Nyitókép forrása: Facebook.com/MLSZ

 

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken este elérheti alapvető célját, a bennmaradást, de akár a csoportelsőséget is megszerezheti németországi vendégjátékán a Nemzetek Ligája A divíziójának utolsó előtti fordulójában.

 

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a júniusi első négy találkozóján hét pontot szerzett és egy ponttal előzi meg pénteki ellenfelét, míg az olasz csapatot kettővel, a kétszer legyőzött angolokat pedig öttel. A váratlanul pazarul sikerült júniusi fordulók után Rossi igyekezett hangsúlyozni, hogy a cél nem változott, az pedig a bennmaradás, ami – a kapitány szavai szerint – ha sikerül, csodálatos eredmény lesz, mivel egyúttal azt is jelenti majd, hogy nem a magyar, hanem az angol, az olasz vagy a német csapat esik ki. A magyar esélyek jelenleg kifejezetten kedvezőek erre nézve, hiszen egy pontra van szüksége az utolsó két fordulóban és mindössze egyetlen forgatókönyv létezik, amely alapján kiesne a csapat, méghozzá ha mindkét hátralévő meccsét elveszti, miközben az Eb-ezüstérmes Anglia mindkettőt megnyeri.

 

A gárda júniusi teljesítménye alapján az sem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy pénteken az A divízióban maradás mellett csoportelsőséget is ünnepelhet. Mindezt akkor, ha legyőzi Lipcsében a német válogatottat, és közben az Európa-bajnok olaszok pontokat veszítenek a vendég angolokkal szemben. A kvartett első helyezett jövő nyáron a sorozat négycsapatos döntőjében szerepelhet.

 

 hirdetes_810x300  

Sérült nélkül kezdte meg az összetartást a férfi A-válogatott

 

A magyarok lipcsei veresége esetén a németek vennék át az első helyet, míg döntetlennel a válogatott ugyan lépéselőnyben maradna aktuális riválisával szemben, de az első helyet elvesztheti, amennyiben az olaszok legyőznék a sereghajtó szigetországi gárdát.

 

Magyar szempontból a meccs legnagyobb kérdése, hogy a júniusi négy forduló során remeklő válogatott miként reagál a csapatkapitány Szalai Ádám szerdai bejelentésére, miszerint a mostani két találkozó után búcsút int a címeres meznek. Az olasz szakvezető láthatóan nehéz szívvel fogadta az FC Basel csatárának döntését, de abban reménykedik, hogy csapatának méltóképpen sikerül elbúcsúztatnia a 84 válogatott fellépésnél tartó és Németországban Puskás Ferencet utolérő játékost.

 

Hivatalos: Szalai Ádám visszavonul a válogatottságtól

 

A világbajnokságra készülő németeknél az okoz gondot, hogy elsőszámú kapusuk, Manuel Neuer, valamint Leon Goretzka sem léphet pályára, mivel mindketten megfertőződtek a koronavírussal. Kulcsembere a magyaroknak is hiányzik majd Sallai Roland személyében, aki arcsérülés miatt harcképtelen, de őt Gazdag Dániel pótolhatja, mivel kiváló formája mellett hetek óta kifejezetten gólerősen is futballozik a Philadelphia Union színeiben.

 

A találkozó külön érdekessége maga a helyszín, ugyanis három magyar játékos is otthon érezheti majd magát, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is éppen Lipcsében futballozik, így számukra szinte hazai fellépés lesz ez az összecsapás.

 

A magyar válogatott csütörtökön még Telkiben edz, majd elutazik Németországba, ahol pénteken 20.45-től mérkőzik meg a Nationalelffel a Red Bull Arénában.

 

Mocsi Attila: Az egész Felvidéket képviselem a válogatottban

 

A csoport másik pénteki meccsén a tavalyi Eb-döntő párharca ismétlődik meg: az egy éve aranyérmes olaszok az ezüstérmes angolokat fogadják. A két csapat angliai rangadója gól nélküli döntetlennel zárult. Amennyiben az angolok nem győznek Milánóban, úgy a magyar csapat már matematikailag is biztosan megőrzi tagságát az A divízióban. Vereség esetén pedig megpecsételődik a háromoroszlános gárda sorsa, ugyanis akkor az utolsó forduló eredményeitől függetlenül kiesik a másodosztályba.

 

A magyarok a Nemzetek Ligája első kiírását még a harmadik vonalban, azaz a C divízióban kezdték, aztán az átszervezés hatására kerültek a másodosztályt jelentő B divízióba, ahol csoportjukat megnyerve az élvonalba jutottak. Bár az ellenfelek ismeretében a sorsolás után még minimálisnak tűnt az esély rá, de az élvonalbeli szereplés egyben azt is jelentette, hogy most először a sorozat trófeájáért is harcba szállt Rossi együttese, mivel az A divízió négy csoportgyőztese küzdhet majd meg a végső diadalért a 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán.

 

Ami viszont az A divíziós szerepléssel járó legfontosabb előny, hogy igen jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban, a pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.