Nyitókép: Bíró László archívuma

 

Mindig öröm látni, amikor a kiemelt figyelmet kapó sikersportágak, mint amilyen a labdarúgás, a kézilabda, vagy a jégkorong, más csapatsportok terén sikereket érnek el. Felvidéki magyar szinten ilyen az asztalitenisz is, mely szépen fejlődik.

 

Ennek egyik központjává az elmúlt időszak építkezésének köszönhetően a mátyusföldi kisváros, Galánta vált, ahol tudatosan készítik fel a jelen és a jövő pingpongozóit.

 

Galánta az elmúlt szezonban meglepetésre a negyedik helyen végzett a bajnokságban. A szeptember 30-án rajtoló új szezonban ott szeretnék folytatni, ahol abbahagyták. Ehhez a komoly hagyományokkal rendelkező Nagytapolcsány csapatát kell legyőzniük. A találkozó 17.00 órakor kezdődik a helyi Sportházban.

 hirdetes_810x300  

 

A pénteken rajtoló szlovák extraliga kapcsán a galántai asztalitenisz klub alelnökével, Bíró Lászlóval beszélgettünk.

 

Mi újság a csapat háza táján a szezon kezdetén?

 

Tavaly a csapatunk a negyedik helyen végzett az extaligában. Ezt követően a legjobb játékosunk váratlanul bejelentette, hogy új kihívásokra vágyik és távozott. Nekünk pedig gyorsan lépnünk kellett. Úgy gondoltam, hogy ha már lépünk, akkor lépjünk szintet. Nagy örömömre sikerült a szlovák ranglista ötödik helyezettjét, Samuel Kalužnýt leigazolnunk. Válogatott játékosról van szó, aki tavaly az osztrák bundesligát játszott.

 

Nem mindennapi teljesítmény az osztrák Bundesligából igazolni.

 

Így van. Ebben közrejátszott az is, hogy édesapja már nálunk játszik. Egyértelmű célunk megtartani a negyedik helyet de azt gondolom, hogy akár a harmadik helyért is játékban lehetünk.

 

Nem szeretnénk nagy terhet helyezni a játékosok vállára. Játsszuk azt, amit tudunk. Tavaly is bennmaradást tűztük ki célul, amit a negyedik hellyel sikerült túlteljesítenünk. Ha idén csak a bennmaradást tűznénk ki célul, az kevés lenne. Szeretnénk megtartani a pozíciókat, de azért adott esetben a dobogóra is felállnánk. Az első két hely azt hiszem, még távol van tőlünk de a harmadik hely reális. Megpróbáljuk.

 

Mi a helyzet a klub háza táján, ahol nem csak az extaligára építenek?

 

Elmondható, hogy a klub is szintet lépett. Extraligás, tehát legmagasabb osztályban játszó csapaton kívül van férfi második, harmadik, negyedik, ötödik ligás csapatunk is. Ez az extraligával együtt öt felnőtt csapatot jelent. Rajtuk kívül van egy ificsapatunk és két diákcsapatunk is. A diákcsapatunk már régóta kerületi bajnok az idén is bajnokok szeretnénk lenni. Fiatal játékosaink időközben beértek, akár országos szinten is oda tudunk érni.

 

Samuel Kalužný, Kép forrása: fmph.uniba.sk

 

Ami az ifit illeti, ott is szeretnénk alapvető célként megnyerni a kerületi bajnokságot, és a legfelsőbb osztályban, az extraligában való indulás jogát kivívni.

 

Mit jelent a szintlépés a galántai asztalitenisz életében?

 

Egyértelmű előrelépés, hogy Kalužnýval a ranglistán még jobb játékost sikerült igazolnunk. Ezen kívül tavaly nem volt ificsapatunk, idén már indítunk. Tavaly négy felnőtt csapatunk volt, idén már öt.

 

A klubnál idősebb és fiatalabb játékosok egyvelege játszik. Azzal, hogy több osztályban is indulunk, a fiatalok a képességeik alapján besorolt osztályban játszhatnak. Egyúttal látják a továbblépés lehetőségét, ami hatalmas motiváció a számukra.

