Nyitókép forrása: MTI/Illyés Tibor

 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közleményben reagált a FIFA kedden nyilvánosságra hozott döntésére, amellyel két mérkőzésre szóló (részben felfüggesztett) zárt kapus büntetéssel sújtotta a magyar válogatottat az Anglia elleni vb-selejtezőn történt nézőtéri rendbontások miatt.

 

Ahogy az várható volt, Magyarország ismét kollektív büntetést kap néhány rendbontó miatt. A büntetés egyik legfontosabb eleme, hogy kizárólag a FIFA által rendezett mérkőzésekre érvényes, tehát jelen esetben az előttünk álló két hazai vb-selejtezőre, Albánia (október 9.) és San Marino (november 12.) ellen.

 

Utóbbi, tehát San Marino ellen azonban ott lehetnek (!) a magyar válogatott szurkolói, hiszen a FIFA úgy döntött, hogy a kétmeccses zárt kapus büntetés második felét két év próbaidőre felfüggeszti. A Magyar Labdarúgó-szövetség ezen felül 200 000 svájci frankos (65 millió forintos) büntetést is kapott.

 

 hirdetes_810x300  

Az MLSZ álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország–Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben, szeptember elején. Az MLSZ közleménye szerint

 

A találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére. Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat.

 

Az Anglia elleni vb-selejtező mérkőzés kapcsán ezúttal a FIFA-tól kapta a büntetést a magyar válogatott. Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntés (a második felfüggesztve) kapcsán az MLSZ változatlanul úgy gondolja, egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés. A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

 

Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van. Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen. A korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

 

nemzetisport.hu, mlsz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!