Nyitókép: SITA/AP

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, múlt héten a cseh Sparta Praha 1–0-ra legyőzte a skót Rangerst a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában. Egy korábbi UEFA-büntetés miatt nem lehettek drukkerek a prágai Generali Arénában, de mintegy 11 ezer, 14 év alatti gyermeket beengedtek a stadionba. A mérkőzést követően a brit sajtó rasszizmusváddal illette a gyermekeket, akik – a leírások szerint – az egész meccsen kifütyülték Glen Kamarát, a glasgow-iak játékosát. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden hivatalos oldalán bejelentette, hogy eljárást kezdeményezett.

 

Bár a brit sajtó előszeretettel elfeledkezik róla, az igazsághoz hozzátartozik, hogy Glen Kamara vélhetően nem a cseh szurkolók szíve csücske, miután márciusban Ondrej Kúdela, a cseh Slavia Praha játékosa miatta kapott 10-mecces eltiltást, mely nem csak a klubmérkőzésekre, hanem az Európa-bajnokságra is érvényes volt, így lemaradt a válogatott szereplésről. Kamara akkor rasszizmussal vádolta meg Kúdelát, bár gyakorlatilag csak a két játékos szava állt egymással szemben.

 

A Rangers most panaszt tett, az UEFA pedig eljárást indított az ügyben „potenciális diszkriminatív incidensek” címszó alatt. Az ügy a cseh politikában is rezonál, hétfőn a cseh külügy bekérette a brit nagykövetet is a közösségi hálón megjelenő, a cseh gyerekeket ócsároló posztok miatt.

 

 hirdetes_810x300  

Abszurd vádak – most cseh gyerekeket vádol rasszizmussal a brit sajtó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!