Nyitókép: Budapest, 2023. január 9. Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gála végén a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. A képen többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter (középen), Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (felső sor j6) és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (felső sor j3). MTI/Illyés Tibor

 

A férfiaknál az olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa-bajnok Milák Kristófot, a nőknél pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Lucát választotta meg a 2022-es Év Sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Az Év Edzője a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi lett – számolt be az m4sport.hu.

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2023. január 9-én, hétfőn, új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezte meg az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót.

 

Az este első díját Az Év fogyatékos sportcsapata kategóriában osztották ki: az elismerést a női kerekesszékes vívóválogatott nyerte el.

 

 hirdetes_810x300  

Az esemény „főszáma”, az Év férfi sportolója három szenzációs jelölt között dőlt el: Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó, Milák Kristóf úszó és a tavaly is diadalmaskodó Szilágyi Áron kardvívó volt ott az utolsó körben. A trófeát végül az olimpiai bajnok Milák kapta meg.

 

Az Év női sportolója az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Luca lett.

 

Budapest, 2023. január 9. Milák Kristóf úszó és Kozák Luca gátfutó, a 2022-es év férfi és női sportolója az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor

 

Az Év edzője volt az egyik legnehezebb kategóriának számított, hiszen a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi mellett Bíró Attila (magyar női vízilabda-válogatott) és a rövid pályás gyorskorcsolya-együttest vezető Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina volt ott a legjobb háromban.

 

A győztes végül Rossi lett, akinek a sztárvendégként meghívott olasz trénerikon, Fabio Capello adta át az elismerést.

 

Budapest, 2023. január 9. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az év edzője az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor

 

Az Év csapata az egyéni sportágakban kategóriában a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), a férfi kajak kettes (Kopasz Bálint és Nádas Bence) és a női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca) volt érdekelt.

 

A végső sikert a sporttölténelmi vb-aranyat szerző női kardválogatott aratta.

 

Az Év sportcsapata hagyományos csapatsportokban a magyar férfi labdarúgó-válogatott lett, amely hatalmas bravúrt végrehajtva Angliában és Németországban is nyert a Nemzetek Ligája A-csoportjában, s fantasztikus játékkal az utolsó pillanatig versenyben volt a csoportgyőzelemért is.

 

Budapest, 2023. január 9. Gulácsi Péter, Marco Rossi szövetségi kapitány, Nagy Zsolt, Kalmár Zsolt és Laczkó Zsolt edző (b-j), a hagyományos csapatsportokban az év legjobbja férfi labdarúgó-válogatott tagjai az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. MTI/Illyés Tibor

 

Az Év férfi parasportolója díjat Kiss Péter Pál para kajak-kenus vehette át, aki a 2020-as, valamint a 2021-es gálán is nyert ebben a kategóriában. Az Év női parasportolója elismerést az úszó Pap Bianka kapta meg – érdekesség, hogy ő is megvédte címét, hisz tavaly is ő diadalmaskodott ebben a kategóriában.

 

Az Év sportpillanata Kristofer Zachariassen gólja volt a Monaco ellen, amely a csoportelsőséget jelentette a Ferencvárosnak a labdarúgó Európa-ligában.

 

A gálán egyébként személyesen vett részt a hétfőn 102. születésnapját ünneplő, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes is – ikonunkat az Operaház közönsége perceken keresztül állva tapsolta.

 

Az MSÚSZ Életműdíját 2022-ben Fábiánné Rozsnyói Katalin Prima Primissima díjas olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.