Nyitókép: nemzetisport.hu/Szabó Miklós

 

Az ígéretekhez megfelelően csütörtökön honlapján jelentette be a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a férfi felnőtt válogatott tavaszi programját. Mint ismert, Rossiék a részben hazai rendezésű Eb-re készülnek, a kiszivárgott információk pedig helyesnek bizonyultak, Ciprus és Írország válogatottjaival játszhatnak majd felkészülési meccset a magyarok.

 

Mint ahogy azt a szövetség is megjegyzi, a program még nem végleges, annak részleteit a koronavírus-járvány is módosíthatja, de a tervek szerint az OTP Bank Liga május 8-i befejezését követően egy héttel találkoznak a válogatott keret tagjai, a légiósok pedig a saját bajnokságuk végeztével csatlakoznak majd az összetartáshoz. Ezt követően május végén utazna el a csapat Ausztriába egyhetes edzőtáborozásra. A tervek szerint itt hirdeti ki a végleges keretét a szövetségi kapitány.

 

A június 2-i hazatérést követően két nappal Ciprus ellen játssza első felkészülési mérkőzését a csapat. A szigetország válogatottja néhány napja döntetlent ért el az Eb-résztvevő Szlovákia ellen, a vb-döntős horvátok mindössze egy góllal tudtak nyerni Ciprus ellen, mely Szlovénia csapatát legyőzte, jelenleg a 100. helyen áll a FIFA-világranglistáján.

 

 hirdetes_300x300  

Június 8-i ellenfelünk, Írország ugyanezen a listán mindössze két hellyel marad el tőlünk. Az ír válogatott az utolsó pillanatban maradt le az idei kontinenstornáról. A pótselejtezők első mérkőzésén korábbi Eb-selejtezős ellenfelünk, Szlovákia ejtette ki hosszabbítás után, tizenegyespárbajban.

 

A Nemzetek Ligájában a magyarokhoz hasonlóan a B-ligában szerepeltek, ahol a 4. csoport 3. helyét szerezték meg Wales és Finnország mögött, első pótselejtezős ellenfelünket, Bulgáriát megelőzve. Az ír válogatott a márciusi vb-selejtezőkön 3–2-re kikapott Szerbiától és 1–0-ra Luxemburgtól, majd Katar válogatottja ellen, Debrecenben 1–1-es döntetlent ért el.

 

Nem a Puskásban

 

Mindkét mérkőzés helyszíne várhatóan az újpesti Szusza Ferenc Stadion lesz. A két ellenfél ragaszkodott a fővárosi helyszínhez, az Európa-bajnokság miatt több budapesti stadiont is lefoglalt az UEFA (edzések céljából) erre az időszakra. A tervezett kezdési időpont 20 óra.

 

Egyelőre még éppen csak túl vagyunk a márciusi vb-selejtezőkön, így Ciprus és Írország részletes kielemzése még odébb van

 

fogalmazott Marco Rossi az mlsz.hu-nak. 

 

Egy felkészülési időszakra fontos, hogy az ember olyan ellenfeleket válasszon, akik nem is túl erősek és nem is túl gyengék. Ciprus legutóbbi eredményei beszédesek, az írekről pedig szintén tudjuk, hogy csak hajszálon múlt, hogy nem jutottak ki az Eb-re, így tehát két olyan csapattal találkozunk majd, amelyek jól fel tudnak minket készíteni az egy héttel későbbi első Eb-meccsünkre. Emellett az is fontos volt, hogy két eltérő stílusban játszó ellenfél ellen lépjünk pályára, ugyanakkor túl erős ellenfeleket sem szerettünk volna, hiszen egy esetleges komolyabb vereséggel nekivágni az Európa-bajnokságnak kifejezetten rossz lenne, miközben az egyik legfontosabb a felkészülés során, hogy az Eb-re a csapat minden tagjának meglegyen a kellő önbizalma.

 

Kalmárral, vagy nélküle?

 

A szerdai, Andorra ellen vb-selejtezős meccs után erősen kétségessé vált Kalmár Zsolt szereplése az Eb-n, miután egy sérülés miatt már a 29. percben le kellett őt cserélni. Marco Rossi a találkozó után aggodalmát fejezte ki középpályása állapota miatt.

 

Szerettem volna kapott gól nélkül zárni, de az andorrai találatnál is sokkal fájóbb Kalmár Zsolt sérülése, félek, hogy nem fog tudni játszani az Európa-bajnokságon.

 

fogalmazott a szövetségi kapitány.

 

Kalmár Zsolt némileg derűlátóbb volt. A csapat hazatérte után a Liszt Ferenc repülőtéren nyilatkozva elmondta hogy sok orvosi kivizsgálás vár rá. Reméli, hogy jó hírrel fog szolgálni és a diagnózisa jó lesz.

 

“Remélem, hogy ott leszek az Eb-n és ott fogunk találkozni. Nagyon jól esett mindenkitől az üzenet és a támogatás”

 

A magyar válogatott legutóbb 2012. június 4-én mérkőzött meg az írekkel. Akkor Egervári Sándor csapata gól nélküli döntetlent játszott a Puskás Ferenc Stadionban – igaz, a FIFA nem ismerte el a találkozót hivatalos meccsnek, mert az egyik játékvezető nem szerepelt a testület hivatalos listáján.

 

Ciprussal legutóbb 2007 februárjában mérkőztünk meg. Várhidi Péterrel a kispadon 2–1-re kikaptunk idegenben felkészülési találkozón.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT NYÁRI PROGRAMJA
FELKÉSZÜLÉS

Június 4., péntek, 20.00: Magyarország–Ciprus
Június 8., kedd, 20.00: Magyarország–Írország

EURÓPA-BAJNOKSÁG
Június 15., kedd, 18.00: Magyarország–Portugália
Június 19., szombat, 15.00: Magyarország–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00: Németország–Magyarország

 

mlsz.hu, nemzetisport.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.