Nyitókép: uefa.com

 

Az olasz-török mérkőzéssel pénteken 21 órakor a római Olimpiai Stadionban elrajtol az eddigi talán legfurcsább labdarúgó Európa-bajnokság.

 

Az egy hónapig tartó futballünnep 51 mérkőzést kínál a szurkolóknak, a döntőre július 11-én az angol Wembley stadionban kerül sor. Mint ismert, eredetileg tavaly kellett volna megvalósítani a tornát, a koronavírus-járvány azonban jócskán keresztül húzta a számításokat.

 

Az idei Eb-n egymás után második alkalommal lesz résztvevő a magyar válogatott, miközben Magyarország rendezőként is részt vesz a tornán – a budapesti Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntős találkozónak ad otthont.

 

 hirdetes_400x285  

Mérkőzések a Puskás Arénában

Június 15., kedd – F csoport mérkőzés

Június 19., szombat – F csoport mérkőzés

Június 23., szerda – F csoport mérkőzés

Június 27., vasárnap – Nyolcaddöntő (C1 – D/E/F3)

 

A torna történetében második alkalommal fordul elő, hogy 24 csapat száll harcba a bajnoki címért, korábban nyolccal kevesebb csapat versengett csak. Most először lesz Eb-résztvevő Finnország és Észak-Macedónia, miközben Németország a rekorder résztvevő, hisz már 13 Eb-jére készül.

 

Szintén újdonság lesz az Eb-n a VAR, amely remélhetőleg megkönnyíti majd a játékvezetők döntéseit.

 

A leginkább esélyes válogatottakként a franciákat, az angolokat, a portugálokat, a belgákat, valamint a németeket és olaszokat tartják – közülük hárommal is egy csoportba került a Marco Rossi irányította magyar válogatott.

 

forrás: mti

 

A piszkos anyagiak

 

Az Eb-győztes csapat akár 34 millió eurót is kereshet – az összeg közel 7 millió euróval magasabb, mint az előző torna idején. Minden csapat, amely sikeresen vette a kvalifikációt, automatikusan 9,25 millió eurót kaszált. Ezt követően az alapcsoporton belüli minden győzelem 1,5 millió euró pluszt jelent, miközben a döntetlen 750 ezer eurót ér.

 

A nyolccadöntőbe való továbbjutás 2 millió eurót ér, a negyeddöntő nyolc résztvevője 3,25 millió eurót kap. Az elődöntő résztvevőinek 5 millió eurót írnak jóvá. A döntőt elvesztő csapat további 7 millió euróval vigasztalódhat, míg az Eb-győzelem az addig összegyűjtött összegen felül 10 millió eurót ér.

 

Az UEFA így összességében 331 millió eurót oszt szét az Eb-résztvevő csapatok között, ami viszont 40 millió euróval kisebb összeg, mint amit eredetileg terveztek. A csökkentést a pandémia számlájára írták.

 

forrás: mti

 

A magyar válogatott

 

A magyar válogatott egy sikeres felkészülést követően június 15-én, a portugálok ellen kezdi meg az Eb-szereplést a Puskás Arénában, majd 19-én a franciák ellen bizonyíthatják rátermettségüket. Utolsó csoportmérkőzésükre 23-án kerül sor a németek ellen Münchenben.

 

Június 15., kedd: 18:00 – Magyarország – Portugália

Június 19., szombat: 15:00 – Magyarország – Franciaország

Június 23., szerda: 21:00 – Németország – Magyarország

 

forrás: mlsz.hu

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.