A kapusokról ritkábban esik szó egy-egy labdarúgó-mérkőzés vagy díjátadó kapcsán, mégis egy jó hálóvédő nélkül nem lehet sikeres egyetlen csapat sem

 

Miért fontos egy kapus?

 

Napjaink labdarúgásában a sztárok időszakát éljük. Van néhány olyan labdarúgó, aki folyamatosan a legjobbak között van évek óta és vannak feltörekvő, zseniális tehetségek is. Gondoljunk például bele, hogy Messi vagy éppen Cristiano Ronaldo milyen régóta formálja azt, ahogy megközelítjük a focit és hányszor olvashatunk róluk cikkeket akár már egy normál napilapban is. Aztán itt van például a franciák új csillaga, Mbappé, aki láthatóan azt az utat fogja majd bejárni, amit Ronaldo is. Viszont megfigyelhető, hogy általában sztárok tekintetében mindig csak mezőnyjátékosokról van szó, nagyon ritkán kerülnek folyamatosan a reflektorfénybe kapusok.

 

 hirdetes_300x300  

Persze vannak olyan hálóvédők, akikről azért időnként esik szó, mégis maximum a régóta legendás kapusok azok, akikről szó szokott esni egy-egy nagyobb rangadó vagy Bajnokok Ligája-mérkőzés kapcsán. Pedig egy mérkőzés kimenetelét nagyban befolyásolhatja az is, hogy ki áll az adott csapat kapujában. Hiszen példának okáért, ha fogadunk egy mérkőzésre és azt látjuk, hogy cserekapussal áll ki valamelyik gárda, akkor az jelentősen elbillenti a mérleg nyelvét. És mivel egyre szélesebb körben terjed a sportfogadás online, így egyre fontosabb a feltörekvő, tehetséges kapusok ismerete is. A következő írásban megnézzük, hogy 2021-ben kik a legígéretesebb feltörekvő tehetségek és kevésbé ismert sztárok a kapusok között a labdarúgás világában.

 

Öt kimagaslóan ügyes kapus bemutatása

 

Tegyük fel, hogy egy tízes listát akarunk összeállítani kapusokból – van egyáltalán olyan sportfogadó vagy fociszerető, aki nemzetközi szinten elismert kapusokból fel tud tízet sorolni? Mindenesetre mi most megpróbáljuk. Egy ilyen tízes listán mindenképpen rajta lenni az Internazionale kapusa, a 35 éves szlovén Samir Handanovic, akinek komoly szerepe van abban, hogy csapata idén valószínűleg meg tudja nyerni majd az olasz bajnokságot. Volt már az olasz bajnokság az év kapusa is és bőven van ahhoz is köze, hogy a szlovén válogatott is acélosabb teljesítményt tudott az utóbbi időben nyújtani.

 

 

Említsük meg Handanovic mellett a Tottenham Hotspur hálóőrét, Hugo Llorist is, akit a Tottenham sok szurkolója igazi megmentőnek tart. Szakértők azt mondják, hogy David De Gea mögött ő a Premier League második legjobb kapusa. Emellett pedig Franciaországban ő az első számú válogatott kapus,

 

  • 2010-ben
  • és 2014-ben is ő védett a világbajnokságokon,
  • de védett más nemzetközi tornákon is.

 

Láttunk tőle hibákat is, ettől függetlenül kivételes reflexei révén elég megbízhatónak számít a kapuban.

 

És lehet tovább folytatni a felsorolást egy szintén Angliában védő kapussal, Kepa Arrizabalagával, aki akkor vált igazán ismertté, amikor a Chelse 72 millió fontért megvásárolta. Ez egyből a legdrágább kapusok egyikévé tette és ez az átigazolás segített abban is neki, hogy bekerüljön a spanyol válogatottba a 2018-as világbajnokságra. Ha már Spanyolország, a világ egykoron legnagyobb tehetségének tartott belga Thibaut Courtois a Real Madrid és a belga válogatott kapusaként tette le a névjegyét a királyi gárdában.

 

Amikor Zinedine Zidane anno bizalmat szavazott neki, néhány kezdeti hibája miatt komoly bírálatok érték. Viszont gyorsan túllépett a gyermekbetegségeken és 2014-ben valamint 2016-ban is nagyszerű teljesítményt nyújtott a világbajnokságokon a nemzeti tizenegyben. Fentebb már említettük az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokság legjobbjának tartott David De Geát, akit nem csak a szurkolók tartanak egyébként a világ egyik legjobbjának is. Angol rekordnak számító 17,8 millió fontért került még 2018-ban az Atlético Madridtól a Vörös Ördögökhöz.

 

2021 legjobb hálóvédői

 

Bepillantva a tízes listánk első ötösébe, ott mindenképpen helyet kell kapnia a német Manuel Neuernek, akit azután igazolt le a Bayern München még 2011-ben a Schalke 04 csapatától, hogy félelmetes teljesítményt nyújtott a gelsenkircheni csapatnál. A 2014-ben a német válogatottal világbajnokságot nyert kapust a valaha volt legakrobatikusabb védések bemutatójának tartják. Specialitása, hogy támadások során akár a félpályáig is felvonul, hogy így próbáljon segítséget nyújtani a csapatnak, még jobban nyomás alá helyezni az ellenfelet.

 

A sort folytatva, a listán ott találjuk Ederson Moraest a Manchester Cityből és Marc-Andre ter Stegent a Barcelonából is. Ederson különlegessége, hogy brazilként lett a világ egyik legdrágább kapusa, hiszen Brazíliában a kisgyerekek ritkán szeretnének kapusok lenni. Nagyon jó lábbal is, sőt, a világ messze legjobb kapusának számít, ha nem kézzel, hanem lábbal kell bizonyítania. Két angol szezonban képes volt 36 meccsen kapott gól nélkül lehozni a találkozókat. Ter Stegen még 2014-ben került a Barcelonába 12 millió euróért, de azóta az értékét sikerült megsokszoroznia és komoly kihívója Neuernek a német válogatottban is.

 

Végül említsünk meg két másik kapust is: a Liverpoolban védő Alisson Becker 2019-ben a világ legjobb kapusa lett a FIFA-választásán, miután félelmetes teljesítménnyel mutatkozott be új csapatában, ahova még 2018-ban került 67 millió euróért a Roma csapatából. Jan Oblak pedig jelenleg a világ egyik legjobb kapusaként kerülne be egy ilyen képzeletbeli listára. Az Atlético Madrid sztárja a Benficából került 14 millió euróért Madridba, de gyorsan kiderült, hogy a spanyolok nagyon jó üzletet csináltak vele. Gondoljunk bele, 166 meccsen összesen csak 100 gólt kapott.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!