Nyitókép: mti

 

A tokiói olimpia negyedik napja eddig nem alakult túl fényesen magyar szempontból. Női kézilabdázóink a franciák után a braziloktól is kikaptak, Ungvári Attila és Özbas Szofi is elég gyorsan búcsúztak a cselgáncsozók között, a tollaslabdázó Krausz Gergely második csoportmeccsén is vereséget szenvedett, így búcsúzott, Sárosi Laura pedig sérülés miatt kénytelen volt visszalépni a további küzdelmektől. Hosszú Katinka kishíján lemaradt a 200 m vegyes döntőjéről – összesítésben a 7. idővel jutott végül be.

 

Cselgáncs

 

Özbas Szofi elvesztette második mérkőzését és kiesett kedden a tokiói olimpia cselgáncstornáján. A 63 kilogrammban szereplő olimpiai újonc magyar a vb-bronzérmes német Martyna Trajdos legyőzése után Maria Centracchio ellen lépett tatamira a nyolcaddöntőben. Az olasz dzsúdóstól ipponnal kikapott és ezzel búcsúzott.

 

 hirdetes_400x285  
Tokió, 2021. július 27. Özbas Szofi, miután kikapott az olasz Centraccino Mariatól a női cselgáncsozók 63 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőpjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 27-én. Özbas Szofi elvesztette második mérkőzését és kiesett. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Ungvári Attila elvesztette első mérkőzését és kiesett a cselgáncstornán. A 81 kilós Ungvárinak nem volt szerencséje a sorsolásnál, már a 64 közé jutásért tatamira kellett lépnie. Az ötszörös Afrika-bajnok egyiptomi Mohamed Abdelaallal csapott össze, akivel akció nélkül jutottak el a ráadásig, amelyben a magyar dzsúdós megkapta harmadik intését és ezzel elvesztette a találkozót.

 

Kerékpár

 

8:00-tól Vas Kata Blanka indult el a női mountain bike terepversenyen.

 

Női kézilabda

 

A magyar női kézilabda-válogatott második csoportmérkőzésén 33-27-re kikapott kedden a braziloktól. Elek Gábor szövetségi kapitány együttese így két vereséggel áll, s legközelebb csütörtökön lép pályára a címvédő oroszok ellen.

 

„Nagyon szégyellem magam” – kezdte értékelését Elek Gábor. „Tizennégy átlövés és nyolc betörés kapott góllal nem lehet a továbbjutás szempontjából csoportrangadónak kezelt mérkőzést megvívni. Nagyon sok negatívum volt ebben a mai találkozóban. Edzésen sokat beszélünk bizonyos szarvashibákról, amiket nem szabad elkövetni, és amikor ezek előjönnek, nyilvánvaló, hogy ezek nem a koncentráció legbiztosabb jelei. A hibákat ma terítetten raktuk fel a pályára.”

 

Hozzátette: egyelőre tanácstalan, nem tudja, mi volt a gyenge teljesítmény oka.

 

„Azt nyilvánvalóan nem lehet feltételezni a játékosokról, hogy nem akarnak, ezt tegyük is félre. De hogy mitől van bennük ez a gát, az jó kérdés. A kudarc persze közös, az enyém is, a szakmai stábé is” – fogalmazott.

 

„Az biztos, hogy ezzel nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat a továbbjutást illetően, vagy talán még annál is nehezebbe” – mondta.

 

Tokió, 2021. július 27. Háfra Noémi (k), a magyar, valamint Tamires de Araujo (b), és Giulia Guarieiro, a brazil válogatott játékosai a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott mérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. július 27-én. MTI/Illyés Tibor

 

Sportlövészet

 

A hetedik helyen végzett a Mészáros Eszter, Péni István kettős a légpuskások vegyescsapat-versenyében. A játékokon most bemutatkozó számban a magyar duó 627,9 körös eredménnyel a nyolcadik helyen került be a középdöntőbe, ahol 414,6 körös teljesítménye nem volt elég a legjobb négy közé jutáshoz. Ahhoz, hogy éremért lőhessenek, a magyaroknak 417,1 körre lett volna szükségük.

