Dokumentárny film Angély Galánovej, Slovenskímaďari, odvysielala Maďarská televízia pri príležitosti tohtoročného pamätného dňa Trianonu. Prvý, 48 minútový film mladej režisérky vyvolal rozruch v kruhoh slovenských Maďarov už hneď po zverejnení prvého trailera. Cieľom filmu však bolo rozpútať diskusiu, čo sa aj stalo. Jedni súhlasne prikývli, kým iní zaujali negatívny postoj.

K tejto téme sme požiadali o rozhovor Angélu už minulý rok v sempembri, no vtedy našu žiadosť odmietla. Až teraz, po zverejnení jej diplomového filmu, ktorý medzičasom získal cenu Gundel za najlepšiu premiérovú réžiu, nám Angéla rozhovor poskytla.

 

Prekvapili Vás prvé reakcie, ktoré trailer v roku 2011 vyvolal?

Áno. A to  aj napriek tomu, že som vedela, že je to citlivá téma. Prekvapilo ma, čo v ľudoch vyvolal ten pár minútový trailer, ktorého cieľom bolo len zaujať, pretože trailer samotný nedokáže divákovi odovzdať zámer celého filmu. Negatívne pripomienky ma presvedčili, že v ľudoch prežívajú utlačované city a frustrácia, z čoho jednoznačne vyplývá, že o téme treba hovoriť.

 hirdetes_300x300  

Zdalo sa nám, že ste neočakávali až takéto pobúrené, expresívne reakcie. Čo si myslíte, možno ich prisúdiť aj provokatívnemu názvu filmu?

Pravdou je, že pre mnohých je názov filmu provokatívny. Mojím zámerom však bolo hneď výstižným názvom poukázať na celú problematiku. Po druhé som chcela upozorniť – najmä maďarských Maďarov-, že ich zaužívaný prívlastok na slovenských  Maďarov „Slovák“ je nesprávny.

Z akej rodiny pochádzate?

Pochádzam z rôznorodej rodiny. Moji rodičia majú maďarskú národnosť. No skutočnosť, že moje dve staršie sestry z otcovho prvého manželstva majú národnosť slovenskú a jedna sa vydala za Slováka, druhá za Nemca, má za následok, že v úzkom rodinnom kruhu rozprávame viacerými jazykmi.

Vo filme prehovorili viacerý členovia Vašej rodiny, každý so svojimi vlastnými životnými skúsenosťami. Nakoľko ovplyvňuje ich vlastný osud to, ako sa o sebe zmieňujú?

Maximálne. Osud, vek, prostredie, v ktorom vyrástli,  to všetko sú ovplyvňujúce faktory. Trianon znamená pre mňa niečo úplne iné, než pre mojich rodičov a to len preto, lebo uplynulo x rokov. Nehovoric o generácii mojich starých rodičov.

 

 

V jednom rozhovore ste povedali, že musíme byť otvorený a ústupčivý. Mohli by ste povedať, čo to znamená v spojitosti so slovenskými Maďarmi?

Nepovedala som to v spojitosti so slovenskými Maďarmi. Pre mňa, ako dieťa bolo prirodzené, že rozprávam aj po slovensky, hoci to nie je môj materinský jazyk, pretože som vyrastala vo viacjazyčnom, heterogénnom prostredí. Toto som mala na mysli pod pojmami otvorenosť a ústupčivosť, bez ktorých podľa môjho názoru nemôžeme pochopiť konflikt dvoch záujmov.

Vľúdny tón je jednoznačne určujúcim prvkom Vášho filmu. Ale keď už Slovenskímaďari, považujete príklady týchto slovenských Maďarov za reprezentatívne? Mali ste takéto ambície?

Skôr nie. Príklady týchto ľudí sú dôležité, ale určite by som ich nenazvala reprezentatívnymi, pretože v prvom som chcela ukázať svoje prostredie, ktoré je len malou časťou tunajšej menšiny. Dal by sa natočiť film, ktorý by obsiahol celú problematiku, hoci by to nebolo jednoduché. Moje dielo je jednoznačne subjektívne.

