Nyitókép: Csölle Melinda

 

 

Manapság egyre több kocogót, futót látunk környezetünkben. Ez több okból is nagyon fontos. Így van ez Nyárasdon is. Felkerestük egy kétgyermekes családanyát, akinek életében fontos szerepet tölt be a mozgás. Rengeteg teendője mellett sokat foglalkozik gyermekeivel, de mindig talál időt a futásra.

 

Csölle Melinda futásszeretete példaértékű. Úgy véli, hogy a kocogás testnek és léleknek egyaránt fontos. Gyermekeit is arra oktatja, hogy futni, mozogni szükséges. Melindával beszélgettünk a futásról, a gyermekek mozgásra való tanításáról, időbeosztásról, személyes célokról.

 

 hirdetes_810x300  

 

Melinda, két gyermekes anyaként kiváló formában vagy. Gratulálunk, csak így tovább! Mikor futottál utoljára?

 

Köszönöm szépen, igyekszem formában lenni. Nekem nagyon fontos, hogy nőies maradjak. Tegnap futottam utoljára.

 

 

 

Látjuk, hogy a kislányod is fut veled. Miért döntöttél úgy, hogy magaddal viszed?

 

Igen, Melissa is fut. Mikor megszületett, volt sajnos néhány veleszületett betegsége, amellyel meg kellett küzdenünk, ezért még a széltől is óvtuk.  Óvodás kislányként nagyon kis vékonyka, gyengécske volt, gyakran betegeskedett. Iskolában első osztályban testnevelés órán szinte mindenben az utolsó volt, és mivel maximalista, ez nagyon rosszul érintette. Ekkor jöttem rá, hogy fontos valahogyan megerősítenem őt testileg. Nem szabad féltenünk a sporttól, mozgástól, hogy szellemileg is toppon tudjon maradni. Ekkor kezdtük el a közös futásokat.

 

Néhány ember az elején ítélkezett, hogy így is túl vékony, még le fog fogyni, mi lesz vele. De én tudtam, hogy ettől energikusabb lesz, kicsit megerősödik, kitartóbb és kiegyensúlyozottabb lesz. Így is történt. Sőt, még az étvágya is jobb lett, végre nagyokat tudott enni egy-egy edzés után, még ha nem is látszik rajta. Elkezdett formálódni, és abszolút nem beteg. Restnevelés órán is szépen bizonyít.

 

Melissa a Peredi Tízes futóversenyen

 

Hála Istennek. Örülünk, hogy elértétek a célotokat, s a küzdelmeitek gyógyulást eredményeztek. Kívánjuk, hogy ez maradjon is így. Információink szerint már versenyen is volt veled. Hogy élte ezt meg?

 

Imád versenyekre járni, óriási élményekkel gazdagodik. Élvezi minden egyes percét, hajtja őt a versenyszellem. Nagyon kitartó, küzdő kis emberke, és sokszor állt már dobogón is. Ez a sikerélmény nagy boldogság mindkettőnk számára. Erről szerintem mindenki álmodik, de amikor teljesül is, az leírhatatlan élmény.

 

 

 

Az elért eredményeitekhez szívből gratulálunk. Miért érzed úgy, hogy egy gyermeknek fontos a mozgás, tornázás?

 

Nagyon szépen köszönöm. Azért, hogy a test és a lélek egyensúlyban legyen. Ha a kislányomat veszem példaként, hiába volt ő nagyon okos, ügyes, ha annyira gyenge és beteges volt, hogy ez megbélyegezte az életét, teljesítményét. Nagyon fontos, hogy azokat az ingereket (ezalatt értem a stresszt, konfliktusokat, megbántódást, izgulást, és mindenféle egyéb lelki fájdalmat), amelyeket az iskolában vagy munkahelyen kapunk, valahogy mindennap vagy legalább minden másnap kiengedjük – kiizzadjuk magunkból, és ne hagyjuk, hogy felgyülemeljen  bennünk.

 

Inkább találjunk időt a sportolásra, mert segít, minthogy aztán a lelki bántalmaink testi betegség formájában megmutatkozzanak. Nagyon sokan túlzott evésbe, koplalásba, számítógépes játékokba, és egyéb más rossz dologba vetik bele magukat.

 

Középen Lelkes József lelkes futó és segítő edző, aki Melindát is felkészítette a versenyre.

 

Te miért döntöttél úgy, hogy ezt az sportágat fogod űzni?

 

Mert nincs időhöz, korhoz, helyhez kötve. Mikor megszültem a kisfiamat, rajtam maradt jó pár kiló. Arra nem volt időm, hogy 2 gyerek, háztartás, vállalkozás mellett fitneszbe járjak. Ráadásul akkor volt mindkét szülőm egyszerre daganatos beteg is, így még őket is ápolni kellett, orvosokhoz vinni. Így hát volt otthon futópadom, és amikor volt egy röpke fél vagy egy órám, gyorsan mentem futni, amennyit bírtam.

 

 

 

Szívből sajnáljuk, hogy ilyen megpróbáltatásokon mentél keresztül. Le a kalappal előtted kitartásod miatt. Milyen terepen szeretsz leginkább kocogni?

 

Legkedvesebb terepem a mi kis nyárasdi töltésünk, erdős, madárcsicsergős, szép, nyugodt környezet.

 

Készültél edzővel versenyekre. Ha igen, milyen sokáig volt a segítségére szükséged?

 

Igen, tavaly szerettünk volna eljutni a Wizz Air Budapest Félmaraton versenyre, ahol több mint 10 000 nagyon jó futó szokott rajthoz állni. Lelkes József tanító bácsi készített fel rá 2 hónap alatt. Szerintem tökéletesen, csúcs formában voltunk, csak sajnos a verseny a vírus miatt elmaradt.

