmi jövedelmek sem érkeznek be. Közben pedig az olasz Serie A adóssága rohamosan emelkedik, a Bloomberg közlése szerint jelenleg körülbelül 1,3 milliárd eurónál tartanak.

 

Az olasz első liga éves jövedelme mindössze fele a brit Premier League bevételeinek, a különbség azonban csak részben írható a járvány számlájára. Olaszországban a tévés jogdíjak esetében gyakorlatilag zéró a piaci verseny, ezért az ebből származó összegek rendkívül alacsonyak. Összehasonlításképp, a Premier League évi 3,5 milliárd eurót kasszíroz a jogdíjakból, a Serie A azonban csak 1,46 milliárd eurót.

 hirdetes_400x285  

 

Most újra terítékre került a jogdíjak körüli vita. Az AC Milan elnöke, Paolo Scaroni szerint az egész üzleti modellt újra kell gondolni.

 

„A Serie A nem kapja meg az őt megillető forrásokat (…) Felülvizsgáljuk az összes hazai és nemzetközi TV-s jogokkal kapcsolatos üzleti stratégiánkat”

 

mondta.

 

Az olasz Serie A bevétele csak negyedik az UEFA TOP 5-ös listáján. Forrás: Blomberg.com

 

Elavult stadionok

 

A televíziós jogdíjak rendezése azonban önmagában még kevés a dicsőséghez.

 

Az olasz stadionok kihasználtsága továbbra is csak 61 százalékos, kivételt talán csak a Juventus és az Udinese nemrégiben felújított arénái jelentenek, bár megjegyezzük, hogy a felújítás előtt a Juventus stadionja jó esetben is csak harmadáig telt meg – annak ellenére, hogy állítólag a legnagyobb szurkológárdával rendelkezik. Az olasz látogatottsági arány a legrosszabb Európa öt legnagyobb ligájának listáján. Ami részben nem is csoda.

 

A Serie A 18 stadionjának átlagéletkora 64 év. A legrégebbi az 1911-ben átadott, közel 24 ezer fő befogadóképességű Luigi Ferraris. A 2011-ben átadott, torinói Juventus-stadion 41 ezer nézőnek kínál helyet. A stadionok fele a fasizmus idején épült (mint az 1932-ben épített, 73 ezer férőhelyes római Olimpiai stadion), tíz stadiont utoljára az 1990-es olasz vb alkalmából újítottak fel – aminek idestova harminc éve.

 

Újítani kellene – de miből?

 

A stadionok felújításának költségei hatalmasak, a régiek esetén gondolni kell a parkoló és az ellátórendszer bővítésére is. Csakhogy az épületek többnyire az önkormányzatok tulajdonában vannak, amelyek anyagi lehetőségei jóval korlátozottabbak. A tervek szerint három éven belül megújuló, ikonikus milánói San Siro stadion felújítási költségei 1,2 milliárd euróra rúgnak. Az összeget a Bloomberg szerint a stadiont használó két klub, az AC Milan és az Inter Milan dobja össze egyenlő arányban.

 

Ami azonban az egyik félnek probléma, a másiknak lehetőség. Pénzügyi szempontból továbbra is nagy lehetőségeket látnak a befektetők az olasz fociban. A KPMG elemzője, Andrea Sartori szerint az olasz Serie A az egyik legnagyobb potenciállal rendelkezik Európában: a klubok likviditáshiánnyal küzdenek, ezért nyomás alatt állnak, hogy tulajdonrészüket áruba bocsássák. És bár itt nem cserélődnek olyan gyakran a tulajdonosok, mint Angliában, ez az állapot gyorsan megváltozhat.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy azért történt előrelépés is a klubok anyagi fenntarthatósága terén. Idén januártól hatályos az a törvény, amely felével csökkentette a klubok bérköltségeit terhelő adót. Igaz, hogy ez elsősorban a játékosoknak jelent előnyt, de talán helyzetbe hozza Serie A-t, amely az elmúlt tíz évben messze lemaradt az angol és spanyol bajnokságok mögött – utoljára 2010-ben, az Inter nyert olasz csapatként Bajnokok Ligáját. Közvetve a döntés pozitív hatással lehet a stadionok látogatottságára is, de ehhez előbb túl kell élni a járvány miatti üresjáratot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!