Nyitókép: dac1904.sk

 

Áprilistól a szlovák élvonal is csatlakozik azokhoz a bajnokságokhoz, amelyekben a játékvezetők munkáját a VAR, tehát a játékvezető videóasszisztense (video assistant referee) segíti majd – számol be a dac1904.sk.

 

A VAR rendszere, amelynek a technológiájáért és a legfelső szlovákiai bajnokságban való működésbe helyezéséért a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SZLSZ) és partnere, a Ligás Klubok Uniója (LKU) felel, 2021. április 3-tól, tehát a szezon rájátszásának 3. fordulójától kerül bevezetésre a Fortuna Ligában. A VAR rendszerét a játékvezetők mindegyik forduló két mérkőzésén fogják használni.

 

Ez az ún. televíziós, tehát az olyan találkozókat érinti, amelyeket a szurkolók az Orange Sport és az RTVS csatornáin követhetnek figyelemmel. „Ez főleg amiatt van, hogy ezek a mérkőzések rendelkeznek a televíziós kamerákból érkező professzionális jelforrással” – nyilatkozta a SZLSZ projektmenedzsere, Vladimír Medveď.

 

 hirdetes_300x300  

Mit gondolnak a VAR Szlovákiában való bevezetéséről a DAC képviselői?

 

Bernd Storck vezetőedző:

 

„Véleményem szerint fontos a videóbíró bevezetése, hogy a labdarúgás még inkább igazságos legyen. Segítségével a vitatott játékhelyzeteket könnyebben meg lehet ítélni a tizenhatoson belül és kívül is. A játékvezetőnek továbbra is úgy kellene tevékenykednie, mint eddig, a videóbírónak pedig támogatnia őt. Nagyon fontos, hogy a játékvezetők se csak és kizárólag a videóbíróra összpontosítsanak. A VAR bevezetése segíteni fog nekünk és ha megnézzük a környező országokat, akkor láthatjuk, hogy mekkora szükség van rá. A videóbíró igazságosabb döntéseket hoz majd, hozzájárulva ezzel a szlovákiai labdarúgás fejlődéséhez. Nagyban támogatom a VAR bevezetését és örülök, hogy erre itt is hamarosan sor kerül. Meg kell azonban tanítani az embereket a VAR használatára, hogy tudják, mikor kell a háttérből támogatniuk a játékvezetőket. A játékvezetőknek pedig tisztában kell lenniük azzal, hogy mikor vehetik igénybe a VAR segítségét. Nagyon fontos, hogy a VAR és a játékvezető is tudja a dolgát, nekik egy csapatként kell összedolgozniuk annak érdekében, hogy a labdarúgásban minél több tiszta és fér döntés szülessen.”

 

Dominik Kružliak: 

 

„Támogatom a VAR bevezetését Szlovákiában. Már várjuk, hogy a döntéseket a videón is vissza lehessen nézni, ahogy azt a nagy európai bajnokságokban is láthatjuk. Sok vitatott szituációt éltünk át, amelyek hol minket, hol pedig az ellenfelünket sújtották. A VAR nagy segítség lesz a játékvezetők számára. Meglátjuk, mi lesz, de én mindenesetre örülök neki.”

 

dac1904.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!