Nyitókép forrása: origo.hu

 

A Bayern München negyedszer lehet a világ legjobb klubcsapata, amennyiben a papírformát igazolva a csütörtöki döntőben legyőzi a mexikói Tigres UANL együttesét a koronavírus-járvány miatt decemberről februárra halasztott katari klubvilágbajnokságon.

 

A hétfői elődöntőben a bajorok hőse ismét a nemzetközi szövetség által a 2020-as esztendőben az év játékosának választott Robert Lewandowski volt, a lengyel csatár szerezte ugyanis csapata mindkét gólját az egyiptomi al-Ahli ellen 2-0-ra megnyert találkozón. A Bajnokok Ligája-győztes Bayern 1976, 2001 és 2013 után negyedszer érhet a csúcsra, amivel befogná az örökrangsor második helyén az olasz AC Milant és már csak a hét diadalával rekorder Real Madrid lenne előtte. Sikere esetén a bajor csapat a német bajnokság és kupa, a Bajnokok Ligája, valamint az európai és német Szuperkupa megnyerése után a hatodik trófeáját gyűjtené be az előző idényhez kötődően.

 

Ilyen bravúrra korábban csak az FC Barcelona volt képes 2009-ben. A közép-amerikai rivális már azzal meglepetést okozott, hogy vasárnap a legjobb négy között 1-0-s sikerével felülmúlta a Libertadores Kupa-győztes brazil Palmeirast, mivel mindössze ötödször fordul elő, hogy nem a klubvilágbajnokságra kijutott európai és dél-amerikai csapat vívja a finálét, a CONCACAF-zónából pedig az UANL az első képviselő, amely megküzdhet a trófeáért. Korábban ez a bravúr 2010-ben a kongói Mazembe, 2013-ban a marokkói Raja Casablanca, 2016-ban a japán Kashima Antlers és 2018-ban az egyesült arab emírségekbeli al-Ain csapatának sikerült, de nyerni egyik sem tudott.

 

 hirdetes_810x300  

Az UANL az elődöntőbe jutásért a dél-koreai Ulszan Hyundai gárdáját verte 2-1-re, a mexikóiak eddigi mindhárom gólját a francia válogatottal Eb-ezüstérmes André-Pierre Gignac szerezte. A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb együttese csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazda szerepel.

 

A megváltozott rendszer ellenére továbbra is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes. A jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 58 kiírásból 33-szor európai, 25-ször dél-amerikai diadal született. Az elmúlt években viszont nyomasztó az európai résztvevők fölénye: az előző hét kiírást egyaránt a BL-győztes nyerte, ahogy az elmúlt 13 alkalomból 12-szer európai csapat diadalmaskodott.

 

A döntőt és a bronzmérkőzést – közép-európai idő szerint 16, illetve 19 órától – az Education City Stadionban játsszák, amely a jövő évi világbajnokság egyik helyszíne is.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Bayern sport szuperkupa

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!