Nyitókép: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Az október 15-től életbe lépő szlovákiai korlátozások következtében több sportklub is nehéz helyzetben találta magát. Bár a sportért felelős államtitkár óriási sikernek könyveli el, hogy ki tudta lobbizni öt sportág legmagasabban jegyzett bajnokságainak folytatását, elégedetlenkedőkből többet találunk, mint azokból, akiknek megfelel az új felállás. A labdarúgó bajnokságok például teljes mértékben felfüggesztésre kerültek a Fortuna Liga kivételével, ráadásul még edzeni sem nagyon hagyják a csapatokat az új rendelkezés értelmében.

 

Ivan Husár sportért felelős államtitkár értelmezésében láthatóan csak a Fortuna Liga, a TIPOS extraliga és még néhány sportág elsőosztályú bajnoksága számít profinak – t.i. csak a professzionális bajnokságokért lobbizott, azt pedig elfelejtette, hogy a legtöbb sportágnál a másodosztály is profinak számít, a játékosoknak, edzőknek nincs más bevételük, csak a sportnak élnek. Így van ez Komáromban is, ahol jelenleg a KFC is értetlenül áll a friss rendeletet látva.

 

„Diszkriminatívnak és megalapozatlannak tartjuk a rendelkezést. A másodosztály nem másodállás vagy hétvégi hobbi, a játékosok akár naponta többször is edzenek. Kétséges, hogy az ilyen szintű professzionalizmus a kivételt kapó sportágak bajnokságainak valamennyi csapatára jellemző lenne. Semmi sem igazolja, hogy a II. liga folytatása kockázatosabb lenne, mint az élvonalé.”

 

reagált megkeresésünkre a KFC szóvivője, Konczer András, aki az utánpótlásneveléssel kapcsolatban is tolmácsolta a klub álláspontját:

 hirdetes_300x300  

 

„Elfogadjuk, hogy a középiskolák bezárása és az általános iskolák működésének szigorítása az iskolán kívüli tevékenységek limitálásával jár, mindemellett azonban úgy véljük, a szabad levegőn végzett sporttevékenység nem gátolja a járvány legyőzéséért folytatott küzdelmet. Némi örömre ad okot, hogy az edzések, ha erősen korlátozva is, de folytatódhatnak. Reméljük, hogy csapataink minél hamarabb visszatérhetnek a teljes értékű munkához.”

 

Az edzésekkel kapcsolatos újabb fintor, hogy bár először úgy nézett ki, engedélyezik, hogy egy sportpályán egyszerre akár több 6-fős csoport is edzhessen, ha betartják a megfelelő távolságot, napközben – miután a szlovák szövetség is kiértesítette a klubokat – a minisztériumi rendelkezés hirtelen újraíródott, amiben már csak egy 6-fős csoportnak engedélyezik az edzést egy sportpályán belül. Hogy ezt mennyire lehet koordinálni egy olyan klubnál, mint a KFC, ahol 11 20-25-fős csapat edzését kellene megoldani, egyelőre erősen kétséges. Mint megtudtuk, a KFC szakmai stábja is csak a napokban tárgyalja majd át a lehetőségeket. Remélhetőleg akkorra minden illetékes eldönti, hogy mit szabad, és mit nem. Egy biztos, a szurkolók legfeljebb a tévében nézhetnek sportversenyt, abból is csak a „profit”.

 

Koronavírus – Szlovákiai rendelkezések: teniszezni, edzést tartani lehet, de a feltételek homályosak

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!