Nyitókép: mti

 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya a törökök elleni 2-0-s győzelem másnapján elmondta: fontos tényező, hogy a játékosok akaratbeli és fizikai pluszokkal kompenzálni tudják az ellenfelek esetleges képességbeli fölényét. A magyar válogatott jól kezdte az őszt szeptemberben, és még jobban folytatta októberben, valamint novemberben. Legutóbbi hat meccsén veretlen maradt, négy győzelem és két döntetlen volt a mérlege, ráadásul ezeket az eredményeket nagyrészt nálunk magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben érte el. Végül nemcsak a kitűzött célt, az Eb-kvalifikációt értük el, hanem újoncként megnyertük a Nemzetek Ligája „B” divízióját is, és feljutottunk a sorozat legmagasabb osztályába, Európa legjobb csapatai közé.

 

Marco Rossit a törökök ellen 2-0-ra megnyert mérkőzés másnapján érte el az mlsz.hu egy rövid értékelésre.

 

 

Speciális helyzetben néztem a mérkőzést, hiszen a televízión keresztül figyeltem a pályán történteket, és közben telefonon keresztül voltam kapcsolatban a stábommal. Fokozta a helyzet érdekességét, hogy a valós történésekhez képest több másodperces csúszással láttam a képet, ezért telefonon már előbb értesültem bizonyos eseményekről, mint ahogy a saját szememmel láttam volna. Már a mérkőzés első félidejében is csoportgyőzelemre álltunk, de csak akkor nyugodtam meg, mikor a telefonomon megkaptam az információt, hogy megszereztük a második gólunkat is. Rengeteg pozitívumot ki lehet emelni a csapattal kapcsolatban, hiszen kiemelkedően eredményes időszakon vagyunk túl. Kényszerből szinte minden mérkőzésen különböző összetételű csapattal álltunk fel, ezért elsősorban azt emelném ki, hogy mindenki végig partnerként kezelte a pályán mellette játszó csapattársát, illetve végig kellő önbizalommal, kiváló csapatszellemben és rendkívüli fegyelmezettséggel játszottunk.

 

hirdetes_starlux810x300

Marco Rossi hozzátette: ahhoz, hogy nálunk jobb képességű csapatok ellen eredményesek lehessünk, mindenképpen szükséges, hogy bizonyos hátrányainkat fizikai és akaratbeli pluszokkal kompenzáljuk. A kapitány szerint ez mindvégig megfigyelhető volt a pályán, és talán ez lehet a legfontosabb tényező, amiből a csapat meríthet a következő időszakra.

 

Csányi Sándor: a magyar futball minden területen előrelépett

 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint a sportág itthon minden területen előrelépett, és kialakult egy olyan stabil helyzet, amely jó alapot biztosít a további fejlődéshez. A sportvezető az M4 Sportnak adott csütörtöki interjújában úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy négy év múlva kijelenthető lesz, a magyar futballválogatott stabilan ott van Európa élvonalában. Hangsúlyozta, annak ellenére sikerült előrelépni, hogy a járványhelyzet nem kedvezett ezeknek a folyamatoknak.

 

„A magyar labdarúgásban jelenleg minden értelemben rend van, innen feljebb lehet lépni, és cél az is, hogy a válogatott ott maradjon, ahol jelenleg van, valamint innen is előrébb jusson”

 

mondta Csányi Sándor, aki arról is beszélt, „maximálisan elégedettek” Marco Rossi szövetségi kapitánnyal és a stábjával. Az MLSZ-elnök jelezte, az olasz szakembernek 2021 végéig érvényes a szerződése, de reméli, ennél is hosszabb távon tudnak majd együtt dolgozni vele.

 

Csányi Sándor azt nyilatkozta, „az idei fantasztikus, sikerekben gazdag” év volt. Kiemelte, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, a klubfutballban pedig jelentős sikernek nevezte, hogy a Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet.

 

„Nagy eredmény a sikeres Eb-kvalifikáció, amely remélem, hogy a szurkolóknak is örömet okozott” – mondta az MLSZ elnöke, hozzátéve, bízik abban, hogy jövőre a járványhelyzet lehetővé teszi majd, hogy közönség előtt rendezhessék meg az Európa-bajnoki mérkőzéseket a Puskás Arénában.

 

Szoboszlai Dominiké az Eb-pótselejtezők legszebb gólja

 

Csányi Sándor szerint a magyar válogatott „jó csapat”, „kellemetlen ellenfél”, amely „teljesen megfiatalodott”, és „magabiztos játékot játszik”.

 

„Nem szabad arra számítani, hogy innen már csak a sikerek jönnek majd, hiszen lesznek vereségek, csalódások is, de nem az a fontos, hogy minden egyes mérkőzést megnyerjünk, hanem az, hogy a trend felfelé mutasson”

 

jelentette ki az MLSZ-elnök, aki bevallotta: az Izland elleni pótselejtező 88. percében – épp a magyar egyenlítő gól előtt – már biztos volt abban, hogy a csapat elveszíti az összecsapást.

 

Csányi a 2011-ben lefektetett stratégiai koncepcióról azt mondta, egy 10 évre szóló terv mindig olyan, amely inkább szándékokat fogalmaz meg, de a hazai labdarúgásban tetten érhető a fejlődés.

 

„A futball ma Magyarországon sokkal szélesebb és magasabb színvonalú bázison nyugszik, mint korábban, ez a sportág csúcsán is tükröződik. A hazai bajnokság színvonala lényegesen erősebbé vált, stabilizálódott a csapatok pénzügyi helyzete, ugyanakkor a költségvetésük még mindig csak töredéke például egy jó horvát élvonalbeli együttes költségvetésének”

 

mondta az MLSZ elnöke, aki szerint utóbbi területen „feltehetően még szintet kellene lépni”. A sportvezető a szövetség következő időszakra vonatkozó feladatairól azt mondta, a pandémiás helyzet „sok feladatot ró” az MLSZ-re, de a legfőbb feladat a sportágban most tapasztalható rend megőrzése és a további fejlődés elősegítése.

 

Magyar-török – Kétgólos győzelemmel feljutás az élvonalba

 

„A 2021-es év sikeres lesz, sok olyan tehetséges játékos van, akinek a nevét még a futballszeretők közül is csak kevesen ismerik, de a következő egy-két, három esztendőben több fiatal is előkerül majd, és ebben az időszakban nehéz lesz bekerülni a magyar válogatottba”

 

jelentette ki Csányi Sándor.

 

Mint az európai szövetség (UEFA) alelnöke, a sportvezető úgy vélte, az idei évről jövőre halasztott Eb történelmi lesz azért, mert a kontinens 12 nagyvárosában rendezik meg, de ez egyben teher is az UEFA és a csapatok számára.

 

„Látva a tapasztalatokat, nem tartom valószínűnek, hogy az ehhez hasonló rendezés gyakran megismétlődik” – mondta az MLSZ-elnök, hozzátéve, hogy ha kényszerűségből helyszínmódosításra kerül sor, akkor a Puskás Arénával a három csoportmeccsen és az egy nyolcaddöntőn túl további találkozók megrendezésére is jelentkezik majd Magyarország.

 

mlsz.hu, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.