Nyitókép: facebook.com/Carpathianbrigade

 

Frissítve 20:40-kor – Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók (állítólagos) diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget, ezen felül 100 ezer eurós pénzbírságot is köteles kifizetni. Emellett az „Egyenlő játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie az MLSZ-nek a zárt kapus mérkőzéseken.

 

Az UEFA honlapjának közlése szerint az EB budapesti és müncheni találkozóin, tehát a portugálok, franciák és németek elleni csoportkörös meccseken a magyar szurkolók diszkriminatív módon viselkedtek, emiatt a nemzeti tizenegy soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek majd nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést egyelőre az UEFA két évre felfüggesztette.

 

A magyarok világbajnoki selejtezőn szeptember 2-án az Eb-döntős angol, majd hat nappal később az andorrai válogatottat fogadják. Ám mivel ezek vb-selejtezők, a FIFA hatáskörébe tartoznak (még ha az UEFA segít is a lebonyolításban), azaz azokon nem lép életbe a szankció. Ezt az UEFA-ra hivatkozva megerősítette a német és a francia hírügynökség is, azaz a büntetés a Nemzetek Ligája következő kiírására vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy szeptemberben telt ház előtt fogadhatjuk az az Eb-döntőre készülő ellenfelet. Az MLSZ egyelőre nem reagált az UEFA döntésére.

 

Az UEFA még június 20-án jelezte, hogy a magyar-portugál összecsapás vizsgálatát követően a magyar-francia meccs kapcsán is vizsgálódik a magyar szurkolók diszkriminatív gesztusai miatt – ugyanis amikor Kylian Mbappéhoz és Karim Benzemához került a labda, számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált. Érdekes módon a francia játékosok közül senki sem tudta megerősíteni a mérkőzés után, hogy tapasztalt volna ilyesmit a magyar szurkolók felől…

 hirdetes_300x300  

 

Néhány nappal később, a németek elleni találkozó után indult fegyelmi eljárás, mert – német sajtóértesülések szerint – a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2:2-es döntetlennel végződő mérkőzésen.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a müncheni mérkőzésen történt egyéb atrocitások – a német szurkolók kifütyülték a magyar himnuszt; szivárványzászlós szurkoló rohant be a pályára a magyar himnusz alatt – láthatóan nem zavarják annyira az UEFA-t…

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.