Nyitókép: nemzetisport.hu/Dömötör Csaba

 

Két nap után sem csitulnak a kedélyek Románia jégkorong-válogatottja körül, a vasárnapi magyar–román mérkőzés után a székely himnuszt éneklő szurkolókat hallgató játékosokat immár hazaárulással is megvádolták. Alexandru Nistor, a Román Jégkorongszövetség (FRHG) főtitkára szerint a ljubljanai divízió 1/A-világbajnokságon mind a négy mérkőzését elvesztő, nagy többségben székelyföldi játékosokból álló csapat szándékosan vesztett Magyarország ellen – számolt be a Nemzeti Sport.

 

„Megengedhetetlen, ami történt. A magyar nemzetiségű játékosok gyakorlatilag nem akartak játszani, üresbe korcsolyáztak, az ellenfelek mellé ütöttek a bottal. Feljuthattunk volna a legerősebb divízióba, de ők az ország ellen fordultak, amelyet képviselnek (igaz, a két válogatott egymás elleni mérkőzésének már nem volt valós tétje, mert addigra a mieink feljutása és a románok kiesése is biztossá vált – a szerk.). A szívükkel nem Romániáért, hanem Magyarországért játszottak! Tudom, hogy ezek súlyos vádak, de így látszott. Romániában születtek, Románia nevelte fel őket és ők elárulták”

 

nyilatkozta a Prosport portálnak Alexandru Nistor, aki kemény büntetést ígért a játékosoknak.

 

A főtitkár a mérkőzésen jelen levő – és a bukaresti sajtó szerint a magyaroknak szurkoló – Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert is támadta, aki korábban a román szakszövetség elnöke volt.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem véletlen, ami történt. Tánczos Barna volt FRHG-elnök bátorította ezt a hozzáállást. Akkor is főtitkár voltam, amikor ő volt az elnök, és azért mondtam fel 2009-ben, mert nem tudtam elviselni az akkori viszonyokat. A szövetségben csupán hárman voltunk románok, mindenki csak magyarul beszélt. El sem akarom mondani, hogy beszélt ő Romániáról. Egy magyar nacionalista, mondhatni szélsőséges, aki mindig a Magyarország-párti és Románia-ellenes viselkedést támogatta”

 

– állítja Nistor.

 

A ljubljanai világbajnokságra akkreditált egyetlen román újságíró, a bukaresti közszolgálati televíziónál dolgozó Emil Hossu-Longin viszont védelmébe vette a hokisokat.

 

„Én nem láttam, hogy énekelték volna a székely himnuszt. Csak ott álltak a közönség előtt, mikor elhangzott, ez az ő hagyományuk, nincs benne semmi provokatív”

 

mondta a jégkorong-világbajnokságokon három évtizede rendszeresen részt vevő riporter.

 

A szövetség vezetése csütörtökön tárgyalja meg az ügyet, Alexandru Halauca elnök szerint akár egyéves eltiltást is kaphatnak az érintett játékosok. Az FRHG 13 tagú vezetésének csupán egyetlen magyar nemzetiségű tagja van, Hódos László, a Sportclub Csíkszereda elnöke.

 

Megszólalt a magyar nemzetiségű romániai sportminiszter

 

Románia sportminisztere, Novák Eduárd Facebook-oldalán osztotta meg véleményét a bukaresti sportsajtót bejáró ügyben.

 

„Szeretnék gratulálni a hokiválogatottnak, hogy kijutott a ljubljanai világbajnokságra!” – kezdte bejegyzését a kerékpározásban paralimpiai bajnok Novák Eduárd, majd így folytatta:

 

„Mindenki számára tisztáznunk kell egy dolgot: a hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon.

A szabályzat nagyon világosan előírja, hogy ilyen fajta eseményeken a győztes országnak a himnuszát éneklik el, ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát.

Amint tudják, sajnos, a román válogatott elveszítette ezt a meccset, úgyhogy hivatalosan, a szabályzat szerint, nem énekelték el a román himnuszt.

Vagyis: a meccs után a szurkolók elkezdték énekelni a székely himnuszt, ehhez csatlakoztak a válogatott magyar játékosai. A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen.

Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól”

 

zárta Románia sportminisztere.

 

Románia keretét szokás szerint döntő többségben az Erste Liga erdélyi klubjaiban szereplő székely hokisok alkották, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. A divízió 1/B-ből három éve meglepetésre feljutó csapat mind a négy mérkőzését elvesztette Szlovéniában, és kiesett az 1/A-csoportból, ám a mérkőzésekről nem is tudósító román lapok most a játékosokat állítják pellengérre a székely himnusz éneklése miatt.

 

Koalíciós vitát váltott ki Romániában a székely himnusz éneklése – videó

 

Közösen nyilatkoztak a megvádolt játékosok

 

Az érintett játékosok többsége közösen nyilatkozott a Székelyhon hírportálnak.

 

„A magyar csapat feléjük fordult, mi is a közönség felé fordultunk. Ott maradt a mi csapatunkból a román, az ukrán, az orosz és a szlovák csapattársunk is, a magyaroktól pedig a kanadai és a finn is. Tiszteletből. Ez nem volt provokáció.”

 

állítják a játékosok, akik szerint egyébként mind a négy meccsük után elénekelték a szurkolók a székely himnuszt.

 

„A mostani hisztéria csak azért történt, hogy keltsenek feszültséget, eltereljék a figyelmet a sportág valós problémáiról. Arról nem írtak, hogy milyen eredményeket értünk el, hogy mi történik Ljubljanában, arról, hogy sok év után újból a második vonalban szerepelhettünk. Egy román tévé sem közvetítette a meccseket, a legfontosabb információ erről a vébéről a román sajtónak az volt, hogy mi végighallgattuk a székely himnuszt. De ez az információjuk is téves, mert nem a meccs előtt, hanem a meccs után hangzott el a székely himnusz”

 

mondták a játékosok.

 

nemzetisport.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!