Nyitókép: mlsz.hu

 

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerdán keretet hirdetett a szeptemberi világbajnoki selejtező mérkőzéseire. Az olasz szakembert a Nemzeti Sport kérdezte a nyugodt éjszakákról, Dzsudzsák Balázsról, a célokról és a kivívott tekintélyről.

 

Rossi elmondta, hogy a kerethirdetés előtt nem voltak álmatlan éjszakái, nem is gondolt rá, hogy drasztikusabban belenyúljon az Eb-keretbe.

 

Kifejezetten nyugodt voltam az elmúlt napokban, úgy érzem, a kollégáimmal együtt sikerült a pillanatnyilag legerősebb keretet összeállítani. Az Európa-bajnokság két hónappal ezelőtt ért véget nekünk, a különböző bajnokságok pedig épphogy elkezdődtek, semmi okom nem volt arra, hogy jelentősebb módosításokat hajtsak végre. Az Eb előtt és alatt harminchat napot töltöttünk együtt, olyan légkör és egység alakult ki, amelyre a folytatásban is támaszkodhatunk. Butaság lett volna részemről, ha ebbe drasztikusan belenyúlok.

 

fogalmazott Rossi, aki azt is elmondta, hogy Cseri Tamás és Holender Filip jelenlegi nem túl jó formájuk miatt maradtak ki a keretből, az ajtó azonban továbbra is nyitva áll előttük. Dzsudzsák Balázzsal kapcsolatban a szövetségi kapitány kiemelte, hogy nem személyes ellentét miatt nem hívta meg a Loki középpályását.

 hirdetes_810x300  

 

Balázs ezúttal sem kapott meghívót, ez tény. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy aki azt gyanítja, személyes problémám van vele, téved. Tisztelem, amit eddigi pályafutása során elért – a klubjaiban és a nemzeti együttesben egyaránt. Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy amíg korábban leginkább szélsőként volt a csapatai hasznára, a Debrecenben már középső középpályásként játszik. Jó formában van, gólokkal és gólpasszokkal segíti a Lokit, de a középpálya azon részén, ahol ő mostanság szerepel, nekem más típusú futballistákra van szükségem. Olyanokra, akik nemcsak sokat futnak, hanem a nemzetközi szinten megkövetelt sebesség is megvan bennük, miközben sok labdát szereznek. Megítélésem szerint ez a képesség már kicsit hiányzik Balázsból.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az Eb-n mutatott jó játék után most már úgymond elvárás a szurkolók részéről a világbajnoki részvétel kivívása, Rossi elmondta, hogy „a szurkoló nyugodtan álmodozzon, ezzel nincs semmi gond”.

 

Még azt is elárulom, hogy nekünk is vannak álmaink… Lépten-nyomon érzékelem, hogy felfokozott várakozás előzi meg a vb-selejtezőt, fantasztikus az a lelkesedés, ami körülvesz bennünket. (…) Egy másodpercig nem feledem viszont, hogy hol a helyem, hol a helyünk. A várakozás valóban nagy, sőt a kelleténél nagyobb is. Hét nap alatt három meccs vár ránk, ez már önmagában hatalmas erőpróbát jelent. Hát még úgy, hogy az Eb-ezüstérmes Anglia elleni mérkőzés után Albániában lesz jelenésünk, márpedig ott senkinek nincs könnyű dolga. Már csak azért sem, mert honfitársam, Edoardo Reja személyében kiváló mestere van az albán válogatottnak. (…) A tiranai meccs után három nappal már Andorrát fogadjuk, ha valamit nem engedhetünk meg magunknak, az az, hogy lebecsüljük. A három összecsapás három különböző taktikát igényel, de próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból.

 

A szövetségi kapitány szerint megcélozzák a megszerezhető kilenc pontot, még úgy is, hogy „a papírforma alapján az angolok elleni találkozót le sem kellene játszani, előre ki lehetne hirdetni a győztest”. Ettől függetlenül azonban Rossi hangsúlyozta, hogy nem könyvelik el magukat eleve vesztesnek, nem feltartott kézzel futnak majd ki a Puskás Aréna gyepére.

 

A közelmúltban megesett, hogy megleptük a nálunk jóval magasabbra taksált ellenfeleinket, most is erre készülünk. Ha megfelelően koncentrálunk, ha kellőképpen szervezettek és elszántak leszünk, ha ugyanúgy csapatként küzdünk, mint az Eb-n, és ha a szerencse is mellénk szegődik, az jó teljesítménnyel párosulhat. A jó teljesítmény meg magával hozhatja a jó eredményt. A futballban az is szép, hogy semmi sem lehetetlen, de miközben ezt szem előtt tartja az ember, nem árt, ha a földön jár. Egy biztos, az, hogy magyar szurkolókkal lesz tele a Puskás Aréna, nagy előnyt jelenthet nekünk.

 

Rossi kiemelte, hogy ahogy eddig, úgy ezután is megadják minden ellenfelüknek a tisztelete, senkit sem becsülnek le.

 

Ahogyan eddig, mi a jövőben is megadjuk mindenkinek a tiszteletet, szerintem sokaktól meg is kapjuk. Az angolok is bizonyára respektálják, amit idáig elértünk, ettől függetlenül úgy érkeznek majd Budapestre, hogy meg akarnak verni bennünket. Benne van a pakliban, hogy sikerrel járnak, de egyvalamit ígérhetek: nem adjuk olcsón a bőrünket!

 

zárta Marco Rossi.

 

nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.