 

Karácsonyi sütögetés a családban

 

Mikortól futsz?

 

2017-ben kezdtem a futást, rövid távokkal, emlékszem 2 km-rel futópadon, majd fokozatosan növeltem.

 

Milyen gyakran mész kocogni?

 

Heti 4-5 alkalommal.

 

 

 

Hogy kell elképzelni egy futó edzéstervét?

 

Mindenképpen minimum heti 3-4 szer ki kell menni, ha formában akarunk maradni.  Mindig változtatok a távon és a tempómon is. Igyekszem lassan kitartóan is futni, de tempósabban is. Beiktatok hetente – 2 hetente olyan futást is, ahol 500 m-es vagy 1 km-es szakaszokat futok le olyan gyorsan, ahogy bírom. Igyekszem fejlődni, tanulni.

 

Mit gondolsz, miért jó sportág a futás?

 

Legegyszerűbb magyarázat rá az, talán, hogy nem pénztárcához és időhöz kötött. Tehát nem lehet rá kifogás, hogy nincs rá pénzem vagy időm. Nem kellenek hozzá anyagiak, bármikor kimehetsz, bármennyit futhatsz, csak csináld. El kell kezdeni, kitartani, bármilyen tempóban megy. nem fontos. Csinálni, nagyon nehéz, de meglesz az eredmény.

 

Télen sincs megállj. Melinda ugyanolyan lelkesen fut.

 

A rengeteg élményéből melyiket emelnéd ki leginkább?

 

Nem tudnám eldönteni, melyiket választjam. Így nagyon röviden a számomra legnagyobb élményeket igyekszem elmondani.

 

Első versenyem – nyárasdi futóversenyen lefutottam a távot, aztán hazamentem az egy éves kisfiamhoz altatni. Majd az eredményhirdetés itt volt lent a házunk előtt, és akkor mondják a mikrofonba, hogy a kategóriámban 3. helyet értem el. Gyorsan kifutottam, és sikerült átvennem a díjamat, nagy meglepetés és öröm volt számomra (mesélte büszkén.)

 

Első külföldi – magyarországi versenyen a Turul futáson szakadó esőben, viharban hosszútávon 2. helyet sikerült megszereznem, óriási volt a boldogság (még a szemei is felcsillantak az örömtől.)

 

De nekem egyébként miden egyes versenyem nagy élmény volt, úgy elmesélném mindet, mert például nagyon sok jótékonysági futáson is részt vettünk, és a végén amikor átadják a beteg kisgyermeknek az összegyűlt pénzösszeget, az is leírhatatlanul csodás-megható érzés. Illetve azok a futások is, amikor anya-lánya futáson veszünk részt, és kéz a kézben futunk be a célba. Szóval hihetetlenül  hálás vagyok, hogy gazdagodhattam ezekkel az élményekkel.

 

 

 

Ez igazán felemelő érzés lehet… Hogy éled meg ezeket a járványos napokat? Ilyenkor kevesebbet jársz futni?

 

Nagyon hiányoznak a versenyek, a sok futóbarát, akiket megismertem. De futni ugyanúgy kijárok, kijárunk kislányommal, csajokkal, igyekszünk most is tartani a megszokott heti 3-4 alkalmat. Kislányommal miden nap edzünk, nyújtunk és erősítünk, hogy fittek  maradjunk, és ne találjon ránk a betegség.

 

Mi a legközelebbi célod, amit el szeretne érni futásban?

 

Szeretnék lefutni 40, születésnapomra, amely jövőre lesz, egy maratoni távot. Illetve most nyárra beneveztünk egy fantasztikusan jó futókból álló csapattal a „Beh od Tatier k Dunaju” versenyre, amely 345 km-es táv, Tátrától egészen Pozsonyig fogunk futni felváltva éjjel nappal – nagy kihívás számomra, remélem, a járvány nem szól közbe.

 

 

 

Ez elképesztő táv. Én még belegondolni se tudok. Sok sikert kívánunk és reméljük, a verseny megvalósul. Végezetül, mit tanácsolnál az anyukáknak, nőknek, miért fontos a mozgás, sportolás?

 

Szeretném az anyukák, nők figyelmét felhívni arra, hogy csodálatos teremtmények vagyunk, csupa áldás a férfiak – emberiség számára, és lelkileg a legerősebb lények a Földön. Próbáljuk meg a belső szépséget kívülről is megteremteni, persze mindenki magához képest. Igyekezzünk magunknak megadni azt a testi feltöltődést, amely segít legyőzni a mindennapi kihívást, amellyel szembe kell nézni.

 

Minél többet mozgunk, annál több az energiánk, annál boldogabbak vagyunk, és annál fittebbek, csinosabbak, szebbek, kiegyensúlyozottabbak, derülátóbbak, és ezt tapasztalatból mondom. Adjuk meg magunknak ezt a sok jót, tartsunk ki, mozogjunk, sportoljunk és könnyebb lesz minden, és a férfiak és gyerekeink is büszkék lesznek ránk.

 

Melinda, köszönöm szépen az őszinte és tartalmas  beszélgetést. Jó egészséget és további kitartást kívánunk Neked.

Én is köszönöm a lehetőséget, jókívánságot Erzsike. Minden jót kívánok Nektek és az Olvasóknak egyaránt. Biztatok mindenkit arra, tegyen egészségéért, mozogjon, kezdjen el sportolni.

 

Laky Erzsébet

Képek: Csölle Melinda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.