(…) A választási kampányról

 

A felvidéki magyarság megosztottsága miatt nem tudtuk növelni az MKP szavazóinak számát, amit az előző parlamenti választások óta többé-kevésbé megtartottunk. A bejutáshoz további közel 20-25 ezer voksra lett volna szükségünk.

 

Ezt a számot annak ellenére nem tudtuk hozni, hogy a választási listánkat megnyitottuk, fiatalítást hajtottunk végre a jelöltek között, dinamikus kampányt folytattunk, s azalatt komolyabb politikai hibákat nem vétettünk.

 

 hirdetes_810x300  

Nyilván nem segített nekünk az egyetlen hazai magyar nyelvű napilap, az Új Szó folyamatos manipulációja és kettős mércéje, amely hozzájárult az MKP sikertelenségéhez. Sajnos, a megosztottság a felvidéki magyarok jelentős részének passzivitását váltotta ki, sokan éppen emiatt nem mentek el szavazni.

 

(…) A felvidéki magyarok körében az MKP a vegyespártnál ma már sikeresebb pártnak számít. A Most-Hidat most már egyre inkább a szlovák szavazóik viszik be a parlamentbe. Nélkülük a vegyespárt is a törvényhozáson kívül rekedt volna.

 

A lemondásáról

 

(…) A folytonosság megőrzése érdekében a június 11-re kitűzött tisztújító kongresszusig nem szabad lefejezni az MKP-t, a többi elnökségi tagnak a posztján kell maradnia. Az én lemondásomon kívül nincs szükség továbbiakra, mert azok nagyon szétzilálnák az MKP-t.

 

berenyi_sajto_0126

 

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy három hónap múlva újrainduljon az országos elnökségi tagságért vagy átadja helyét másnak. Az sem kizárt, hogy esetleg majd átalakítjuk az elnökség szerkezetét. Azért sincs szükség a lemondásukra, mert ugyan a választási eredményünk nem számít sikernek, de mindenképpen vállalható eredmény a folytatáshoz. A pártunk mögött immár harmadízben álló több mint 100 ezer szavazó jelentős erőnek nevezhető.

 

Saját jövőjéről

 

Semmiképp sem fogadnám el az újabb jelölést (szerk. megj. az elnüki posztra), ez részemről végérvényes döntés. Ellenben azt hiszem, hogy van annyi tapasztalatom és mögöttem hozzávetőleg 50 ezer preferenciaszavazat, amelyek miatt kijelenthetem: továbbra is országos elnökségi tag szeretnék maradni. Az ismereteimet és tapasztalataimat a jövőben is nagyon szívesen bocsátom az MKP rendelkezésére. Az új elnöknek segíteni akarok abban, hogy tovább tudjunk lépni.

 

Az új elnök személyéről

 

(…) A legfontosabb, hogy együtt maradjon az MKP. (…)  Az a tény, hogy folyamatosan 100 ezernél több szavazatot szerzünk, s a helyhatósági, a megyei, az európai parlamenti és az államfő-választásokon sikeresen szerepeltünk, elsődlegesen annak köszönhető, hogy az MKP egységes maradt. Sőt, 2016-ra új arcokkal is sikerült bővíteni sorainkat! Olyan elnökre van szükségünk, aki ezt az egységet továbbra is meg tudja őrizni, azaz integráló személyiség.

 

Saját eredményeiről

 

(…) Öt dologra mindenképpen büszke lehetek.

 

berenyi

 

Az egyik a már említett egységre vonatkozik. (…)

 

A másik dolog az, hogy az elnökségem alatt párton belül lezajlott egyfajta sikeres nemzedékváltás. (…)

 

A harmadik eredmény, hogy a parlamenti választásokon kívül minden előző választáson nagyon sikeresen szerepeltünk.

 

A negyedik, hogy az elnökségem alatt dolgoztuk ki és fogadtuk el a magyarság megmaradását, Dél-Szlovákia felzárkózását célzó ún. önkormányzati dokumentumot.

 

Az ötödik pedig az, hogy elnökségem alatt az MKP-ról sikerült lemosni a szélsőséges és karanténba helyezett párt bélyegét. Az idei választásokon már világossá vált, hogy partiképesek vagyunk.

 

Az MKP megerősödéséről

 

Ha az MKP és a Most-Híd a következő választásokon koalícióban indulna, az biztosan növelné a hazai magyar választók kedvét.(…) A Most-Hídnak azt is tudatosítania kell, hogy 2010 óta folyamatosan veszíti el magyar szavazóit, az MKP-nál sokkal nagyobb ütemben.

 

berenyi

 

Ezért a következő választásokon már a Most-Híd parlamenti bejutása sem biztos. Ez majd ahhoz a belső kényszerhez vezet, hogy szintén partnerre lesz szüksége, amely az MKP lehetne. Ezzel Dél-Szlovákiában jelentős mértékben megnövelhetnénk a választási részvételi szándékot. (…)

 

Kotlebáék és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti jelenlétével a többségi nacionalizmus újra a szlovákiai közélet meghatározó jelenségévé válik. Ezt ellensúlyozni pedig csak egy erős magyar képviselettel lehet!

 

Hírek.sk: Berényi József interjú

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!