Nyitókép forrása: fcbarcelona.com

 

Lionel Messi kedden bejelentette, hogy távozik az FC Barcelonától, amelynek 2000 óta tagja. A világsajtó most lázasan kutatja az okokat és Messi karrierjének további sorsát mérlegeli. Olyan hírek is megjelentek, hogy már a Bayern München elleni, csúfos vereséggel végződő mérkőzés félidejében megszületett a döntése. A szerződése ugyan csak 2021-ben jár le, de egy vitatott értelmezésű záradék lehetővé teheti számára a távozást – a kérdés csak az, hogy milyen áron.

 

A játékos és a klub közötti szerződés vitatott záradéka szerint Messi a klubidény végéig (rendszerint június 10-ig) bejelentheti távozási szándékát, és ha ezt megteszi, akkor a Barcának kötelessége átigazolási díj nélkül elengedni. Nem aprópénzről van szó, hanem 700 millió euróról. Legalábbis ez az az alsó határ, amit a klub „még elviselne” a sztár elvesztéséért.

 

A csavart a koronavírus-járvány okozta, az idényt ugyanis a járvány miatt június 10-én nem zárták le, hanem októberig meghosszabbították, ami Messi szerint átírta a záradék értelmezését is. Sokak szerint ebben jogilag nincs igaza, tény azonban, hogy érvnek bőven elég, főleg ha a pereskedéstől sem riad vissza.

 hirdetes_400x285  

 

Nem akar „beállni a sorba”?

 

Persze, a világsajtót sokkal inkább érdekli a távozás végkifejlete, és annak okai. A spanyol nyelvű sajtóban olyan információk jelentek meg, hogy Messi a Bayern elleni meccs félidejében már eldöntötte távozását. Az előzmények között sokat emlegetik Messi és az új vezetőedző, Ronald Koeman találkozóját, ahol Koeman állítólag azt mondta Messinek, nincs kivételezés, neki is be kell állnia a sorba.

 

A NemzetiSport az RAC1 rádióra hivatkozva azt írja, Messi nagyon dühös Bartomeu klubelnökre, és úgy látja, lehetetlen úrrá lenni a jelenlegi helyzeten a Barcelonában.

 

Ráadásul barátja, Luis Suárez nemrég egyértelművé váló távozása is kiborította.

 

A távozás tényét már az AP hírügynökség is megerősítette, Katalónia elnöke pedig már el is búcsúzott egy Twitter-üzenetben Messitől:

 

„Katalónia mindig az otthonod lesz, nagyon köszönjük a játékodat. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy együtt tölthettünk néhány évet a világ legjobb játékosával és egy csodálatraméltó sportolóval. Sosem felejtünk el!”

 

Messi várhatóan már a vasárnapi koronavírus-teszten és az orvosi vizsgálatokon se vesz majd részt, így nem is kezdheti meg a jövő heti felkészülést.

 

Hogyan tovább?

 

A sportújságírók és bloggerek egyébként elég találékonyak Messi jövőjét illetően. Szóba került a Manchester City, az Internazionale és PSG is, leginkább anyagi lehetőségeik miatt. Vannak olyan elméletek, amelyek szerint az Egyesült Államokba, David Beckham klubjához igazolna, esetleg hazatérve a Newell’s Old Boyshoz csatlakozna.

 

Az Infostart szerint a legvalószínűbb forgatókönyv egyelőre a milanói klub lehet, Messi családja nemrég ott vásárolt ingatlant, ráadásul az Inter Suárezt is leszerződtetné.

 

A Manchester City szintén fizetőképes alternatívát jelenthet, ahol ismét legendás edzője, Pep Guardiola alá kerülhetne, és ahol barátja, Sergio Agüeri is futballozik.

 

A PSG-t egy Messi-Mbappé-Neymer trió lehetősége miatt tartják valószínűnek az újságírók, sokan vélik úgy, hogy a formáció még a Messi-Suárez-Neymar hármasnál is erősebb lenne, és ismét BL-győzelmet hozna Messinek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!