Nyitókép forrása: nemzetisport.hu/Török Attila

 

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kedden késő délután kihirdette a nemzeti tizenegy 26 tagból álló keretét, mely részt vesz a tavalyról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokságon.

 

Bár sokáig élt a remény, Szoboszlai Dominik hónapokig tartó kihagyás után nem vehet részt a részben hazai rendezésű Eb-n. A hírt Marco Rossi közölte sajtótájékoztatóján.

 

„Nincs jó állapotban. Olyan állapotban sincs, hogy néhány percre beálljon. Ahogy nagyapám mondogatta, jobb egy élő szamár, mint egy halott orvos… Számomra egyenesen fájdalmas, hogy nem játszathatom az Eb-meccseken. Mindennél jobban kellett volna számunkra és az ő számára is, hogy pályára léphessen ezen a tornán. De nem lehet, mert nincs jól. Magyarország érdekeit, a válogatott érdekeit kellett szem előtt tartanom. Nem bánt jól velünk a sors, Szoboszlai mellett a másik tehetséges szervezőnket, Kalmár Zsoltot is elvesztettük. A másik kegyetlenség a sorstól maga ez a csoport. De mindettől függetlenül bízom a behívott játékosok kvalitásaiban, képességeiben.”

 

idézi Rossit a nemzetisport.hu.

 hirdetes_300x300  

 

A szövetségi kapitány saját bevallása szerint az utolsó percig reménykedett abban, hogy Szoboszlai benne lehet a szűk keretben, de ez inkább volt remény mint bizonyosság.

 

„Számítottam rá, készültem arra az eshetőségre, hogy nélküle maradunk. Az első edzések után látszott, nemcsak szemre, hanem az orvosok által mért fizikális paraméterek alapján is, hogy nincs jó állapotban. Ilyen állapotban nem hívhattam meg a válogatottba, ezzel az egész karrierjét veszélyeztettük volna, ezt sem kapitányként, sem emberként nem engedhettem volna meg magamnak.”

 

Rossi elmondása szerint reális forgatókönyv, hogy Loic Nego szélső helyett középpályásként lép majd pályára az Eb-n Szoboszlai és Kalmár alternatívájaként, de az is lehet, hogy szerkezetváltással orvosolják majd a két játékos hiányát. Példaként a Ferencvárost hozta fel, akik a BL-csoportjukban olyan hármas középpályával játszott, ahol nem volt klasszikus tízes.

 

Ez egy olyan lehetőség, amit szintén mérlegelhetünk a nemzeti csapatnál is. Mindig mérlegelnünk kell az ellenfelek erejét, stílusát. A most következő Eb-meccseken húsz olyan játékos lesz a pályán, akik részt vettek a BL-elődöntőben.”

 

Szoboszlain kívül a Puskás Akadémia két játékosa – Tóth Balázs (kapus) és Spandler Csaba (védő) marad ki a keretből, valamint a felkészülés alatt lesérülő és korábban az edzőtáborból már távozó Hangya Szilveszter.

 

„Spandlert egyértelműen belső védőként tartom számon, szélsőként hiányzik az alapgyorsasága. Szem előtt kell tartani, hogy olyan ellenfelekkel találkozunk, akikkel szemben nehezen tudom elképzelni a szélen. Amikor először megérkezett közénk kissé tétovának éreztem, de folyamatosan egyre jobban felbátorodott. Ha hasonló teljesítményt nyújt, mint a legutóbbi idényben, még lesz jövője a válogatottban – legalábbis, amíg én vagyok a kapitány. Hangya kiesése fájó, ha őszinte akarok lenni, nincs olyan játékos Szalai Attilán kívül a felhozatalban, akit jó szívvel be lehetne vetni Franciaország, Németország és Portugália ellen.”

 

fogalmazott Rossi.

 

A kapusokkal kapcsolatban a szövetségi kapitány elmondta, hogy régimódi edzőnek tartja magát, egyértelmű hierarchia alapján határozza meg, hogy ki állhat a kapuba.

 

Ettől csak rendkívüli esetben vagyok hajlandó eltérni, ha valakinél óriási formahanyatlás áll be, vagy sorra követi el a butaságokat. Számomra egyértelmű a helyzet, az első Gulácsi Péter, a második Dibusz Dénes, a harmadik Bogdán Ádám. Igen, ha nem jön közbe semmi, ő véd az első pillanattól az utolsóig”

 

tette hozzá azzal, hogy Tóth Balázs egy hetet kihagyott korábbi sérülése miatt a válogatott edzőtáborában és még nincs száz százalékos állapotban.

 

Rossi újságírói kérdésre elmondta, hogy Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik hiánya a jelenlegi magyar válogatottra nézve összehasonlíthatatlan azzal, mintha bármelyik másik két játékos hiányozna a német, a portugál vagy a francia keretből.

 

„Döntőig, elődöntőig juthatnak az ellenfeleink, a legnagyobb erejük pedig talán az, hogy tele vannak remek egyéniségekkel. Nem tudnék két-két játékost kiemelni, akiknek a kiesése akkora érvágás lenne számukra, mint számunkra Szoboszlai és Kalmár hiánya. Ha meg is próbálnám, illetlenségnek érezném a többi kerettaggal szemben.”

 

fogalmazott a kapitány.

 

A magyar válogatott 26-tagú Eb-kerete

 

forrás: mlsz.hu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.