Nyitókép: körkép.sk-kollázs /képek forrása: fradi.hu, sport24.sk

 

Szeptember 18-án jelentette be a Fradi, hogy leigazolta a kétszeres orosz bajnok támadót, Róbert Makot. Akik még emlékeznek a legutóbbi magyar-szlovák labdarúgó válogatott meccsre, nyilván kétszer is elolvasták az új játékos nevét, hisz épp ő volt az, aki mezén a szlovák címert mutogatva hergelte a magyar szurkolókat miután gólt szerzett.

 

Lássuk be, ezek után nem kicsi bátorság kellett ahhoz, hogy épp a Fradihoz igazoljon, bár az azóta napvilágra kerülő nyilatkozatok alapján a Fradi biztosította feltételek (anyagi és edzési), és a Ferencváros BL-szereplése miatt átértékelődtek az akkor történtek.

 

Leigazolása eléggé vegyes fogadtatásra talált. Akik emlékeznek az ominózus címermutogatásra, azok gyorsan adtak volna egy Pozsonyba szóló jegyet Maknak, míg mások úgy vannak vele, hogy ha hasznára lesz a csapatnak, akkor miért ne jöhetne?

 

 hirdetes_810x300  

Mak mindenesetre bejelentése után azt nyilatkozta, hogy nagyon boldog, hogy ott lehet a Fradiban, és nagyon motiválja, hogy egy olyan csapat szerződtette, „amely a BL-selejtező rájátszásában szerepel”. Rögtön hozzátette azt is, hogy remek volna ősszel a BL-ben pályára lépni.

 

A szlovák sajtóban is sokáig rezonált az átigazolás híre

 

Révén, hogy Mak a szlovák válogatott tagja is, a szlovák sajtó is napokig témázott átigazolásáról. A játékos ügynöke, Juraj Vengloš a Šport napilapnak nyilatkozva többek között megerősítette, hogy Mak döntésében nagy szerepet kapott, hogy közelebb kerülhet családjához, valamint hogy nagy valószínűséggel a BL-ben is pályára léphet.

 

Bár a játékos – részben a koronavírus-járvány miatt – nincs épp formában, azért ügynöke szerint „Robo minőséget képvisel és megvan a maga múltja is”, így több ajánlata is volt.

 

„A szerződés hossza is mutatja (2022. június 30-ig szóló kontraktust írt alá – a szerk. megj.), hogy hosszútávon terveznek vele. A Ferencvárosnak fontos, hogy bekerüljön a BL-csoportkörbe, amiből világos, hogy a klubnak minőségi és bő keretre van szüksége.”

 

mondta Vengloš, akit arról is kérdeztek, hogy milyen feltételeket biztosít a Fradi a 29-éves szlovák játékosnak.

 

„Ha a pénzügyekről beszélünk, akkor olyan, amilyet elképzeltünk és amilyen a jelenlegi helyzetben elképzelhető. Mindenki megérti, hogy a koronakrízis alatt általánosságban megváltoztak (a feltételek – a szerk. megj.) Ami a háttért érinti, a Ferencvárosnak fantasztikus edzőközpontja van, minden a legmagasabb szintű. A stadionról nem is beszélve. Biztosan elégedett lesz.”

 

A napilap természetesen rákérdezett a játékos ügynökénél arra, hogy az Eb-kvalifikációs gólöröm után hogy fogadják a Fradi-szurkolók Makot.

 

„Minden értelmes ember megérti, hogy mit jelent a válogatottban játszani. A nemzeti csapatban adott gól után megismételhetetlen érzések törnek elő. Robo érzelmes srác, ezt bizonyította korábbi klubjaiban is. Biztosan harcolni fog a Ferencvárosért is”

 

zárta Vengloš.

 

Visszatérne a válogatottba is

 

Miután nem volt klubja, Pavel Hapal szövetségi kapitány szeptemberben nem küldött behívót Maknak a válogatottba. Azzal, hogy a Fradihoz igazolt, Mak maga is bízik abban, hogy akár már októberben is helyet kap majd a nemzeti tizenegyben.

 

„Meglátom, hogy lesz most októberben, még szeretnék pályára lépni a szlovák válogatottal. (…) A játékosok meghívása azonban az edzőn áll. Ha nem hív be a csapatba, nem leszek dühös, de vágyom rá, hogy októberben ott lehessek”

 

mondta Mak a Szlovák Labdarúgó-szövetségnek adott interjújában. Új klubjával kapcsolatban elmondta, hogy

 

„Nagy ott a BL-csoportkörében való szereplés esélye, ami kiváló lenne. Ezért is döntöttem emellett a klub mellett. A koronakrízis idején nem volt egyszerű csapatot találni és ők már régebb óta érdeklődtek irántam, csak nekem tovább tartott dönteni. Végül összejött és én nagyon örülök, hogy a Ferencváros része lettem.”

 

Természetesen itt is előjött a címermutogatós eset…

 

„Elismerem, hogy voltak kételyeim az átigazoláskor. A klubban azonban megmagyaráztuk ezt a szituációt és a sajtónak is közös nyilatkozatot adtunk, hogy a gólt Szlovákia válogatottjaként adtam és a klubhoz ennek nincs semmi köze. Mindenki tudja, hogy akkor nagyon kiélezett volt a helyzet, a nézők kifütyülték a himnuszunkat, több emóció volt ott. Röviden, ez más, mint mikor az országunkért játszunk. Az új klubomért mindent meg fogok tenni, és hiszem, hogy a Ferencváros szurkolói is megváltoztatják a rólam alkotott véleményüket.”

 

nyilatkozta Mak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.