Nyitókép: mti

 

Hazai idő szerint hétfő hajnali két órától folynak a magyar részvételű küzdelmek Tokióban, és bár most is érdemes leülni a televízió elő, hogy néhányuknak élőben szurkolhassunk. Összefoglaltuk a mai nap eddigi eseményeit.

 

Asztalitenisz

 

Az asztaliteniszező Majoros Bence a második fordulóban búcsúzott egyesben a tokiói olimpián. Majoros szombaton a szintén olimpiai újonc algériai Larbi Bouriahot 4-0-ra verte, hétfőn pedig Jonathan Groth ellen lépett asztalhoz a 32 közé jutásért. Végül 4-1-re veszített Majoros, ezzel egyesben nem maradt versenyben magyar játékos Tokióban. Korábban Madarász Dóra és Póta Georgina, valamint a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros is búcsúzott, így már csak a női csapat érdekelt, a Póta, Madarász, Pergel trió jövő hétfőn a japánok ellen szerepel a nyolcaddöntőnek megfelelő első fordulóban.

 

 hirdetes_810x300  

Cselgáncs

 

Karakas Hedvig kikapott első mérkőzésén, így kiesett hétfőn a cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjában. A BHSE tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Julia Kowalczykkal kezdett a Nippon Budokan csarnokban, és vazaarival alulmaradt. Ezzel magyar szempontból véget ért a dzsúdós versenynap. Kedden Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) lép tatamira.

 

Tokió, 2021. július 26. Karakas Hedvig a lengyel Julia Kowalczyk elleni mérkőzésén a női cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 26-án. Karakas Hedvig kiesett. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Kerékpár

 

Magyar idő szerint 8 órától kezdődik Parti András (férfi mountain bike) terepversenye.

 

Triatlon

 

Bicsák Bence a hetedik helyen végzett a férfi triatlonosok versenyében hétfőn a tokiói olimpián, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. Tóth Tamás a 29. lett. Az 51 fős mezőny két magyar indulója közül már a 1,5 kilométer úszás is Bicsáknak sikerült jobban, aki aztán a 40 kilométernyi kerékpározásban remekül taktikázva, végig az élmezőnnyel tudott maradni, a 10 kilométeres futás hajrájában pedig maradt még ereje a további felzárkózáshoz, és hetedikként ért célba.

 

Tokió, 2021. július 26. Bicsák Bence a világméretű koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi triatlonversenyében az Odaiba Kikötőparkban 2021. július 26-án. Bicsák Bence a hetedik helyen végzett, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az ötkarikás játékok történetében. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Úszás

 

A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású férfi 4×100 méteres gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett a tokiói olimpia úszóversenyeinek hétfői napján.

 

A magyar négyes ugyanabban az összeállításban és sorrendben várta a finálét, mint a vasárnapi előfutamot, azaz a 200 méter pillangó világbajnoka, Milák kezdett, s bár javított előző napi idején, így is 48 másodperc felett maradt, és hetedikként indította Szabó Szebasztiánt. A 25 éves győri úszó a helyezésen nem tudott javítani, viszont felzárkózott az előtte lévő stafétákra, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozta a magyar négyes két legjobbját, Bohus Richárdot és Németh Nándort. Ők parádés úszással az ötödik helyre hozták be a váltót, amely 3:11.06 perccel országos csúcsot úszott.

 

A 2017-es, budapesti világbajnokságon felállított régi rekordon közel egy másodpercet, konkrétan 93 századot faragott a négyes, amelyből Németh és Bohus a négy évvel ezelőtti vb-bronznak is részese volt. A mostani ötödik hely értékét tovább növeli, hogy az olimpiák történetében a férfi 4×100 méteres gyorsváltóban a magyar csapat először szerepelt a döntőben.

