Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Csaknem sportágszakadást idézett elő az Európai Szuperliga megalakításának vasárnapi bejelentése, ám ezúttal ez a csoda is csak három napig tartott.
Kedden elkezdődött az angol klubok hátraarca, szerdán pedig már az olaszok is visszakoztak, így már a spanyol klubok kivonulása a projektből is borítékolhatóvá vált. Nem csak az UEFA nyomása kellett ehhez, hanem a szurkolók egyértelmű kiállása, no meg az, hogy a tőzsdére bevezetett klubok a részvényeiken is megérezzék, hogy hibát követtek el.

 

Az Európai Szuperliga létrehozását a kontinens 12 leggazdagabb csapata jelentette be vasárnap, kvázi az UEFA Bajnokok Ligájának alternatív változataként, versenytársaként, amely mind alaposan felháborította a sportág hivatalos képviselőit és a szurkolókat egyaránt.

 

A tizenkét szakadár csapat az új bajnokság megalapításához 6 milliárd eurót kapot a JP Morgan amerikai befektetőháztól adósságfinanszírozás formájában. Az előzményekhez hozzá tartozik, hogy a koronavírus-járvány a szakadár csapatoknak összesen 2 milliárd eurós bevételkiesést jelentett, a 12-ből pedig 10 klub jelenleg veszteségesen működik – a mínusz összértéke eléri a 100 millió eurót. Az új bajnokság létrehozása, amelyben a 12 alapítónak örökös helye lenne, ki nem mondva is a jegyeladásokból, közvetítési jogdíjakból és más kapcsolódó tevékenységből származó bevételek lefölözésére irányult.

 

 hirdetes_300x300  

A felháborodás azonban Európa leggazdagabb csapatait is képes volt napok alatt elsöpörni, és a szurkolók, sportmenedzserek és szakmabeliek  széleskörű tiltakozásának hatására sorra visszavonulót fújtak. Elsőként a Chelsea távozott angolosan, a klub kedden este jelentette be, hogy kivonul a projektből – a szurkolók a Premier League mérkőzés előtt a stadionon kívül tiltakoztak a Szuperliga ellen. A Chelseat szinte azonnal követte a Manchester City, hivatalosan is gyorsan megerősítve visszalépésüket.

 

Dőltek a dominók

 

A dominó a másik négy angol klubbal folytatódott, pár óra leforgása alatt. John Herry, a Liverpool tulajdonosa a Twitteren kért bocsánatot, az Arsenal nyílt levélben követte meg szurkolóit.

 

„Az elmúlt napok eseményei után, meghallgatva a szélesebb futballközösséget, kilépünk az Európai Szuperligából. Hibát követtünk el, és elnézést kérünk érte”

 

áll a levélben.

 

Szerdán a kilépők sora a spanyol Atletico Madriddal és az Olasz Inter Milannal folytatódott, őket az AC Milan és Juventus követte. A Barcelona igyekszik kevésbé fájdalmas visszavonulót fújni, és azt hangoztatja, hogy csak akkor léptek volna be az ESL-be, ha a klub közgyűlése megszavazta volna.

 

Szerdán napközben Andrea Agnelli, a Juventus elnöke bejelentette, hogy a Szuperliga projektje nem folytatható. Ekkorra már a Juventus tőzsdei részvényárfolyama 12  százalékot esett vissza – nyilván a nemzetközi felháborodás, majd az angol klubok távozása okán.

 

A történtek után azonban nem lehet kizárni, hogy a bajnokságok üzleti modelljének kérdése folyamatosan terítéken marad. Kérdés, hogy a klubok számára a Bajnokok Ligája tervezett reformja milyen hozadékokat produkál majd.

 

Körkép.sk, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!