Hirdetés (X)

sport

Megütötte a lovat, így állatvédelmi képzésre kötelezték a felfüggesztett öttusaedzőt

Ha még egyszer megüt egy lovat vagy megszegi az állatvédelmi szabályokat, edzői engedélyét is elvehetik

Nyitókép: youtube

 

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte Kim Raisnert, a német válogatott egyik edzőjét, aki ököllel megütött egy lovat a tokiói olimpián. A hírről ITT számoltunk be bővennek a Körképen.

 

Tokió 2020 – Kizárták a lovat megütő német öttusaedzőt (Kép+videó)

 

A UIPM hétfői bejelentése szerint a 48 éves tréner a továbbképzés elvégzéséig nem tevékenykedhet a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyeken, és ha még egyszer megszegi az állatvédelmi szabályokat, elveszítheti az edzői engedélyét.

 

Raisner azért ütötte meg a Saint Boy nevű lovat, mert annak nyergében az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el. Az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával, a belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Raisner előbb kívülről bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás.

 

 

Aztán végre megindult Saint Boy, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, csakhamar ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

 

Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki ugyancsak pont nélkül maradt. Schleu végül a 31., Gubajdullina pedig a 32. lett a 36 fős mezőnyben.

 

Az eset után – a televíziós felvételek alapján – Raisnert azonnal felfüggesztették, így az olimpia öttusaversenyének folytatásában nem tevékenykedhetett a német válogatott mellett.

 

“Az okoktól függetlenül megdöbbentő volt a szövetség és az egész világ számára, hogy megütötte a lovat, versenyzőjét pedig arra bátorította, hogy ugyanezt tegye”

 

– áll a UIPM közleményében.

 

Schleu ellen a “pálca túlzott mértékű használata” miatt indult vizsgálat, de végül felmentették és semmilyen büntetést nem kapott.

 

Az eset nyomán a Német Öttusa Szövetség szabályváltoztatást javasolt, hogy a sportolóknak a nemzetközi versenyeken ne olyan lovakkal kelljen indulniuk, amelyekkel még soha nem találkoztak. A UIPM augusztus közepén bejelentette, hogy jövőre módosítani fogja a lovaglás versenyszabályzatát, amelyben kevesebb ugrás, illetve alacsonyabb, egyszerűbb akadályok szerepelnek majd, másrészt munkacsoportot hozott létre, amely áttekinti a tokiói olimpián történteket, és megvizsgálja, hogyan lehetne a jövőben elkerülni a hasonló eseteket.

 

MTI/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

ATI
2021. Sze. 06. 21:55

Aki látta azt az ütést az azt a következtetést fogja levonni az egészből hogy az öttusa szövetség idióta barmok gyülekezete

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket