Nyitókép: Ronald Wittek/MTI

Befogták a szájukat a német válogatott játékosai a Japán elleni mérkőzés előtti csapatfotózásnál, így tiltakozva az ellen, hogy a csapatkapitányok a katari labdarúgó világbajnokságon nem viselhetnek – az LMBTQ-közösségek melletti kiállást jelképező – szivárványos „One Love” feliratú karszalagot.

 

Korábban a Német Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki, miszerint a szivárványos kapitányi karszalaggal a sokszínűség és a kölcsönös tisztelet mellett szerettek volna kiállni, ami nem politikai, hanem az emberi jogok melletti kiállás. Ha ezt a jogot megtagadják tőlük az olyan, mintha elvennék a hangjukat.

 

A FIFA és a szervezők a világbajnokság előtt jelezték, a vb-n nem tűrik meg a a szivárványos jelképeket, ami politikai állásfoglalásnak minősül. Ennek értelmében a FIFA kilátásba helyezte, hogy az esetlegesen szivárványos karszalagot viselő csapatkapitányokat már a mérkőzések megkezdése előtt sárga lappal büntetik, mivel a szövetség hivatalos szabályzata kimondja, hogy a csapatkapitányok csak a FIFA által biztosított karszalagokban léphetnek pályára.

A kilátásba helyezett sárga lapos figyelmeztetés hatására végül minden válogatott, amely azt tervezte, hogy a kapitánya szivárványos karszalagban játszik majd a vb-n, elállt a tervétől.

 hirdetes_810x300  

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.