Nyitókép: afp

 

A spanyol As szerint négy lehetséges forgatókönyv adódik arra az esetre, ha Oroszország a felfüggesztés miatt valóban nem játszhatja le a világbajnoki pótselejtezőit. A lap nem emeli ki, de a sorrend egyúttal egy-egy lehetőség valószínűségét is előrevetítheti – írja a nemzetisport.hu.

 

Az első opció, hogy Lengyelország mint az oroszok kisorsolt ellenfele játék nélkül továbbjut a playoffdöntőbe, amelyben megmérkőzik a Svédország–Csehország párharc győztesével. Ebben az esetben semmiféle feltöltésről nincs szó.

 

A második opció, hogy a H-csoportban Oroszország mögött végző Szlovákia „lép előre” a pótselejtezőt jelentő második helyre – s kap így lehetőséget arra, hogy megmérkőzzön a lengyelekkel. Érdekesség, hogy Szlovákia pontazonosság mellett, mindössze jobb gólkülönbséggel előzte meg Szlovéniát – ami így különösen fájó kudarc lenne utóbbiaknak.

 

 hirdetes_400x285  

A harmadik opció, hogy a csoportharmadikok teljesítményét összevetve közülük a legeredményesebb együttes kapja meg Oroszország helyét. Ez a lehetőség Norvégiának kedvezne. Erling Haalandék 18 pontot gyűjtöttek Hollandia és Törökország mögött.

 

A negyedik opció szerint nem is a közvetlen európai vb-selejtezősorozat, hanem az azt megelőző Nemzetek Ligája-kiírás alapján tölthetnék fel a playoffkört. Mint emlékezetes, két pótselejtezős helyet az NL-ben legjobb helyen záró, az egyenes ági selejtezőben oda el nem jutó válogatottnak tartottak fenn. Ausztria és Csehország így lett résztvevője a pótselejtezőnek. A feltöltési sorban harmadikként Magyarország következne – így pedig az As elképzelései szerint még akár a mieinknek is lehetne egy utolsó utáni sansza kijutni Katarba.

 

A Cseh Labdarúgó Szövetség elnöke, Petr Fousek az isport.cz-nek így nyilatkozott az üggyel kapcsolatban:

 

Mi továbbra is úgy készülünk, hogy március 24-én Svédország ellen lépünk pályára. Hogy mi lesz az águnk második meccsének sorsa, ahol a lengyelek vannak, az oroszok pedig ki lettek zárva, arról nem szeretnék spekulálni. Ha az aktuális helyzet alapján kellene megítélni, akkor nagyon valószínűnek tartom, hogy Lengyelország meccs nélkül továbbjut, de természetesen a FIFA-ra kell bízni, hogy ebben a koncepcióban marad, vagy valamilyen módon beavatkozik a pótselejtezőbe.

 

Természetesen Lengyelországban is téma a pótselejtező elődöntőjének kérdése, a sport.pl a Lengyel Szövetség szóvivőjét, Jakub Kwiatkowskit kérdezte, aki azonban másképp látja a helyzetet, mint a csehek.

 

Az a lehetőség, hogy meccs nélkül automatikusan bejutunk a rájátszás döntőjébe, véleményem szerint irreális. Mit fognak érezni a svédek és a csehek ebben a helyzetben? Állítólag az oroszok helyére a szlovákok kerülhetnek, de nekik március 24-én barátságos meccsük lesz Norvégia ellen. A magyarok pedig ugyanekkor Szerbia ellen játszanak. És az is kérdés, hol kerülne sor egy ilyen találkozóra?

 

– tette fel a kérdést Kwiatkowski arra vonatkozóan, hogy az elődöntőt eredetileg Moszkvában játszották volna.

 

Szlovák Labdarúgó Szövetség hivatalos közleményben ismertette álláspontját az üggyel kapcsolatban.

 

Szlovákia nem ért el olyan eredményeket a 2022-es világbajnokság kvalifikációjában, amely feljogosítaná arra, hogy normál körülmények között továbbra is küzdjön a világbajnoki részvételért. Ezért nem kívánunk automatikus igényt támasztani a a pótselejtezőre, és teljes mértékben tiszteletben fogjuk tartani a FIFA és az UEFA minden döntését ebben az ügyben

 

– olvasható a közleményben.

 

nemzetisport.hu, csakfoci.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.