Szabó István Oscar-díjas filmrendező szerint az amerikai filmakadémia mind az öt jelölt mozit alkalmasnak tartja a rangos elismerésre. A szakértők szerint a Saul fia hazahozhatja az Oscart.

Egy film energiáját, húzóerejét, a mondandó megjelenítését a színész képviseli, az arca jeleníti meg a történetet. Ez döntő, ugyanakkor egy film nem egy emberről szól. Ez a Saul fiára is jellemző. Röhrig Géza a főszereplő, de komoly a moziban az operatőri, a sminkes, a díszlettervezői, a berendezői és a hangmérnöki teljesítmény is. Nagyon sok ember tehetségére volt szükség egy ilyen alkotáshoz, amelyet egy irányba kell vezetni, ami pedig rendezői feladat.

 

 

Az amerikai filmakadémia régen úgy gondolta, hogy az elismerést egy film megnyeri, így is adták át a díjat (the winner is). Később azonban rájöttek, hogy mivel mind az öt jelölt alkalmas az Oscarra, ezért minden évben az ötből egyhez kerül a díj, és megváltoztatták a bejelentés szövegét (the Oscar goes to).

 hirdetes_810x300  

 

A Saul fia bár számos díjat megkapott már, a rendező szerint a szavazásnál ezeket nem veszik figyelembe. Kizárólag a Golden Globe és a cannes-i elismerés mutathatja meg egy film értékét, de inkább az a jellemző, hogy a tagok megnézik a filmet, és az alapján voksolnak.

 

 

Szabó István,  a Mephisto c. film rendezéséért 35 éve kapta meg az Oscar-díjat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!