 

Tokió, 2021. július 27. Mészáros Eszter (j2), Péni István (j1) kettős a légpuskások vegyescsapatának alapversenyében, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lőtéren 2021. július 27-én. A hetedik helyen végzett a Mészáros Eszter, Péni István kettős. MTI/Kovács Tamás

 

Tollaslabda

 

A tollaslabdázó Sárosi Laura keddi találkozója előtt visszalépett a tokiói olimpiától, mivel vasárnapi mérkőzésén részleges Achilles-ín-szakadást szenvedett. A Magyar Olimpiai Bizottság kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Sárosit a korábbi világelső thaiföldi Ratchanok Intanon elleni 2-0-s vereség során sérülése még nem akadályozta játék közben. Azt azonban már nem teszi lehetővé, hogy folytassa további szereplését a riói olimpikon Sárosi, ezért a malajziai Soniia Cheah elleni magyar idő szerinti 7.00-kor vívandó mérkőzés előtt kénytelen visszalépni a további versenyzéstől.

 

Krausz Gergely szoros csata végén elveszítette második csoportmérkőzését, így biztosan hármasa utolsó helyén zár a tokiói olimpián, melyen ezzel véget ért a magyar tollaslabdázók szereplése.

 

Triatlon

 

Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett a női triatlonosok versenyében kedden a tokiói olimpián, míg a másik magyar, Kovács Zsófia kiesett. Az 56 fős mezőnyt az időjárás ezúttal alaposan próbára tette. A kezdést jégeső nehezítette – ezért 15 perces késéssel tudtak rajtolni -, a folytatást szél és hideg hőmérséklet, majd a végén már mindez páraként jelentkezett.

 

Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek ötfős csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott.

 

Tokió, 2021. július 26. Bragmayer Zsanett a világméretű koronavírus-járvány miatt elhalasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női triatlonversenyében az Odaiba Kikötőparkban 2021. július 27-én. A magyar sportoló a 12. helyen végzett. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Úszás

 

A világbajnoki címvédő Milák Kristóf a várakozásoknak megfelelően a legjobb idővel, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás ötödikként jutott a 200 méter pillangó szerdai fináléjába a tokiói olimpia úszóversenyének keddi elődöntőjéből. A finálét közép-európai idő szerint szerdán 3.49-kor rendezik.

 

A címvédő Hosszú Katinka a hetedik idővel bejutott a 200 méter vegyes szerdai fináléjába a tokiói olimpia úszóversenyének keddi elődöntőjéből. A világcsúcstartó Hosszú futamában 2:10.22 perccel csak az ötödik helyen csapott célba, azaz 52 századdal lassabbnak bizonyult, mint egy nappal korábban az előfutamban. Ennek ellenére biztosította helyét a fináléban, mivel a másik futamból mindössze ketten előzték meg

 

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki 400 méter vegyesen ötödik lett, a továbbjutás ellenére nem ment végig a vegyeszóna kanyargós útvonalán, kibújt a kordonok közül, levágta az utat, majd dühösen és csalódottan összepakolta a holmijait és távozott. A döntőt közép-európai idő szerint szerdán 4.45-kor rendezik.

 

12.16: Szabó Szebasztián (férfi 100 m gyors) – előfutam
12.20: Németh Nándor férfi (100 m gyors) – előfutam
12.27: Hosszú Katinka  (női 200 m pillangó) – előfutam
12.31: Kapás Boglárka (női 200 m pillangó) – előfutam
12.54: magyar váltó (férfi 4×200 m gyorsváltó) – előfutam
13.21: Kalmár Ákos (férfi 800 m gyors) – előfutam

 

Vitorlázás

 

Két magyar vitorlázó, a Finndingiben szereplő Berecz Zsombor és a Laser Radialban induló Érdi Mária is másodikként zárta keddi első futamát a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok Berecz – akit egy török rivális előzött meg – ezzel mutatkozott be a japán fővárosban. A versenyszám második, ugyancsak keddre tervezett futamát elhalasztották. A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi – aki a második keddi futamban a 17. helyen ért célba – hat futam után a 14. helyen áll. Laser Standardban Vadnai Benjamin 15., majd a 16. lett keddi futamaiban, öt futam után összesítésben a 16. helyen áll, míg harmadik keddi futamát elhalasztották.

 

Férfi vízilabda

 

11:20-tól a japánok ellen ugranak vízbe a magyarok az A-csoportban.

 

Körkép.sk, MTI, nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.