Nyitókép: slovan.sk

 

Ivan Kmotrík, aki cégével felépítette a szlovák Nemzeti Labdarúgó Stadiont, nem igazán tudja elfogadni a jelenlegi kormány döntését, miszerint a korábban megegyezettektől eltérően mégsem fizeti ki neki az állam a beruházás költségeit.

 

Kmotríkék az elmúlt években a Fico-kormányok kegyeiben voltak, az eredeti 24 millió projektből először 75, majd 120 milliós lett. Érthető, hogy az új kormány nem nézte jó szemmel az 5-6-szoros árnövekedést, főleg, hogy az ifjabb Kmotrík látható luxusigényeit tükrözi vissza.

 

Igor Matovič kormányfő ezért a héten néhány kormánytaggal együtt bejelentette, hogy az állam nem veszi meg Kmotríkék cégétől a stadiont, sőt, a Kmotrík és az állam közti szerződéseket érvénytelennek nevezték.

 hirdetes_300x300  

 

Kmotrík most értetlenül áll a történések felett.

 

„Nem értem néhány kormánytag kijelentéseit, sem az elemzések következtetéseit, melyeket Štefan Holý miniszterelnök-helyettes prezentált”

 

nyilatkozta az esettel kapcsolatban az oligarcha, aki kész jogi útra terelni az ügyet.

 

„Ha a kormány tartani fogja magát a nyilvánosságra hozott elemzésekhez és a prezentált eljáráshoz, akkor már most azonosított néhány bűntény potenciális elkövetése”

 

tette hozzá.

 

A pozsonyi nemzeti stadiont, melyet az év nagy részében Kmotríkék klubja, a Slovan használ, 2016-ban kezdték el építeni, és még ebben az évben 75,2 millió euróban maximalizálták a vételárat. 2018-ban a beruházás finisében már azt rebesgették, hogy nem fognak beleférni az előzetesen lefektetett árba, majd 2020-ban a Pellegrini-kormány még a választások előtt rábólintott egy szerződés-kiegészítésre a jövőbeli adásvételi szerződéshez.

 

Eszerint a kiegészítés szerint az állam 98,447 millió eurót fizet ki a stadionért, melyben csak évente néhányszor lép pályára a szlovák válogatott.

 

Martina Lubyová akkori SNS-es miniszter azzal védte az áremelkedést, hogy meg kellett felelni az UEFA feltételeinek, a biztonsági előírásoknak, stb. A minisztérium annak idején a KMPG-t is megbízta egy elemzés elkészítésével, aki csak azokat a költségtételeket jelölte meg elfogadhatóként, amelyek nem az elhúzódó építkezéssel álltak kapcsolatban.

 

A témáról bővebben itt írtunk:

 

Az állam nem vásárolja meg a szlovák nemzeti stadiont Kmotríktól

Körkép.sk, hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.