Nyitókép forrása: reuters

 

Újabb bizonyíték, hogy a nyugati világon kívüli országok nem szívesen állnának bele az Oroszországgal szembeni ideológiai csatákba. Az afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége szombaton lényegében zöld utat adott az orosz és fehérorosz sportolók részvételének a 2024-es párizsi olimpián.

 

Januárban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, hogy lehetővé tenni az orosz és belarusz sportolóknak a játékokon való részvételt. A Nyugat felháborodott, a mainstream sajtó valóságos mediális hadjáratot indított a NOB ellen. Ettől függetlenül azonban az Ázsia Olimpiai Tanácsa (OCA) bejelentette, hogy mindkét országot várják az idei Ázsiai Játékokra, amelyen kvalifikációs pontokat szerezhetnek az olimpiaia játékokra való kijutáshoz.

 

Az orosz és belarusz sportolók semleges zászló alatti szereplésével szombaton az afrikai országok olimpiai bizottságainak szövetsége (ANOCA) is egyetértett, és támogatták a részvételüket a párizsi játékokon. A testüet elnöke határozottan kijelentette, hogy álláspontjuk az NOB elnökének, Thomas Bachnak az álláspontjához igazodik.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna természetesen – ahogy az AFP hírügynökség fogalmazott – mély felháborodással és megvetéssel fogadta a hírt. Az ukrán sportminiszter, Vadim Goutzeit „elfogadhatatlannak” nevezte a döntést és bojkottal fenyegetett, ha az oroszok és fehéroroszok is részt vesznek a játékokon.

 

Fontos kiemelni, hogy harminc nyugati ország (köztük Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Lengyelország és az USA) aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „hogyan szerepelhetnek az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben, különös tekintettel arra, hogy Belarusz és Oroszország esetében komoly átfedések vannak a sportágazat és a katonaság között. (Megjegyezzük, ez nem egy direkt kizárásra való felszólítás.)

 

A NOB azzal reagált, hogy a levél figyelmen kívül hagyja az orosz és fehérorosz sportolók emberi jogait.

 

AFP, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!