Nyitókép forrása: körkép.sk/KZS

 

Annak ellenére, hogy Anglia 4 gólos győzelmet aratott a magyar válogatott elleni mérkőzésen a Puskás Stadionban, a magyar szurkolók fergeteges hangulatot teremtettek a lelátókon. A meccsnek azonban a jelek szerint politikai utóélete is van. A mérkőzés elején az angol játékosok – ahogy szoktak – letérdeltek, amire a magyar nézők füttyszóval reagáltak.

 

A brit mainstream sajtóban rasszista magyar szurkolókról közöltek írásokat, az angol labdarúgó-szövetség pedig a FIFA-hoz fordul a szurkolók „viselkedése miatt” – írja a Mandiner a közösségi oldalakon megjelent hivatalos közlésekre hivatkozva.

 

Az EB idejéből is ismerős állítások keltek szárnyra a nyugati sajtóban játékosokat ért rasszista megjegyzésekről, megdobált játékosokról és lelátóról bedobott petárdáról. A BBC konkrétan azt írta, hogy az angol játékosok „rasszista támadásokat” szenvedtek el, a gólszerző Sterlinget megdobálták a nézők. A nyugati sajtó szerint Gareth Southgate angol szövetségi kapitányt jéggel dobálták meg, bár ő maga azt nyilatkozta, nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat.

 

 hirdetes_810x300  

A MagyarNemzet.hu beszámolója szerint Southgate azt is hozzátette, hogy Angliának előbb a saját háza táján kellene söprögetnie. A gyorsinterjú során azonban a riporter igencsak igyekezett a futball helyett a rasszizmusra kihegyezni a történetet.

 

Harry Kane angol csapatkapitány a sajtónak azt nyilatkozta, hogy beszélt csapattársaival, és panaszt fognak tenni a Puskás Stadionban történtek miatt.

 

A BBC mérkőzésen részt vevő tudósítója azt állítja, hogy a magyar ultrák felől „rasszista rigmusokat” hallott. A Skynews ugyanakkor már arról cikkezett, hogy majomhuhogást lehetett hallani, mikor Raheem Sterlinghez ért a labda.

 

Az elég egyértelmű politikai propagandát még csak nem is kívánták leplezni. A brit sajtóban olyan címekkel jelentek meg beszámolók, mint „Anglia: 4 – Rasszisták: 0”.

 

Egyébként a török játékvezető, Cüneyt Cakir a meccse lőtt szintén letérdelt az angol játékosokkal együtt.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!