Nyitókép forrása: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP

 

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) végrehajtó tanácsa bírálta az ukrán kormányt, miután bejelentette, hogy az ország sportolói bojkottálják a jövő nyári párizsi olimpiára selejtező versenyeket, amelyeken oroszok és fehéroroszok is részt vesznek.

 

„A bojkottfelhívás közvetlen beavatkozást jelent a sport autonómiájába, és a sport egyértelmű átpolitizálását jelenti” – emelte ki az ANOC álláspontját ismertető insidethegames.biz portál.

 

Az ANOC reakcióját megelőzte Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének kijelentése, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy néhány ország kormánya nem hajlandó tiszteletben tartani az olimpiai mozgalom többségi véleményét, sem a sport függetlenségét.

 

 hirdetes_810x300  

A 69 éves sportvezető a NOB végrehajtó bizottságának ülése után, csütörtökön szóvá tette, hogy ezek a kormányok a kettős mérce kérdésével sem foglalkoznak.

 

„Egyetlen észrevételt, kifogást, vagy megjegyzést sem láttunk a további hetven, jelenleg is zajló háború és fegyveres konfliktus által sújtott országokból származó sportolók részvételével kapcsolatban” – jelentette ki Bach.

 

A német NOB-elnök azt követően fejtette ki véleményét, hogy a szervezet kedden javasolta: semlegesként engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. A javaslat bejelentésekor ugyanakkor a NOB kiemelte, a jövő évi párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották.

 

A NOB javaslatának nyilvánosságra hozatala után többek között Ukrajna, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország és Csehország kormánya adott hangot annak a véleményének, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nincs helyük a világ sportjában egészen addig, amíg tart az ukrajnai háború.

 

„A különböző kormányok kritikája megerősítette az egységet az olimpiai mozgalmon belül. Nem lehet a kormányok feladata annak az eldöntése, hogy mely sportolók indulhatnak mely versenyen, ez ugyanis a számunkra ma ismert sport végét jelentené” – hangsúlyozta a NOB elnöke.

 

Az ANOC-hoz hasonlatosan az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is támogatta a NOB arra vonatkozó új ajánlásait, hogy az oroszok és fehéroroszok semleges sportolóként részt vehessenek nemzetközi versenyeken.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!