Nyitókép: Facebook/Athletic Legion Club – Moldava Nad Bodvou

 

A Szepsiből származó fiatal Annamária (16), akit mindenki csak „balerinacipős futólányként“ ismert meg, a szlovák ifjúsági atlétika egyik kiemelkedő alakja lehetett volna, ám a romatelepről való kitörésére jelenleg a terhessége vet árnyékot.

 

A lány sikeréről rengeteg helyen beszámoltak, ám az edzője, Norbert Pecze (Athletic Legion Club – Szepsi) már akkor óva intett attól, hogy a tehetséges futólány legnagyobb buktatója a társadalmi-gazdasági háttere lehet.

 

 hirdetes_400x285  

Az edző nagyon jól tudja, hogy a romatelepeken a gyerekek gyerekfejjel szülnek, ezért erről a témáról nemcsak Annamáriával, hanem a szüleivel is megpróbált beszélni.

 

„Az osztálytársnője terhes, ezért megpróbálok Annamáriával és a barátjával is arról beszélni, miként lehet ebben az irányban felelősségteljesen viselkedni, de nem tudom, milyen céljai vannak az életben“

 

– mondta korábban Annamária edzője.

 

Sikersztori a Felvidékről: Cigánytelepről az országos bajnoki címig (Horváth Annamária története)

 

​Csehországban már nem versenyzett

 

Amikor az edző megtudta, hogy Annamária terhes, éppen edzőtáborban voltak. Annamária Brünnben képviselte volna Szlovákiát, de az edzőtábort már nem fejezte be. Az edző csalódását fejezte ki a történtek miatt. Mint mondta, azzal számoltak, hogy Annamária részt vesz a verseny, majd fokozatosan segítettek volna neki az albérletkeresésben, Szepsiben. A fiatal lány jelenleg a 17 éves barátjával él, akinek már két gyereke van.

 

„A nulláról a csúcsra jutott, bajnok lett. Amikor az atlétika segíthetett volna neki a kitörésben, elhanyagolta. Csalódottak vagyunk“

 

– mondta Pecze, aki rengeteg energiát és erőt fektetett Annamáriába.

 

Az edző bízott abban, hogy Annamária példakép lehet a többi roma számára, és ki tud törni abból az ördögi körből, amelyből a romáknak az esetek többségében nincs lehetőségük.

 

A döntés rajta áll

 

 „Rajtuk áll, hogyan döntenek, megtartják-e a babát vagy sem“

 

– tette hozzá az edző, aki egyáltalán nem örül annak, hogy nyilvánosságra került ez az információ.

 

Az Annamária terhességével kapcsolatos információt elsősorban az ĽSNS-es politikusok és az extrémisták terjesztik, amellyel az a céljuk, hogy rasszista és negatív megjegyzéseket váltsanak ki.

 

brainee.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!