 

Tokió, 2021. július 26. Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd (b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4×100 méteres gyorsúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás

 

Németh Nándor 15. lett a 200 méter gyors elődöntőjében, így lemaradt a szám keddi fináléjáról. A BVSC sportolója vasárnap az előfutamban 1:46.19 perccel megjavította egyéni legjobbját, ezt a teljesítményét azonban nem tudta megismételni hétfőn délelőtt, szinte századra pontosan egy másodperccel maradt el tőle, az 1:47.20 perces ideje pedig a 15. helyre volt elég. A 21 éves úszó próbált erősebben kezdeni, ahogy azt egy nappal korábban ígérte, azonban ez visszaütött a táv második felére, mert az ötödik helyről visszacsúszott a hetedikre a futamában.

 

„Amilyen jó volt a bemelegítés, olyan rossz volt a vége. Már a harmadik ötven is nagyon fájt. Ezen az olimpián a 100-ra koncentrálunk, ezt a számot csak utólag tettük a programba, de a jövőre nézve talán jobban is feküdne nekem, viszont még fejben össze kell raknom” – értékelt az MTI-nek Németh Nándor, aki arról számolt be, hogy ezúttal sikerült a regeneráció a másfél órával későbbi 4×100 méteres gyorsváltó döntőjére, pedig ezzel szoktak gondjai lenni.

 

Tokió, 2021. július 26. Németh Nándor a férfi 200 méteres gyorsúszás középfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás

 

Hétfői úszóprogram (magyar idő szerint):

12.23: Kenderesi Tamás (férfi 200 m pillangó) – előfutam
12.30: Milák Kristóf (férfi 200 m pillangó) – előfutam
12.45: Hosszú Katinka (női 200 m vegyes) – előfutam
13.26: Mihályvári-Farkas Viktória (női 1500 m gyors) – előfutam
14.05: Késely Ajna (női 1500 m gyors) – előfutam

 

Vitorlázás

 

5.05: Cholnoky Sára (női RS:X) – 4-6. futam, Vadnai Benjamin (férfi laser) – 2-3. futam
7.35: Érdi Mária (női laser radial)

 

Vívás – női kard

 

FRISSÍTVE 8:39-kor ! Márton Anna ott van a legjobb négy között! 

 

Márton Anna bejutott a legjobb nyolc közé, Pusztai Liza viszont kiesett a nyolcaddöntőben a női kardozók hétfői egyéni versenyében hétfőn. A 2015-ben világbajnoki bronzérmes Márton azok után, hogy az első asszójában kiugrott a térde, azaz sérülten versenyez, a dél-koreai Csoj Szu Jeonnal találkozott a 16 között, és nagy csatában, 15-12-re nyert. Nagyon sokáig fej fej mellett haladtak riválisával, egy-két tusnál nagyobb különbség nem alakult ki közöttük, és a vége is szoros küzdelmet hozott, Márton diadalával.

 

„A sok fájdalomcsillapítótól most egész tűrhető a térdem, de még mindig instabil. Emiatt kaptam is pár tust, mert nem tudtam rögtön kontrázni és bevágni a riposztot. De még ezek ellenére is sikerült megnyernem ezt az asszót. Mivel a fizikumom, ami nekem az erősségem, nem százszázalékos, muszáj most a taktikában és a technikában bíznom, és abból adnom a tusokat”

 

nyilatkozott az MTI-nek Márton Anna.

 

Tokió, 2021. július 26. Márton Anna ünnepel, miután legyőzte a dél-koreai Csoj Szu Jont és bejutott a negyeddöntőbe a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 26-án. A magyar vívó bejutott a negyeddöntőbe. MTI/Illyés Tibor

 

8.25: negyeddöntő – FRISSÍTVE! Márton Anna ott van a legjobb négy között! 
11.00: elődöntő
12.50: bronzmeccs
13.45: döntő

 

Vízilabda – nők

 

A magyar lányok 8:30-tól ugranak vízbe az orosz csapat ellen a B-csoport 1. fordulójában. – az M4 Sport közvetíti élőben.

 

Az eddigi, délelőtti eredményekről itt olvashatsz:

 

Márton Anna az olimpiai broznéremért vívhat – Tokió 2020, délelőtti sportösszefoglaló

 

Körkép.sk, mti, nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!