(…) adott egy értékes kisgyerek, akinek lehetne boldog, felszabadult gyerekkora, valamint az ő motivált, művelt, jó szándékú szülei, akik nagyon szeretik, (…) de az iskola megbetegíti. Olyan elvárásokat támaszt vele szemben, aminek ő nem tud megfelelni, de ez teljesen természetes, mert nem rá van szabva a követelmény.(…)

 

(…) az iskolarendszer alapvető problémája, hogy a pedagógusoknak megszab egy keretet, amivel sokszor ők sem értenek egyet. Vegyük például a tantárgyakat: ezek már alsóban sem a gyakorlati tudásban segítenek. Fel sem vetődik, hogy a kicsik arról tanuljanak, hogyan kezeljék a pénzt, vezessék a háztartást. Míg az oktatási rendszeréről messze földön híres Finnország alsó tagozatán egyáltalán nem léteznek tantárgyak (…)

 

Rengeteg gyermeket szabályosan megbetegít a magyar iskolarendszer.

 

 hirdetes_810x300  

(…) óriási a tananyag mennyisége, ezért fordulhat elő, hogy nyolcadikban négy órát kell tanulni, hogy másnapra fel tudjon készülni a diák. Az oktatás módszere is elavult, kevés az interakció: elöl áll a tanítónő, és magyaráz, a gyerekek pedig álmodoznak, firkálnak. Így a tanár azt sem tudja, ki az, aki unatkozik, és ki az, aki le van maradva, és speciális segítségre lenne szüksége.(…)

 

deliaga-eva-gyermekpszichologus
Deliága Éva gyermekpszichológus szerint az iskola sok gyermeket megbetegít. Fotó: Szabó Gábor – Origo

 

(…) a lányok sokkal alkalmazkodóbbak és érettebbek iskolakezdéskor, könnyebben veszik az akadályokat, csendesebbek, de ez nem jelenti, hogy őket nem betegíti meg az iskolarendszer, csak ők csendben szoronganak: fáj a hasuk, rosszul vannak. A fiúknál már megjelennek a viselkedéses sajátosságok: ők a rosszak, akik nem tudnak odafigyelni, felállnak, dühöngenek.(…)

 

Ha egy pedagógus nem szeret tanítani, váltson pályát.

 

(…) míg régen egy problémás gyereknek egyszerűen azt mondták, hogy rossz tanuló vagy, ülj a hátsó sorba, most már meg tudjuk állapítani, hogy autizmus spektrumzavar, diszlexia, hiperaktivitás, figyelemzavar, vagy akár beszédértési zavar van-e a képben.(…)

 

(…) A mai rendszerben beletesszük a gyereket egy kockába, és ha ő nem idomul hozzá, akkor valahogy bele kell passzírozni, vagy meg kell törni. Ellenkező esetben ő a „rossz gyerek”.(…)

 

deliaga-eva-gyermekpszichologus
Deliága Éva úgy látja, a délután négyig tartó iskolát rengeteg szülő korlátozásként éli meg. Fotó: Szabó Gábor – Origo

 

(…) egyetértek, hogy a fizetés gyakorlatilag nevetséges, és sok pedagógus kiég még akkor is, ha motiváltan érkezett. Egy csoport gyerekkel tényleg nagyon nehéz foglalkozni, (…)

 

Mégis azt mondom, igenis elvárható mindegyik pedagógustól, hogy ha rosszul érzi magát a munkahelyén, irritálják őt a gyerekek, úgy érzi, nem tud rájuk hatni, és gyomorgörccsel megy be, akkor a saját önismeretét elővéve mondja azt, hogy én ebben rosszul érzem magam. (…)

 

Origo interjú – Deliága Éva:  A mai iskola szorongó és beteg gyereket termel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!