 

Aki akar fejlődni, van hova. Van átjárás az egyes csapatok között a fiatalok számára

 

Kinek, minek köszönhető ez a fajta tudatos építkezés?

 

A klubvezetésnek és a városnak. Van egy jó elnökünk, Radoslav Forro személyében.  Én magam alelnökként a szakmai részért felelek, azaz az extraliga és a szakmai építkezés van a felügyeletem alatt van. Vallom, hogy a képességeknek megfelelő szintet kell játszaniuk a játékosoknak

 

A legjobb, ha a fiatal tehetség legalább a mérkőzések felét megnyeri. A győzelem a legjobb motiváció. Örülök, hogy sikerült kialakítanunk egy olyan folyosót az egyes csapatok között, hogy a játékosok tudnak mozogni a másodiktól az ötödikig osztályig.

 

Hány asztaliteniszezőt jelent ez összesen?

 

A klubunkban jelenleg 50 igazolt játékos van, akiket be kell osztani. Logisztikai szempontból ez nem egyszerű feladat. Hiszen amikor otthon játszunk, délelőttől kezdődően egész nap zajlanak a mérkőzések. A gyerekektől a felnőttekig be kell biztosítani mindent. van olyan gyerek, aki ifit is játszik, felnőtt csapatban is játszik. Szerencsére sehol sem vagyunk pofozógép, ezt akartuk elérni.

 

Milyen terveik vannak a fiatalokkal?

 

A fiatalokat szeretnénk beépíteni, a csapatokkal bent maradni az osztályban, és jövőre velük is szintet lépni azzal, hogy időközben rutinra tesznek szert.

 

Az első liga egyelőre kimaradt, az itt való indulás jogát saját játékosainkkal, nem pedig új igazolásokkal szeretnénk elérni. Ha tudnak fejlődni, meggyőződésem, hogy két éven belül a feljutásért küzdhetnek. Minden évben szintet lépünk, ami a tudatos fejlődés ismérve

 

Mi a titkuk, minek köszönhető, hogy be tudjátok hozni a játékosokat? 50 fő napjainkban azért már elég nagy létszám.

 

A tavalyi év eredményei alapján Galántán sokan felfigyeltek az asztaliteniszre Jönnek máshonnan is játékosok, akik látják, hogy nálunk tudnak fejlődni. Így a Dunaszerdahelyi járásból is. A feltételeink nagyon jók, a sportcsarnok fel lett újítva, hét asztalon játszunk állandó jelleggel. Nemrég az ablakok cseréje is megtörtént, így télen és nyáron is kellemes körülmények között játszhatnak. Ez is komoly előrelépés.

 

Jó edzőink vannak, így minden adottság biztosított a szintlépéshez.

 

Az előző szezonban az extraliga negyedik helyét megszerző csapat. Balról: Bíró László, Radoslav Forro-elnök, Branislav Kalužný, Samuel Martinka, Biró Bálint és Dávid Wiltschka.

 

Ezen kívül a városnak is sokat köszönhetünk. A városi sportlétesítményekkel foglalkozó intézménye törődik a csarnokkal, amivel nagyon elégedettek vagyunk. Azon kívül kapunk támogatást is a várostól és vannak szponzorok is, akik az extaligára fókuszálnak. A szponzoroknak köszönhetően az extraliga, a városnak köszönhetően pedig a tömegbázis biztosított.

 

Szeptember 30-án, pénteken 17.00 órakor Nagytapolcsány ellen rajtol az extraliga Galántán. Mit kell tudni az ellenfélről is milyen eredménnyel lenne elégedett?

 

Tapolcsányban nagy hagyománya van az asztalitenisznek. A Csehszlovák pingpong egyik nagy bástyája volt, majd a mélyrepülés időszaka következett, mostanában pedig ismét vitézkednek, építkeznek. az előző idényben a bennmaradásért játszottak, de sikerült bennmaradniuk. Győzelemmel szeretnénk indítani a szezont.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!