Nyitókép: mlsz.hu

 

Szalai Ádám, a magyar válogatott csapatkapitánya a Németország és Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzések után búcsúzik a nemzeti tizenegyben való szerepléstől.

 

Szalai ezt szerdán, a Telki edzőtáborban tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Döntése nem érte meglepetésként Marco Rossit, mivel a játékos őt és az MLSZ-t is korábban tájékoztatta visszavonulási szándékáról.

 

Szalai a sajtótájékoztató elején indulatosan jelezte, hogy nem örül annak, hogy a magyar sportsajtó megszellőztette elhatározását.

 

 hirdetes_810x300  

„Kicsit máshogy terveztem ezt a sajtótájékoztatót. Ennyi év, csapatkapitányként után úgy éreztem, megérdemeltem volna, hogy ne jelenjenek meg előre sajtóhírek néhány órával a bejelentést megelőzően. Egyetlen egy dolog miatt ülök még itt, a szurkolóink miatt, akik remélem, a jövőben is ugyanúgy fognak támogatni minket. Nyilván már lehoztatok minden hírt, de most megerősítem, hogy az olasz mérkőzés után befejezem a válogatott pályafutásomat. Ez egy nem egy friss dolog, az elmúlt hetekben, hónapokban már kerestem erre az időpontot”

 

kezdte indulatosan a játékos.

 

„Átgondolt, megfontolt döntést hoztam, több hónap, sőt közel egy év leforgása alatt érlelődött meg bennem ez az elhatározás. A válogatott nagyon jó úton jár, remek keretünk van, amelyet egy kiváló szövetségi kapitány irányít. A következő tétmérkőzés a márciusi Eb-selejtezők lesznek, igyekeztem olyan időpontot találni a visszavonulásom bejelentésére, hogy legyen idő kitalálni, ki helyettesítsen a jövőben.

 

mondta Szalai, majd többeknek köszönetet mondott.

 

„Mindig is nagy álmom volt, hogy a magyar válogatottban szerepeljek. Az, hogy két Eb-n játszhattam, és csapatkapitányként vezethettem a csapatot, hatalmas élmény volt számomra. A támogatások és a kritikák is segítettek abban, hogy felnőtt emberré, igazi személyiséggé váljak. Köszönöm az összes szövetségi kapitánynak, akiknél játszhattam, a jelenlegi és mostani játékostársaknak és a szurkolóknak is. Az elmúlt években csodás pillanatokat élhettünk át együtt, az a fajta összefogás, a csapat szeretet és hazaszeretet, amit megtapasztalhattam, merem állítani, hogy egyedülálló az egész világon. Bízom benne, hogy a válogatott ezen az úton halad tovább nélkülem is”

 

fogalmazott Szalai Ádám.

 

A sajtótájékoztatón megszólalt Szalai döntésével kapcsolatban Marco Rossi szövetségi kapitány is. Rossi elmondta, hogy mind csatárként, mind csapatkapitányként komoly kihívást jelent Szalai Ádám pótlása, hiszen mind emberileg, mind szakmailag kiemelkedő tagja a válogatottnak, melynek történelmébe nagybetűkkel írta be a nevét pályafutása során.

 

Sok gondolat tolult fel bennem, mióta megismertem csapatkapitányunk döntését. Rendkívül fontos játékost veszítünk el Ádám elhatározásával. Nem egy vidám pillanat ez, de bízom benne, hogy mielőbb túltesszük magunkat ezen a helyzeten. Emberileg maximális tisztelettel állok a helyzethez, még akkor is, ha el kell ismerni, Ádám döntése okozhat számunkra problémákat. Ádám olyan vezető alak volt a csapatban, akire mindig lehetett számítani. A vezetői képesség nem tanulható dolog, az ő vezetői képességeit pedig mindenki elismerte a csapatban, ő tekintették a csapat abszolút értelemben vett vezérének, kapitányának. Nincsenek pótolhatatlan emberek, de ez most nem lesz egyszerű, remélem, megtaláljuk azt a személyt, aki pótolni tudja Ádámot

 

mondta Rossi.

 

Szalai Ádám 2009. február 11-én Izrael ellen mutatkozott be az A-válogatottban, első gólját pedig 2010. október 8-án lőtte San Marino ellen, és ezen a mérkőzésen első mesterhármasát is megszerezte. A jelenleg az FC Baselben futballozó csatár eddig 84 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, melynek a 2016-os Európa-bajnokságon ő szerezte a magyar csapat első gólját az Ausztria ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen, majd a tavalyi kontinenstornán Németország ellen is betalált, ekkor ráadásul már ő volt a válogatott csapatkapitánya is. Összesen 25 alkalommal volt eredményes a nemzeti együttesben.

 

mlsz.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!