Nyitókép forrása: Budapest, 2022. január 6. Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án. MTI/Illyés Tibor

 

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áront, a nőknél pedig a négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamarát választotta meg a 2021-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

 

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a tokiói játékokon bronzérmes női vízilabda-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta, Csipes, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes győzött. Az edzők között Decsi András, Szilágyi és japán fővárosban bronzérmes férfi kardválogatott edzője kapta a legtöbb szavazatot.

 

A 64. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki. A sorrendek 366 szavazat alapján alakultak ki.

 

 hirdetes_300x300  

„Egy remek év volt 2021, számomra kifejezetten. Úgy látom az ünneplés mértékéből, hogy a magyar sportnak is. Hasonlóan szép vagy még nagyszerűbb sikereket kívánok 2022-re is” – mondta a vastapssal ünnepelt Szilágyi Áron, aki a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) hagyományos év végi szavazásán hetedik lett.

 

Budapest, 2022. január 6.
Szilágyi Áron kardvívó (j), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (b) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.
MTI/Illyés Tibor

 

A nőknél elsőként záró Csipes Tamara a díjat az est díszvendégétől, Stephen Roche Giro d’Italia- és Tour de France-győztes, világbajnok ír kerékpárostól kapta meg.

 

„Tíz évvel ezelőtt nyertem el ugyanezt a díjat, nagyon köszönöm, hogy ismét az enyém lett. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, és én is sokat változtam. Nem szeretnék csilli-villi beszédet mondani, megtiszteltetés ez a díj, de nem tudom teljesen magaménak érezni, mert nem szeretem, ha különbséget teszünk arany és arany, eredmény és eredmény, teljesítmény és teljesítmény között. Ezt az elismerést a sportújságírók szavazzák meg, tehát egy népszerűségi verseny is valahol. Nem mondom, hogy nem esik jól, de az lenne a dolog lényege, hogy szimbiózisban létezzünk, hiszen sportesemények nincsenek nézők nélkül, sportújságírók pedig eredmények nélkül. Ezt szeretném hangsúlyozni: fontos, hogy legyen egy kicsit humánusabb az egész sportvilág, lássuk az embert is, mert sok volt a csalódás, amelyet nem úgy tudtunk végignézni, ahogy méltó lett volna. Jó lenne, ha nem csak a bombasztikus sikereknek örülnénk – Önök, Ti vagytok a közvetítők. Nekem jól esik, ha azt a visszajelzést kapom, hogy örülnek az eredményeimnek, és ez eljut a nézőkhöz, de legyünk humánusak, lássuk az embert is az eredmények mögött.”

 

fogalmazott Csipes Tamara.

 

Budapest, 2022. január 6.
Csipes Tamara (j), Kozák Danuta (b4), Kárász Anna (b3) és Bodonyi Dóra (b2), a nõi kajak négyes tagjai átveszik az Év Egyéni Sportágak Csapatversenye díjat Szabó Tündétõl, sportért felelõs államtitkártól (b5) és Szécsi Zoltán egykori válogatott vízilabdázótól (b) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.
MTI/Illyés Tibor

 

A fogyatékos sportolók versengésében a kajakos Kiss Péter Pál, illetve az úszó Pap Bianka győzött, ők mindketten aranyérmesek voltak a tokiói paralimpián. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.

 

Az év sportpillanata Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a világbajnok franciák ellen lőtt gólja lett. A szűkített, hármas lista a szurkolók több mint tízezer szavazata alapján alakult ki, a győztest szakmai zsűri választotta ki.

 

Az év e-sportolójának a virtuális autóversenyzésben jeleskedő Blazsán Patrikot választották, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa szervezői vehették át.

 

Az MSÚSZ-életműdíját a legidősebb válogatott labdarúgó, a 94 éves Raduly József kapta meg két nappal a gála előtt.

 

Budapest, 2022. január 6.
Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.
MTI/Illyés Tibor

 

A díjátadók között volt többek között Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok kerékpáros, Románia sportminisztere, Farkas Bertalan, az eddigi egyetlen magyar űrhajós, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, illetve Raymond Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

Az ünnepségen – melyre a koronavírus-járvány miatti egy év szünet után ismét nézők előtt került sor – megemlékeztek a magyar sportélet 2021-ben elhunyt nagyságairól.

 

A dobogósok az MSÚSZ tájékoztatása alapján:

 

Az év férfi sportolója:
1. Szilágyi Áron (vívó)            767 pont
2. Milák Kristóf (úszó)            487
3. Lőrincz Tamás (birkózó)            400

 

Az év női sportolója:
1. Csipes Tamara (kajakozó)            742 pont
2. Kozák Danuta (kajakozó)            430
3. Vas Kata Blanka (kerékpáros)        366

Az év csapata (hagyományos csapatsportok):
1. női vízilabda-válogatott             607 pont
2. férfi vízilabda-válogatott        576
3. férfi labdarúgó-válogatott        275

 

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):
1. női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta) 851 pont
2. férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) 468
3. férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Burján Csaba, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex) 192

 

Az év edzője:  
1. Decsi András (vívás) 431 pont
2. Selmeci Attila (úszás) 374
3. Csipes Ferenc (kajak-kenu) 335

 

Az év fogyatékos sportolója (a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak):
férfiak:
Kiss Péter Pál (kajakozó)
nők:
Pap Bianka (úszó)

 

Az év fogyatékos csapata:
női kerekesszékes vívóválogatott (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla)

 

Az év sportpillanata:
Fiola Attila gólja a labdarúgó Európa-bajnokságon, Franciaország ellen – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről

 

  MSÚSZ-életműdíj:
Raduly József magyar bajnok és kupagyőztes válogatott labdarúgó – az MSÚSZ elnökségének döntése alapján

 

  Az év E-sportolója:
Blazsán Patrik (autósport)

 

Az év szabadidős sporteseménye:
Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa (Debrecen)
Ebben a kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!