Nyitókép: sita

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, meglepetésre legyőzte az USA válogatottját, ezzel pedig bejutott a téli olimpia elődöntőjébe a szlovák jégkorong-válogatott.

 

A szlovák hokisok 2010 óta nem játszottak elődöntőt olimpián, így érthető, hogy nagy az öröm a szurkolók körében is. Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorong-szövetség elnöke az amerikaiak legyőzése után tett közzé egy videót Twitter-oldalán, mely azóta bejárta a világot – még az amerikaiak szívét is meglágyította.

 

A videón a besztercebányai hokis gyerekcsapat reggeli edzése látható, melyen épp a pekingi történéseket követték. A felvételen azt látni, hogy Peter Cehlárik sikeres büntetője, majd Patrik Rybár bravúros védése után hatalmas ünneplésbe kezdenek a gyerekek. Röpködnek a kesztyűk, ütők, a fiatal hokisok úgy örültek, mintha ők maguk harcolták volna ki a továbbjutást!

 

 hirdetes_400x285  

„Nagyon boldogok voltunk miatta, én talán vagy tízszer is láttam. Megértettük, hogy az, amit itt a srácok véghezvisznek, annak otthon is hatása van. Mindenkit megörvendeztetett”

 

nyilatkozta a TASR-nek Šatan.

 

A videót megosztotta oldalán a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) is. Cikkünk megírásának pillanatában több mint 530 ezer megtekintésnél jár.

 


Šatan nem titkolja, abban reménykedik, hogy a videó akkor visszhangot kelt, hogy abból a szlovák jégkorong is profitálhat a jövőben. Leginkább a gyerekek jégcsarnokokba való bevonzása terén.

 

„A téli olimpián való ilyen kiváló fellépés arra is jó, hogy új gyerekek jöjjenek a klubokba, hogy a jövőben többen legyenek, és néhány év múlva legyen, aki örömet okozhat nekünk”

 

tette hozzá, majd megjegyezte, reméli, hogy kormányszinten is motiváló lesz a videó.

 

„A sportnak nagy támogatásra van szüksége. A múltban sok vita és beszélgetés volt akörül, hogy hogyan lehetne segíteni és hogy miként kellene javítani a környezetet. A hoki nálunk kiemelt figyelmet élvez és a társadalomban összekötő szerepe van. Tehát a politikusainknak is figyelmet kellene fordítaniuk rá és igyekezniük kellene jobban támogatni. A hoki már néhányszor megmutatta, hogy mire képes. Hiányzik az infrastruktúra a városokban, ahol a gyerekeknek még nincs lehetőségük játszani. Gazdaságilag nehéz a társadalom helyzete, de Szlovákiában sok polgármester van, aki szerepnek stadiont kiépíteni. És ezeket az igyekezeteket támogatni kell.”

 

mondta.

 

A videó még a tengerentúli szurkolók körében is rezonált, főleg az USA-ban. A kiesés után csalódottak voltak, de szorítanak a szlovákoknak a torna folytatásában.

 

„Sok olyan hozzászólást olvastam, amelyben azt írták, hogy szurkolnak nekünk. Azután, hogy látták ezeket a gyerekeket így örülni, értik, hogy mit számít ez számunkra”

 

tette hozzá Šatan.

 

A szlovák jégkorongozók pénteken, közép-európai idő szerint reggel 5:10-től mérkőznek meg a finnekkel a torna elődöntőjében. A mérkőzést az M4 Sport is élőben közvetíti.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!