Nyitókép forrása: diariodesevilla.es

 

Nem ért véget a sokat vitatott Európai Szuperliga létrehozásért folyó küzdelem, és ennek ékes bizonyítéka, hogy a svájci igazságügyi minisztérium úgy határozott, az UEFA nem szankcionálhatja a Szuperligában részt venni akaró játékosokat és klubokat – írja a Mandiner a spanyol Marca sportlapra hivatkozva.

Az Európai Szuperliga tervével Európa legnagyobb klubjai áprilisban rukkoltak elő. Tizenkét európai topcsapat – Manchester United, FC Liverpool, Chelsea FC, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, AC Milan, Internazionale – megállapodott egy – a nemzetközi szövetségektől (FIFA, UEFA) független – új szuperliga létrehozásában.

 

A Szuperliga létrejötte nem csak a sportágban eddig uralkodó status quót borítaná fel, hanem átírná a pénzügyi erőviszonyokat is. A Szuperligából ugyanis a legnagyobb klubok nem eshetnek ki. A kezdeményezés nyilvánvalóan a sportbevételek maximalizálását tűzte ki célul, nem véletlenül dotálta be az amerikai JP Morgan befektetőház is több milliárd dollárral.

 

Pár nap alatt azonban a nemzetközi futballszövetségek és főleg a szurkolók nyomására a 12 klub egymás után fújt visszavonulót. Előtte azonban a FIFA azzal fenyegette meg a Szuperligához csatlakozni akaró klubok játékosait, hogy nem vehetnek részt a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon. Másfajta szankciók is szóba kerültek, például a Bajnokok Ligájából való kizárás. Kérdés, hogy a svájci igazságügyi minisztérium döntése a gyakorlatban mennyire köti meg a szövetségek kezét – a FIFA és az UEFA székhelye is Svájcban van.

  hirdetes_300x300   

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.