Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

A fortunaligás klubok közül idén is csak a pozsonyi Slovan jutott be az európai kupák bármelyikének csoportkörébe, míg a többi szlovákiai induló még a selejtezőkörökben elvérzett. Ettől függetlenül szép summákat dolgoztak össze így is.

 

Slovan Bratislava

 

A többszörös szlovák bajnok idáig 4,07 millió eurót dolgozott össze. Nem csoda, hogy Ifj. Ivan Kmotrík tövig rágta a körmét – enélkül a pénz nélkül könnyen lehúzhatták volna a rolót.

 

Mint ismert, a Slovan a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörébene kezdett és a grúz Dinamo Batumit még le is tudta győzni. A 2. selejtezőkörben aztán a Fradi már kemény diónak számított, így az égszínkékek az Európa-liga 3. selejtezőkörében találták magukat.

 hirdetes_810x300  

 

Itt az Olympiakos Pireus szintén nagy falat volt a pozsonyiaknak, a Zrinjski Mostar felett viszont büntetőkkel győzedelmeskedtek Weissék, így biztosították helyüket az EKL csoportkörében.

 

Nem titok, hogy a Slovan rendelkezik a Fortuna Ligában a legnagyobb költségvetéssel, a nem hivatalos adatok szerint évi 10-15 millió euróval dolgoznak. Játékosaik is a bőven jól keresők közé tartoznak, Juraj Kucka például havi 70 ezer euró körüli fizetést kap a bennfentesek szerint.

 

Az EKL csoportkörében a papírforma szerint a második legerősebbnek számítanak a pozsonyiak, a játékosaival többnyire elégedetlen idősebb Vladimír Weiss pedig némi erősítésben bízik még.

 

Amire valószínűleg zöld utat is kap, hisz a csoportkörben további milliókért fociznak majd védencei. Minden győzelem 500 ezer eurót ér, míg a döntetlenekért 166 ezret fizetnek. A csoportelső további 650 ezer eurót kap, a másodikat pedig 325 ezer euróval jutalmazzák. Ehhez jön még 300 ezer eurónyi prémium a kiesőfázisba való továbbjutásért.

 

DAC, Spartak, Rózsahegy

 

A DAC az EKL-ben szereplet, ahol az északír Cliftonville és a feröer-szigeteki Vikingur Gota ellen is jól teljesített. Végül a román FCSB ellen már nem tudtak győzni, így csak 850 ezer eurót dolgoztak össze Kalmárék.

 

100 ezer euróval kevesebb folyt be a nagyszombati kasszába. A Slovnaft Cup győzteseként az EKL 2. selejtezőkörében kezdték meg a versengést, majd a 3. körben búcsúztak is.

 

A rózsahegyi gárda kereste idén a legkevesebbet. Az EKL 1. selejtezőkörében még kiejtették litván ellenfelülket, a lett FC Riga azonban nagy falatnak bizonyult, így 550 euróval a zsebben búcsúztak a kupaszerepléstől.

 

Összesítés

Pozsonyi Slovan – 4,07 millió euró
FC DAC 1904 – 850 ezer euró
Spartak Nagyszombat – 750 ezer euró
MFK Rózsahegy – 550 ezer euró

 

Érdemes még visszatekinteni a tavalyi kupaszereplésekre. 2021-ben a Slovan az EKL csoportkörétől végül 5,52 millió euróval búcsúzott, Zsolna a play-off-ba való bejutással 1,15 milliót kaszált, a Spartak a 3. selejtezőkörben búcsúzott, de 850 ezer euróval vigasztalódott, míg a DAC csupán 450 ezer eurót tudott összefocizni, miután már a 2. selejtezőkörből kiesett.

 

sport.aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.