Nyitókép: Körkép.sk

 

Losoncon karácsony másnapjától immár elválaszthatatlan a Karácsonyi futóverseny, melyet idén 53-dik alkalommal rendeztek meg, ezúttal különleges formában. Az eredeti reményeket a COVID vírus tette majdnem reménytelenné.

 

 

A szervezők (Losonc városa; a losonci Novohrad Polgári Társulás; a besztercebányai Marathon, Kft.) viszont nem adták fel, s a sportesemény tekintetében kicsit szokatlan módon virtuálissá tették azt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a versenyre az eddig megszokott kategóriákban és módon lehetett regisztrálni, de a vállalt távot mindenki ott futhatta le, ahol az számára a legkényelmesebb volt.

 hirdetes_810x300  

 

 

Lehetett futni otthon, a futópadon, konditeremben, úton, mezőn, erdei úton, Losoncon, Füleken, bárhol a világban. S ezt sokan meg is tették.

 

A táv idejét mindenki saját maga mérte le és küldte el a meghatározott címre – legkésőbb december 26-ig.  Így nemcsak a táv fizikai megtételéről szólt, de a sportszerűségről is, hiszen, mint azt az eredménylistán láthatják,  egészen szoros lett a végeredmény.

 

A regisztrált résztvevők ezt az érmet kapták.

 

A szervezők a verseny megszokott indulási és érkezi pontjánál, a B.S. Timrava Színház mellett a fotófalat és dobogót készítettek elő, ahol a virtuális verseny résztvevői fényképet készíthettek magukról, s azt el is küldhették a szervezőknek. A legszebb felvétel a városi lap címlapját díszíti majd.

 

 

A verseny értékelésére december 26-án élő adásban került sor, Pavol Baculík, Losonc alpolgármestere, a szervezési bizottság elnöke és Marian Duzbaba, a verseny igazgatója részvételével.

 

Pavol Baculík elmondta, hogy az idei futás egészen más volt, mint a többi. A verseny 1967-ben indult útjára, amikor néhány lelkes losonci ember eldöntötte, hogy lefutnak egy távot, megalapítva a karácsonyi futást. Ezt először István-napi futásnak nevezték, majd Felszabadulási futás lett, de ma már losonci Karácsonyi futóversenynek neveznek.

 

A Masaryk utca ezúttal nyugalomban maradt

 

A szervezőket kellemesen meglepte, hogy a virtuális verseny meghirdetése után öt órával már 188 futó jelezte részvételi szándékát. „Igen ez a futás nemcsak a sportról szól, hanem a találkozásról, a beszélgetésekről. Immár ez egy társadalmi esemény, s természetesen a fizikai adottságaink letesztelése is“ – mondta Baculík.

 

Egy évvel ezelőtt senki sem gondolt arra, hogy az akkori, rendkívül eredményes futóverseny után az idei szomorúbb lesz. Hiányoznak majd a futók, a műsorvezetők, a nézők, a szervezők fizikai jelenléte, a hangulat. Ami a szomorúságot enyhíti, hogy mindenki jelentkezhetett, december 21-tól 26-ig ott futhatott, ahol az neki megfelelt, nem kellett versenyezniük, izgulva, hogy ki nyer, vagy nem nyer. Lehet, hogy éppen az ilyen lehetőség ösztönzi majd  őket arra, hogy egy év múlva nagyobb számban eljöjjenek és fizikailag is átéljék az eseményt.

 

A Nordic Walking győztese Páleník Zsuzsanna (bal oldalon) lett Fülekről, aki testvérével, Gáspár Katalinnal gyalogolta le a távot.

 

 

Pavol Baculík lányával, Júliával maga is lefutotta az általa kiválasztott 5 kilométeres  távot.

 

Pavol Baculík és leánya Júlia

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a résztvevők maximális számát  az eredetileg  tervezett 500-ról  700-ra emelték fel. Mint elhangzott nemcsak Szlovákiából jelentkeztek, de  külföldről is, köztük Angliából, Ausztriából, Csehországból és Hollandiából.

 

Marian Duzbaba és Pavol Baculík. Kép: reprofoto: Fb-live

 

A eredménylista alapján a versenyen ténylegesen 645-en regisztráltak, illetve 601-en vettek részt (ez e sorok írását követően még változhatott). Az 5 km-es távon 333-an, a 10 km-es távon 129-en, a 3 km-es távon 27-en, a 20 km-es távon 58-an és a Nordic Walking-on 54-en indultak. A virtuális verseny végeredményét itt tekinthetik meg.

 

 

 

Puntigán József

Felvételek: Pavol Baculík, Páleník Zsuzsanna FB oldala, sajtótájékoztató

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!