Vidiac výsledky sčítania obyvateľstva z roku 2010 (pokles maďarskej identity za desať rokov o 62 tisíc a za dvadsať rokov o 110 tisíc občanov) otázka maďarskej identity sa pre nás  stala dôležitejšou, akou kedy bola. Povzbudí tento film ľudí, aby sa prihlásili k maďarskej národnosti alebo ich od toho odradí ? K čomu ich nabáda?

Nenabáda ich k ničomu. Toto nie je propagačný film. Chcela som sa ľudí opýtať na dôležité otázky. Zistiť, čo je domovom pre slovenského Maďara, ktorý odtiaľto odišiel, kam patrí, kam má patriť, či potrebuje miesto, ktoré bude nazývať domovom.

Čo si myslíte ako režisérka, Váš film zosilní alebo zoslabí asimiláciu tunajších maďarov?

Podľa môjho názoru nemá tento film nič spoločné s otázkou asimilácie.

Nakoľko považujete za dôležité, aby sa slovenskí Maďari jednoznačne prihlásili k maďarskej národnosti?

Najdôležitejšie je, aby sa každý prihlásil ku svojej vlastnej národnosti. Nie je dobré žiť v popretí alebo strachu.

Kde sa cítite doma? V Bratislave alebo Budapešti? Považujete sa za Maďarku alebo slovenskú Maďarku?

Toto sú zložitejšie otázky, než by sa na ne dalo takto odpovedať. Narodila som sa v Budapešti, vyrástla v Bratislave. Od svojich 18. rokov žijem opäť v Budapešti, kde som sa už udomácnila. Nikdy však nebudem taká, ktorá sa tam socializovala. Toto je otázka na ktorú film hľadá odpoveď. Ak sa ma pýtate, kam sa hlásim, tak som jednoznačne slovenská Maďarka, pretože odtiaľ pochádzam.

Boli by ste nakrútili tento film aj v prípade, že nevyštudujete v Budapešti ale v Bratislave?

Nerozmýšľam o takýchto veciach. Ako by som mohla vedieť, čo by sa so mnou stalo na hypotetických, neprežitých životných cestách?

Vieme už, aký bude ďalší osud tohto filmu?

Odvisiela ho Maďarská televízia. Neviem, aký bude jeho ďalší osud, ale potešilo by ma, keby sa dostal k mnohým ľudom a odovzdal im pozitívnu energiu.

Týmto filmom ste odštartovali svoju kariéru. Aké máte plány do budúcnosti? Ktorými témami by ste sa chceli zaoberať?

Nič som dopredu neplánovala, život mi toto všetko priniesol. Túto tému mi prvýkrát odporučil môj učiteľ, keď mi pred slovenskými parlamentnými voľbami navrhol, aby som nakrútila film o dvoch politických stranách na Slovensku, ktorí oslovujú maďarských voličov. Nakoniec sa všetko zvrhlo. Namiesto politických strán sú to obyčajní ľudia, ktorí sa vyjadrujú o svojej identite. Plánovať teda nebudem. Najdôležitejšie však je, aby som vždy našla takú tému, ktorá ma v danom čase zaujíma a môžem ju spracovať čo najúprimnejšie.

Zsolt Király

_

Angéla Galán diplomovala so svojím filmom v júni 2011 na fakulte múzických umení v Budapešti. Jej dielo získalo cenu Gundel. Najmä vďaka filmu získala v novembri 2011 jednu z desiatich cien Junior Prima v kategórii maďarskej tlače. Oficiálna premiéra filmu bola 4. februára 2012 a Maďarská televízia ho odvisielala 4. júna 2012 pri príležitosti pamätného dňa Trianonu. Angéla má tiež rovnomenný seriál na stanici Maďarskej televízie.

Ak sa Vám páčil článok, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk!

 

celý film:

Megosztás:
Címkék: trianon @sk

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!