Idén 11 elsőst írattak be a Nyitrai járás magyar iskoláiba. Tavaly 18-at, 2013/14-ben 14-et, 2012/13-ban 23-at.

 

Egyre ismételgetjük a magas színvonalat iskoláinkban. Persze, jó volna, ha intézményeink vonzóbbá válnának. Ez azonban félrevezet, illetve önmagában a színvonal – vagy annak hangoztatása – kevés. Több gyereket a valóban színvonalas oktatással sem sikerült ugyanis iskoláinkba bevonzani. (A színvonalat alátámasztó érvekkel szemben egyébként nem kevés ellenpéldát is fel lehet hozni.) A valóság jelenleg az állandósult létszámcsökkenés, demográfiai és sok más, ismert okból.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

Három teljes szervezettségű (1-9. évf.) iskola (Gímes, Pográny, Nagycétény községekben) a Nyitrai járás fogyó magyar diák számára nézve sok. Nem nekünk vagy szerintünk sok, hanem az iskolafenntartó szerint az: aki fenntartja az iskolát, annak az iskola pénzbe kerül.

 

(…)

 

Ha mégsem a csodát várjuk (ami ugye ésszerűbb), akkor felvesszük a kesztyűt és próbálunk tenni az ügy érdekében. Megoldást keresünk. Jelen helyzetben ez, sokunk véleménye szerint az, úgymond, kontrollált visszavonulás előkészítése a kontrollálatlan összeomlás megvárása helyett. Ezt az ellenőrzött, a realitásokból kiinduló tudatos és szomorú visszavonulást, a kisebbik rosszat jelentené a központi iskola megszervezése. Benne és általa pedig a színvonalon túl a biztonságra helyezve a hangsúlyt: azaz hol van nagyobb esélye a magyar iskolának a túlélésre, és ennek mik a feltételei.

 

(…)

 

A párbeszéden már túl vagyunk. Pillanatnyilag a megegyezés reményén is, hiszen az érintett döntéshozók a helyi érdekek sérülésének gyanújáig voltak partnerek a kérdés kapcsán tárgyalni. Mert ha dűlőre kell vinni a dolgot, mindenkinek a saját községe a legjobb és a saját iskolája a jó (a legjobb).

 

(…)

 

Maradt minden a régiben. Sikerült konzerválni a jelent. Bizonyára ez jó mindazoknak, akik a mában élnek, dolgoznak, gyerekeket iskoláztatnak. Jó szándékkal ártó nekemisták. A napi rutin nem sérül. Előrelátás, összefogás és innováció nélkül 11 elsősnél továbbra is ennyi az eredmény.

 

És vajon később, évek múltán mi lesz? A többiekkel: velük mi lesz? A most családot tervezőkkel? Az ő esélyeikkel gyermekeik magyar nyelvű taníttatására?

 

(…)

 

Hírek.sk  – Zilizi Zoltán: A zoboralji beiratkozások margójára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!